Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Kupovanje bolje prošlosti: Ima za dugove, nema za program

Kupovanje bolje prošlosti: Ima za dugove, nema za program

Nakon što je revizijom poslovanja HNK Rijeka ustanovljeno kako je ta kuća godinama dubiozno poslovala, Grad Rijeka glantno je odlučio pokriti minus u blagajni ne bi li i sa svojih službi skinuo dio odgovornosti. [DOKUMENT]
Share on facebook
Share on twitter

Ako je vjerovati najnovijem izvješću o poslovanju HNK Rijeka, ta je kuća od prethodne uprave naslijedila 4,2 milijuna kuna minusa. Za dobar dio tog iznosa, nešto više od 2 milijuna kuna gubitaka znali su i gradonačelnik i pročelnik Ureda za kulturu Grada Rijeke, no ne i javnost, pa čak ni predsjednici tamošnjih skupštinskih Odbora za kulturu o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Nova uprava na čelu s intendantom Oliverom Frljićem otkrila je da su dugovi daleko veći no što im je to bilo rečeno 'iza zatvorenih vrata', i od te informacije i političkih provokacija napravila temelj svoje prve sezone. To je pak gradske vlasti u Rijeci, a naročito njihove predstavnike u Kazališnom vijeću dovelo u prilično nezgodan položaj jer se zapravo ispostavilo da su za dubioze jednostavno morali znati.

Ne bi li se spasilo što se spasiti da, Grad je preko noći otvorio nekoliko radnih mjesta u kazalištu, odobrio isplatu dodatka na plaću novoimenovanom nacionalnom prvaku i potrošio čak petinu proračunske pričuve u tekućoj godini samo na pokrivanje troškova dva parnična postupka po sporovima iz radnog odnosa koje je Zajc izgubio.

Vrhunac ove akcije 'kupovanja bolje prošlosti' nagla je pojava detaljnog izvješća o poslovanju riječkih kulturnih institucija u protekloj godini, a koja je odjednom jučer osvanula na gradonačelnikovu kolegiju.

Na njezinu predstavljanju iznesene su i smjele tvrdnje kako bi HNK Rijeka u mandatu nove uprave bio plusu čak pola milijuna kuna da tim istim iznosom nije morao pokrivati dugove prethodnice. Za divno čudo, preskočena je informacija kako čak i prema tom izvješću Grad još uvijek nije ispunio sve financijske obveze koje kao vlasnik ima prema HNK Rijeka.

Zato je, međutim, najavljeno kako će isti taj Grad učiniti sve što je u njegovoj moći da pokrpa dugove. Što je prilično zanimljiv potez uzme li se u obzir jedno od opravdanja bivše intendanticce Matošević kako je dio dugova nastao baš zato što je Grad kontinuirano smanjivao financiranje kazališta, a tražio iste rezultate. Tako nakon niza kresanja programskog budžeta, Grad Rijeka za redovite programe  HNK izdvaja tek 300.000 kn što je prosječna cijena jedne ansambl dramske produkcije.

Za više od toga, tvrde godinama, nemaju.

Nemaju još uvijek ni komentara na nalaz Državne revizije koja je pročešljala poslovanje kazališta, a upravo bi taj dokument trebao otkriti tko je zapravo odgovoran za dugove koje će po tko zna koji put pokriti - građani.

Stoga pri čitanju izvješća koje vam prenosimo u cijelosti, imajte na umu da smo u izbornoj godini, u kojoj Rijeka ovim i ovakvim potezima želi izboriti i titulu Europske prijestolnice kulture.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI