Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Tri recepta za Splitsko ljeto

Tri recepta za Splitsko ljeto

U Ministarstvu kulture konačno je održan sastanak na temu budućnosti Splitskog ljeta, a njegovi pitijski zaključci zapravo su tek dogovor o možebitnom dogovoru.
Share on facebook
Share on twitter

Zajedničko priopćenje ministrice kulture Andree Zlatar Violić i gradonačelnika grada Splita Ive Baldasara povodom sastanka o festivalu Splitsko ljeto, prenosimo u cijelosti

***

Na današnjem sastanku u Ministarstvu kulture, na kojem su sudjelovali gradonačelnik grada Splita Ivo Baldasar, zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević i savjetnik za kulturu i znanost Igor Baković te ministrica kulture Andrea Zlatar Violić i zamjenik ministrice Berislav Šipuš, raspravljalo se o stanju HNK u Splitu, kulturi grada Splita te situaciji vezanoj uz festival Splitsko ljeto.

Svi postojeći nesporazumi su definirani te se predlažu tri modela upravljanja Splitskim ljetom u duljem vremenskom periodu do 2020. godine, a s obzirom na izradu kulturne strategije grada Splita i njegove kandidature za Europsku prijestolnicu kulture te pozicije festivala Splitskog ljeta u cijeloj perspektivi.

U raspravi su istaknute važnost umjetničke kvalitete i razvoja HNK u Splitu i festivala Splitskog ljeta prema nacionalnim i međunarodnim standardima. Tri modela koja su iznesena su:

  1. Potpuno vezivanje Splitskog ljeta uz HNK u Splitu, na način da je Splitsko ljeto četvrta umjetnička komponenta HNK uz Dramu, Operu i Balet sa umjetničkim ravnateljem.
  2. Dorađen važeći model s uvođenjem umjetničkog izbornika (dosadašnji ravnatelj) i jasno definirana uloga intendanta. U tom modelu inzistira se na jačanju uloge festivalskog Vijeća koje u potpunosti mora prihvatiti program s jasnim proračunskim stavkama kako ne bi došlo do miješanja funkcija i odgovornosti.
  3. S obzirom na perspektivu grada Splita da dobije status županije te budućeg otvaranja Koncertne dvorane koju zajednički financiraju Ministarstvo kulture i grad Split, ovaj treći model nudi potpuno pravno osamostaljivanje festivala Splitsko ljeto kao posebne institucije koje u suradnji s upravom Koncertne dvorane preuzima financijsku i organizacijsku odgovornost, a Splitsko ljeto zadržava umjetničkog izbornika. Također, ovaj model pretpostavlja uključivanje svih kulturnih aktera u Splitu u program Splitskog ljeta naglašavajući ulogu nezavisne scene.

Ministarstvo kulture će u roku od sedam dana izraditi nacrte ovih prijedloga te ponovo na zajedničkom sastanku s predstavnicima grada Splita razmotriti te prijedloge.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI