Naslovnica > VIJESTI > PLES > Balerine su hit na društvenim mrežama

Balerine su hit na društvenim mrežama

Balerine su s pravom na Instagramu dosegle popularnost vrhunskih sportskih i drugih zvijezda.
Share on facebook
Share on twitter

Znate li tko je Misty Copeland? Možda i ne znate ovako ‘na prvu’, no ako ste redoviti korisnik Instagrama, možda vam njezin profil nije promaknuo jer se radi o profesionalnoj balerini i plesačici koja na toj društvenoj mreži ima preko 407.000 fanova. Za usporedbu, tenisačica Venus Williams ima oko 90.000 fanova, a njezina sestra Serena blizu milijun, plivač Michael Phelps broji preko 460.000, a Danica Patrick, profesionalna vozačica IndyCara, nešto više od 27.000 fanova.

Balerine rijetko dosegnu slavu izvan krugova koji su dobro upućeni u ovaj oblik umjetnosti, no Copeland se uspjela izdvojiti iz nametnutih okvira unatoč tome što je profesionalnu karijeru u baletu započela tek sa 13 godina. Već je godinama članica American Ballet Theatrea, jedne od tri vodeće baletne kompanije u SAD-u koju smatraju i najboljom u zemlji, i jedina je izvođačica afro-američkog porijekla. Smatraju je prvom baletnom zvijezdom posljednjih nekoliko desetljeća, a koliko se nametnula svojim radom dokazuje i činjenica da je snimila reklamu za američkog proizvođača sportske odjeće i obuće, Under Armour, plesala je na turneji poznatog glazbenika Princea, napisala je autobiografiju koja je postala bestseller i razvija vlastiti TV show.

Zato i nije teško povjerovati da se jedna balerina probila na društvenoj mreži koja se bazira na vizualnom dojmu obzirom da se i radi o izrazito fotogeničnom obliku umjetnosti. Fotografije koje Misty Copeland kao i brojni njezini kolege i kolegice objavljuju, predstavljaju pokret zamrznut u trenutku, piruete koje djeluju poput ulja na platnu ili savršeno isklesanih skulptura. Balerina objavljuje i profesionalne i amaterske, odnosno privatne fotografije nastale na pozornici i izvan nje, no svaka ističe i reflektira njezin profesionalni rad.

View this post on Instagram

#netaporter

A post shared by Misty Copeland (@mistyonpointe) on

Još popularniji profil na Instagramu je Ballerina Project koji plesačice stavlja u ulogu modela koji svojim pokretima opisuju, upotpunjavaju ili se suprotstavljaju pozadini, najčešće gradskim otvorenim prostorima. Urbani prostori su njihova pozornica i ako je suditi po broju fanova, poruku ili dojam uspijevaju prenijeti.

Chukkas for your last show of Coppelia ;-)

A photo posted by Laurent Liotardo (@balletandphotos) on Jul 27, 2014 at 2:59am PDT

Možda ćete nakon ovih fotografija i profila hashtag #ballet koristiti malo češće…

My photographer @henryleutwyler

A photo posted by Misty Copeland (@mistyonpointe) on Jan 11, 2015 at 4:12pm PST

Američka primabalerina Sara Mearns plesačica je New York City Balleta, a na Instagramu ima preko 20.000 fanova.

Melissa Chapski radi za Ellison Ballet u New Yorku.

Ruska primabalerina Diana Vishneva angažirana je stalno u Mariinsky Balletu u Sankt Peterburgu kao i u American Ballet Theatreu.

- Вам как балерине близко какое-либо определенное амплуа? - Я работаю в разных направлениях и стилях: могу быть и лиричной балериной, и экспрессивной. Это дается не сразу, и я старалась не обращать внимания, когда про меня говорили: "Она прекрасная Китри, но какая из нее Жизель". Нельзя судить до репетиций, кроме того, если прислушиваться к такого рода критике, можно не начинать танцевать. Из интервью "РИА новости". #dianavishneva #interview #ballet #balletphotography #dancephotography #rehearsals

A photo posted by Diana Vishneva (@dianavishnevaofficial) on Jan 25, 2015 at 3:53am PST

Mlada Australka Stephanie Williams već je dvije godine članica ansambla American Ballet Theatrea.

Francuz Alexandre Hammoudi već je više od 10 godina zvijezda American Ballet Theatrea.

First swan lake is over thank you Brisbane Australia you rock #abt #swanlake #dancerslife #firsttime

A photo posted by Alexandre Hammoudi (@alexhammoudi) on Sep 3, 2014 at 1:32am PDT

Desmond S. Richardson jedan je od osnivača Complexions Contemporary Balleta, baletne kompanije koja spaja tradicionalno i suvremeno.

COMPLEXIONS 20yrs 2014 So very proud Photo by JaeManJoo of Terk Waters!!!

A photo posted by Desmond S Richardson (@desmondrich7) on Jan 19, 2014 at 4:12pm PST

Osim profila koje kreiraju sami plesači, postoji i niz profila profesionalnih ili amaterskih fotografa koji su se specijalizirali za fotografije plesača, u ovom slučaju baletnih plesača. Rijetko koji dosegne spomenute brojke što se fanova tiče, no vizualna atraktivnost ne može se poreći.

@puregray3 & @jensweber1

A photo posted by nisian (@nisian) on Oct 16, 2014 at 4:36pm PDT

 

 

Hee Seo in ABT's Giselle #abt #abtheatre

A photo posted by American Ballet Theatre (@abtheatre) on Sep 13, 2014 at 2:07pm PDT

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE