Naslovnica > VIJESTI > CROSSOVER > One woman show kao kazališna atrakcija Mjeseca frankofonije

One woman show kao kazališna atrakcija Mjeseca frankofonije

Frankofoni i frankofili u Hrvatskoj dočekali su bogat program tradicionalnog Mjeseca frankofonije koji se obilježava diljem Hrvatske s preko stotinjak događanja
Share on facebook
Share on twitter

Ljubitelji francuske kulture, jezika i svega ostalog dočekali su već tradicionalni Mjesec frankofonije kojim se s više od stotinjak događanja iz područja filma, kazališta, izložaba, predavanja, radionica i natječaja ‘slave’ frankofoni i frankofili u Hrvatskoj.

Manifestacije će ugostiti Zagreb, Split, Solin, Rijeka, Osijek, Dubrovnik, Zadar, Varaždin, Pula, Koprivnica, Lipik, Samobor, Daruvar i Korčula, a središnje događanje ovogodišenjeg Mjeseca frankofonije u Hrvatskoj je cabaret predstava Laurette de Paname u organizaciji pet francuskih alijansi u Hrvatskoj (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik) uz potporu Fondacije francuske alijanse i Francuskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

Predstava Laurette de Paname zapravo je nastup umjetnice Laure Bontaz koja u raspjevanom one woman showu publiku prenosi u ambijent umjetničkog Pariza i upoznaje je s portretima Parižanke kroz različita razdoblja iz prošlosti i zlatnog doba kabareta, koristeći pritom originalne kostime iz Moulin Rougea. Laure Bontaz  je ujedno scenaristica i redateljica, kostimograf je Alexandre Bodin, a umjetničko vodstvo projekta i glazbu potpisuje Stephane Neville.

Ova predstava nije samo glazbena i plesna, nego i povijesno-kulturološka atrakcija. Obiluje provokacijama, šalama, burleskom i satirom što ne čudi obzirom da je razdoblje na koje se referira, a radi se o kraju 19. stoljeća kad je otvoren Moulin Rouge, dekadencijom. Moulin Rouge smješten je na Montmartreu, dijelu Pariza poznatom po umjetnicima, a proslavili su ga, osim filmova Jeana Renoira i Baza Luhrmanna, i plakati Henrija de Toulouse-Lautreca, što je možda i razlog zašto je predstava doživjela velik uspjeh kod pariške publike.

Kabaretska predstava Laurette de Paname bit će izvedena:

13. ožujak, 18 sati, Kazalište Marina Držića, Dubrovnik
14. ožujak, 20 sati, Gradsko kazalište lutaka, Split
17. ožujak, 20 sati, Dječje kazalište Branka Mihaljevića, Osijek
18. ožujak, 20 sati, Zagrebačko kazalište lutaka, Zagreb
19. ožujak, 20 sati, Kulturni centar Kalvarija, Rijeka

Osim cabarea, u program ovogodišnjih Dana frankofonije uvršten je i novi naslov Kazališta Marina Držića, Šmigalove furbarije. Radi se o preradi Moliereovih Scapinovih spletki koje potpisuje akademik Luko Paljetak. Premijera će se održati 28. ožujka.

Iz programa Mjeseca frankofonije izdvojit ćemo i zagrebačku promociju dvaju romana Georgesa Pereca, Život način uporabe i Ispario. Rene Medvešek čitat će izvatke iz knjige na francuskom i hrvatskom jeziku u Medijateci 24. ožujka, a slijedi projekcija filmova o Perecu i predavanje Christelle Reggiani, profesorice na Sveučilištu Paris IV, stručnjakinje za književna i filmska djela Georgesa Pereca.

Tu je i niz radionica pa će se tako u Zagrebu 20. ožujka u Francuskoj alijansi održati Likovi iz bajki, besplatna kazališna radionica za djecu, a 27. ožujka besplatna lutkarska radionica za djecu. Prijaviti se možete na mail alliance.francaise@zg.t-com.hr.

Korčula će ugostiti kazališnu predstavu Amphitrichou Paula Emonda, ‘grčku komediju na belgijsko-hrvatski način’ koja je prošle godine izvedena u Dječjem kazalištu Dubrava u izvedbi studentske kazališne amaterske skupine Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Kompletan program Mjeseca frankofonije pronađite na službenim stranicama, odnosno ovdje.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI