Naslovnica > PREDSTAVE > Na Sveta tri kralja

Na Sveta tri kralja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Shakespeareova komedija 'na dubrovaču' pretvorena posredstvom pera Matka Stšena i u režiji Ivice Kunčevića.
autorski tim funkcija
Ivo Letunićskladatelj
Konrad Lovrenčićskladatelj
Ivica Prlenderscenograf
Zoran Mihanovićoblikovatelj svjetla
Ivica Kunčevićredatelj
Danica Dedijerkostimograf
Zrinka Japunčićkoreograf
Matko Sršenautor teksta

Od trinaest Shakespeareovih komedija, Na Tri Kralja ili kako hoćete, pripada zrelijima i najizvođenijima. Po nekim izvorima, napisana je prema narudžbi tijekom 1599. ili krajem 1600. godine, a prvi put je izvedena 6. siječnja (otud joj i naziv), 1601. na dvoru kraljice Elizabete, a u čast visokog gosta Don Virginia Orsinija Bracciana iz Italije, po kojem je nazvan i jedan od likova.

Priča se temelji na klasičnom ljubavnom trokutu u kojemu se glavna junakinja Viola preodjeva u muškarca, te se zaljubljuje u svojega gospodara vojvodu Orsina, koji pati za groficom Olivijom. No, grofica se zaljubljuje u preodjevenu ženu, a sve se raspliće kada u dramu ulazi Violin brat blizanac…

U Dubrovačkom Kazalištu Marina Držića umjesto izvornika odlučili su postaviti inglezariju, odnosno adaptaciju u stilu frančezarija, a iz pera Matka Sršena. On je pak autor osebujne teze kako je Shakespeareova Ilirija zapravo - Dubrovnik (!), te je u skladu s njom u dvostruko rimovanim dvanaestercima, ambijentalizirao fantastičnu priču i likove 'ponašjenčio'.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE