Search
Close this search box.

Copi: Teškoće s izražavanjem

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tko je žensko, tko muško, tko je ženstven, tko stvaran, tko lažan, tko što želi, pitanja su na koja pokušava odgovoriti ova predstava.
autorski tim funkcija
Raúl Damonte Botana Copiautor teksta
Edvin Liverićredatelj
Edvin Liverićprevoditelj
Miljenko Bengezoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Bojan NavojecMadre
Dado ĆosićGarbo / Garbenko
Dean KrivačićIrina
Vesna StilinovićPuškin

Argentinski autor Raul Damonte Botana u svojim se tekstovima, koje je pisao pod pseudonimom Copi, bavio temama homoseksualnosti i transrodnosti, a upravo o tome na žestok način progovara i u drami Teškoće s izražavanjem koja proizlazi iz njegovih bolnih iskustava. Djelo je preveo i na scenu postavio Edvin Liverić u produkciji Teatra &TD.

Likovi u predstavi neodređenog su rodnog i spolnog identiteta, a nalaze se u nepoznatom, zabačenom prostoru kojeg autor naziva Sibir. Njihova želja za boljim i ljepšim svijetom rezultira igrama dominacije i potčinjenosti kroz koje oni tragaju za vlastitim (seksualnim) identitetom. Radi se o melodrami s elementima komedije koja se odvija u atmosferi latinoameričkih sapunica uz glazbene komentare poznatih pjesmuljaka Eurosonga.

Osim što postavlja pitanja seksualnog identiteta, Copi traži karakteristike i granice ženstvenosti i muževnosti. Što su te karakteristike izraženije i što se više pretpostavljaju jedna drugoj, to je granica manje vidljiva i na toj se spolnoj ljestvici više nitko ne može prepoznati.

Tko je žensko, tko muško, tko je ženstven, tko stvaran, tko lažan, tko što želi? Je li predmet želje znak za razumijevanje “istinitosti” seksualnosti neke osobe? Jesu li  društvena obilježja prikazivanja seksualnosti ili identiteta u odnosu sa stimulacijom žudnje”, pitanja su na koja se traži odgovor.

Copi je rođen u Argentini 1939. godine pod imenom Raul Damonte Botana, a pseudonim je počeo koristiti nakon preseljenja u Francusku šezdesetih godina kad je i počeo pisati. Njegova su se djela počela postavljati na pozornicu sedamdesetih godina, a Copi umire u Parizu 1987. godine od AIDS-a.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE