Naslovnica > PREDSTAVE > Kraljević i prosjak (Žar-ptica)

Kraljević i prosjak (Žar-ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najnovija domaća scenska adaptacija Twainova klasika na scenu kazališta Žar ptica stiže zahvaljujući Ivi Čoh Šverko.

Scenska adaptacija istoimenog romana Marka Twaina iz 1881. a čija je radnja smještena u London 1547. Priča je to o dva dječaka identična izgleda - Tomu Cantyu, prosjaku koji živi s nasilnim ocem, te princu Edwardu, sinu engleskog kralja Henrika VIII.

Njih dvojica, zahvaljujući predsrasudama o životnom stilu onog drugog, odluče zamjeniti mjesta. Nakon niza avantura, uključujući i kratkotrajan boravak u zatvoru, dječaci će na kraju ipak još jednom zamjeniti mjesta i to netom prije Edwardove krunidbe.

U produkciji kazališta Žar ptica, ovaj u domaćim kazalištima izuzetno popularan naslov, za scenu je adaptirala Iva Čoh Šverko, koja o tom poslu kaže:

"Glavni motiv romana, time i predstave je loša ljudska osobina da se dojam o čovjeku stvara prvenstveno na temelju njegovog vanjskog izgleda. „Odijelo ne čini čovjeka“, poslovica je koju  često izgovaramo, ali rijetko primjenjujemo u praksi. Twain je tu postavku mudro utkao u priču o dva dječaka koji su obzirom na svoje godine “neiskvareni” i  potpuno  zbunjeni činjenicom što ih okolina doživljava prvenstveno na temelju njihovog izgleda. S druge strane Twain nam nameće i premisu kako život nije crno – bijel  tj. da i u životu prosjaka i u životu princa postoje pozitivni i negativni aspekti. Jedan uživa u slobodi, drugi u blagostanju, ali svaka ta blagodat ima svoju negativnu stranu.

Upravo je to ono čime se predstava Kraljević i prosjak bavi. S uporištem u Twainovom romanu, gotovo da je prebačena  u svijet bajke. Ogoljena od povijesnih podataka u dramatizaciji, ona govori o ljudima, situacijama i emocijama – prvenstveno o ljudskoj nepravdi i nepravednosti društvenih slojeva. Obzirom da je namijenjena mlađoj publici, izbjegava nepotrebne mračne detalje i događaje, ali s druge strane ne bježi od snažnih emocija."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter