Search
Close this search box.

Kraljević i prosjak (Žar-ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najnovija domaća scenska adaptacija Twainova klasika na scenu kazališta Žar ptica stiže zahvaljujući Ivi Čoh Šverko.
autorski tim funkcija
Neven Šverkoskladatelj
Iva Šimunovićkostimograf
Mark Twainautor predloška
Ivana Čohautor adaptacije
Ivana Čohredatelj
Tomislav Krstanovićsuradnik za scenski pokret
Tomislav Krstanovićasistent režije
Aleksandar Mondecaroblikovatelj svjetla
Stefano Katunarscenograf

Scenska adaptacija istoimenog romana Marka Twaina iz 1881. a čija je radnja smještena u London 1547. Priča je to o dva dječaka identična izgleda - Tomu Cantyu, prosjaku koji živi s nasilnim ocem, te princu Edwardu, sinu engleskog kralja Henrika VIII.

Njih dvojica, zahvaljujući predsrasudama o životnom stilu onog drugog, odluče zamjeniti mjesta. Nakon niza avantura, uključujući i kratkotrajan boravak u zatvoru, dječaci će na kraju ipak još jednom zamjeniti mjesta i to netom prije Edwardove krunidbe.

U produkciji kazališta Žar ptica, ovaj u domaćim kazalištima izuzetno popularan naslov, za scenu je adaptirala Iva Čoh Šverko, koja o tom poslu kaže:

"Glavni motiv romana, time i predstave je loša ljudska osobina da se dojam o čovjeku stvara prvenstveno na temelju njegovog vanjskog izgleda. „Odijelo ne čini čovjeka“, poslovica je koju  često izgovaramo, ali rijetko primjenjujemo u praksi. Twain je tu postavku mudro utkao u priču o dva dječaka koji su obzirom na svoje godine “neiskvareni” i  potpuno  zbunjeni činjenicom što ih okolina doživljava prvenstveno na temelju njihovog izgleda. S druge strane Twain nam nameće i premisu kako život nije crno – bijel  tj. da i u životu prosjaka i u životu princa postoje pozitivni i negativni aspekti. Jedan uživa u slobodi, drugi u blagostanju, ali svaka ta blagodat ima svoju negativnu stranu.

Upravo je to ono čime se predstava Kraljević i prosjak bavi. S uporištem u Twainovom romanu, gotovo da je prebačena  u svijet bajke. Ogoljena od povijesnih podataka u dramatizaciji, ona govori o ljudima, situacijama i emocijama – prvenstveno o ljudskoj nepravdi i nepravednosti društvenih slojeva. Obzirom da je namijenjena mlađoj publici, izbjegava nepotrebne mračne detalje i događaje, ali s druge strane ne bježi od snažnih emocija."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE