Naslovnica > PREDSTAVE > Na Sveta tri kralja

Na Sveta tri kralja

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Shakespeareova komedija 'na dubrovaču' pretvorena posredstvom pera Matka Stšena i u režiji Ivice Kunčevića.

Od trinaest Shakespeareovih komedija, Na Tri Kralja ili kako hoćete, pripada zrelijima i najizvođenijima. Po nekim izvorima, napisana je prema narudžbi tijekom 1599. ili krajem 1600. godine, a prvi put je izvedena 6. siječnja (otud joj i naziv), 1601. na dvoru kraljice Elizabete, a u čast visokog gosta Don Virginia Orsinija Bracciana iz Italije, po kojem je nazvan i jedan od likova.

Priča se temelji na klasičnom ljubavnom trokutu u kojemu se glavna junakinja Viola preodjeva u muškarca, te se zaljubljuje u svojega gospodara vojvodu Orsina, koji pati za groficom Olivijom. No, grofica se zaljubljuje u preodjevenu ženu, a sve se raspliće kada u dramu ulazi Violin brat blizanac…

U Dubrovačkom Kazalištu Marina Držića umjesto izvornika odlučili su postaviti inglezariju, odnosno adaptaciju u stilu frančezarija, a iz pera Matka Sršena. On je pak autor osebujne teze kako je Shakespeareova Ilirija zapravo - Dubrovnik (!), te je u skladu s njom u dvostruko rimovanim dvanaestercima, ambijentalizirao fantastičnu priču i likove 'ponašjenčio'.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter