Naslovnica > PREDSTAVE > Veliki Gatsby (MGL)

Veliki Gatsby (MGL)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Veliki američki roman po drugi put u režiji Ivice Buljan i po prvi put na nekoj od slovenskih scena.

U vremenu koje je sam F. Scott Fitzgerald nazvao 'doba jazza', u kojem vlada prohibicija, ali je alkohol ipak svugdje dostupan, u vremenu opijenosti pobjedom u Svjetskom ratu, za koji su samo oni najpesimističniji i to u tragovima slutili da će biti tek Prvi, događa se priča o - a o čemu drugome nego o korupciji, dekadentnim zabavama i potrazi za autentičnim iskustvom.

Ako je Veliki Gatsby tzv. veliki američki roman, onda je njegov pripovjedač Nick Carraway, najpoznatiji američki pripovjedač - neki kažu Fitzgeraldov alter ego, s kojim dijeli dob i određene podatke iz biografije. Preko Carrawaya upoznajemo Gatsbyja i njegovu idealiziranu, nikad prežaljenu ljubav Daisy, te razuzdani američki jet set dvadestih godina.

Američki san prikazuje se tu kao niz konkretnih i iracionalnih slika, kao nestvarna utopija o mladosti i sreći, neprežaljena uspomena, tlapnja ili noćna mora koja se provlači kroz pijane zabave, ples, glazbu i pretvara se u “najskuplju orgiju u povijesti”, kaže Fitzgerald.

Ivica Buljan Gatsbya je u vlastitoj adaptaciji, prvi put postavio 2007. godine na velikoj sceni Zagrebačkog kazališta mladih, a u sezoni 2014/2015 režira i prvu njegovu slovensku inscenaciju i to u produkciji Mestnog gledališča ljubljanskog.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter