Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Nagrade Malog Marulića

Nagrade Malog Marulića

2. Festival hrvatske drame za djecu ‘Mali Marulić’ podijelio je nagrade i za festivalske predstave, ali i za nove dramske naslove za djecu. Najviše razloga za slavlje ima Zagebačko kazalište lutaka.
Share on facebook
Share on twitter

2. Festival hrvatske drame za djecu ‘Mali Marulić’, održavao se u Splitu od 5.do 8. travnja, a među predstavama u izboru Lade Martinac Kralj, ocjenjivački sud u sastavu Ladislav Vindakijević (predsjednik), i članovi Dubravka Lampalov, Kažimir Hraste, Elvis Bošnjak i Jasen Boko, odlučio je o festivalskim nagradama, jednoglasno je odlučio nagraditi slijedeće:

  • Nagrada za najbolje likovno rješenje u cjelini dodjeljuje se predstavi Plakir Zagrebačkog kazališta lutaka

Vesna Balabanić kao kreatorica scene, lutaka i kostima i oblikovatelji svjetla Saša Fistrić i Dražen Dundović ostvarili su iznimnu vizualnu cjelinu u kojoj se skladno prožimaju svi likovni elementi kazališne predstave.

  • Nagrada za najbolju glazbu dodjeljuje se Ivanu Muratu za glazbu u predstavi Zlatni danci Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku

Ivan Murat svojom je glazbom stvorio nostalgični ugođaj minulog vremena, dramaturški zaokruživši cjelinu Truhelkina slavonskoga svijeta.

  • Nagrada za najbolju adaptaciju teksta dodjeljuje se Slavču Malenovu za adaptaciju hrvatske narodne priče Mala vila u izvođenju Gradskog kazališta lutaka Split

Slavčo Malenov poznatu je narodnu priču adaptirao dramaturški sigurnim rukopisom, vodeći jasno priču od početka do kraja, zadržavši sve njene elemente i skladno ih pretvarajući u scenski jezik prilagođen uzrastu za koji je predstava mišljena.

  • Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Peri Juričiću za ulogu Grižule u predstavi Plakir Zagrebačkoga kazališta lutaka

Pero Juričić svojim Grižulom ostvario je iznimnu kreaciju koja objedinjuje animacijske i glumačke elemente, suvereno vladajući i pozornicom i gledalištem.

  • Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Alin Majica, za ulogu Crvenokose i Govorećih vrata u predstavi Mala vila Gradskog kazališta lutaka Split

Pokazujući izuzetnu sposobnost vladanja marionetom Crvenokose, ali i nepokretnim Govorećim vratima Alin Majica dosegla je ono što i jest bit animacije: udahnuti život lutki koju vodi.

  • Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Oliveru Frljiću za režiju predstave Strah u ulici Lipa Kazališta Žar ptica iz Zagreba

Dinamičnim i dosljednim redateljskim rukopisom Oliver Frljić uspio je klasiku hrvatske dječje književnosti udahnuti suvremeni duh, dodavši nova značenja. Sa stilski ujednačenim ansamblom ostvario je originalan glumački i redateljski pomak koji je rezultirao osebujnom estetikom.

  • Nagrada za najbolju predstavu u cjelini dodjeljuje se predstavi Plakir Zagrebačkoga kazališta lutaka

Ujednačena i kvalitetna u svim segmentima kazališnog čina predstava Plakir ističe se dosljednom poetikom, odličnom animacijom i maštovitom vizualnošću. Produkcija je pronašla pravi način interpretacije baštine za  sve generacije publike u novom dobu.

U sklopu festivala podjeljene su i nagrade natječaja 'Mali Marulić' za najbolji dramski tekst za lutkarsko i dječje kazalište, a na koji su pristigla dvadeset i tri dramska teksta. Komisija za nagrade u sastavu: Dražen Ferenčina, redatelj, Iva Gruić, dramaturginja, kazališna kritičarka, prof. na Pedagoškom fakultetu u Zagrebu i Zdenka Mišura, ravnateljica Festivala prvu nagradu dodijelili su tekstu Sablasni šešir Omera Raka, drugu nagradu tekstu Pupoljak Lade Martinac Kralj i treću nagradu tekstu Opet na krivom putu Ane Đokić Pongrašić.

Evo i obrazloženja:

1. nagrada: Omer Rak, Sablasni šešir

Omer Rak tekst započinje pitanjem: Postoji li itko na ovom kao lopta okruglom svijetu, a da ne zna što je to šešir? Naravno da ne postoji, i naravno da svi znamo da šešir nije živ. Živa je glava koja ga nosi. Kad nema glave u šeširu, nema ni života u njemu. E, ali jedan je šešir otpuhnut s glave lame dok je taj s pratnjom putovao Tibetom, i nastavio živjeti ne na nekoj drugoj glavi nego u glavama mnogih.
Šešir nataknut na šiblje kraj izvora vode za ljude je postao Furba, strašan demon, zbog kojeg nisu mogli do izvora vode. Za životinje, pticu, ježa, i pčelu, koje su tražile mjesto za život, postao je pak dom.
Rasplet priče na zgodan način isprepliće dva motiva nenametljivo sugerirajući jednu dublju moralnost kakvu i očekujemo u tekstovima za djecu.
Malena djevojčica krenut će na prijevoj po vodu za svoju bolesnu sestricu, spremna na žrtvu. Pri tom će otkriti da demon uopće ne postoji i da se ne treba bezrazložno bojati. Fin i živ pripovjedački ton nadopunjava dobro vođenu i napetu priču. I dok duhoviti dijalozi sugeriraju potencijal za glumačku igru, inspirativne slike obećavaju zanimljivu lutkarsku inscenaciju.

2. nagrada: Lada Martinac Kralj, Pupoljak

Tekst Lade Martinac Kralj dosjetljivo spaja metaforiku s običnom svakodnevicom. Majka i kćer useljavaju se u kućicu s glasovitim ružičnjakom i zajedno sa smiješnim vrapcem  i šašavim paukom prate otvaranje ružica. I dok su ljudi i životinje smiješni i šarmantni u traženju svog mjesta u suvremenom svijetu, pupoljak koji se ne želi otvoriti poetično pripovjeda o strahu od života i njegove prolaznosti. Jednostavno i duhovito je nadopunjeno poetskim i višeznačnim (ili obrnuto), tako da zajednički stvaraju zaokruženu sliku života prožetu "nepodnošljivom" ljepotom trenutaka koji su uvijek tu. Treba samo pristati živjeti ih.

3. nagrada: Ana Đokić Pongrašić, Opet na krivom putu

Ana Đokić Pongrašić od Andersena uzima samo motiv pomodnosti da bi napisala autorski tekst, živ i kritičan do boli.
U
Opet na krivom putu kao u poludjelom vodvilju nižu se scene varalica, stražara na dvoru, carske svite na čelu sa feminiziranim kreatorom... I dok jedni varaju druge pokušavajući se snaći u tom kovitlacu događanja, brze izmjene replika jasno aludiraju na poznate priče i aktualnosti iz današnjeg svijeta. Umjesto poučnosti koja dominira literaturom za djecu, Ana Đokić Pongrašić nudi puno duhovitiju varijantu, do krajnosti dovedenu u završnici kad likovi redom traže pouku, pa nalaze ne jednu nego desetak šaljivih i ozbiljnijih "pouka".

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE