Search
Close this search box.

Vučjak (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nezavidni položaj hrvatskog intelektualca iz Krležina pera, nakon HNK Osijek, u sezoni 2014/2015 na repertoar stavlja i HNK Zagreb.
autorski tim funkcija
Vlaho Bogišićdramaturg
Antonija Jakšić Dorotićasistent kostimografa
Paolo Tišljarićasistent redatelja
Aleksandar Denićscenograf
Marinko Petričevićkoreograf
Ante Serdarasistent scenografa
son:DAoblikovatelj svjetla
Ana Savić Gecankostimograf
Ivica Buljanredatelj
Mitja Vrhovnik Smrekarskladatelj
Miroslav Krležaautor teksta
izvođači uloge
Alen ŠalinovićKorektor
Alma PricaMarijana Margetićka
Ana BegićEvina mati / Mati
Bojan NavojecPolugan
Damir MarkovinaŠef-redaktor
Dragan DespotLazar Margetić
Dušan BućanGrga Tomerlin
Franjo KuharLukač
Goran GrgićJuraj Kučić / Kelner Juro
Iva MihalićPoluganova Žena
Ivan GlowatzkyŠipušić / Perekov Juro
Kristijan PotočkiMitar
Livio BadurinaVenger-Ugarković
Marija ŠegvićNevjesta
Milan PleštinaPantelija Crnković
Nikša KušeljDr. Zlatko Strelec
Nina ViolićEva
Silvio VovkKrešimir Horvat
Siniša PopovićStarac
Slavko JuragaVjekoslav Hadrović / Otac

Drama Miroslava Krleže Vučjak, u tri čina s predigrom i intermezzom, praizvedena je u HNK Zagreb 30. prosinca 1923. godine u režiji Branka Gavelle i nagrađena Demetrovom nagradom za tu godinu. Za premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu, u režiji Predraga Dinulovića, Krleža je 1953. preradio i dopunio posljednji čin, te je tako prerađena drama prvi put tiskana 1955. i odonda se pretiskava iz tog izdanja.

Kako navodi Krležijana:

"Tekst je, prema napomeni u knjizi Tri drame, nastao iz građe za roman Zeleni barjak, koji je K. zasnovao te neke dijelove vjerojatno i napisao 1920. i 1921. s nakanom da stvori »dekorativni panneau posljednjih dana Austrije« i »kroniku zelenokaderaških motiva, kada je kod nas, u Podunavlju i po čitavoj Srednjoj Evropi dozrijevala objektivna revolucionarna situacija«. Tako široko omeđeno tematsko i problemsko polje u drami je znatno suženo; prikazana zbivanja prostorno su koncentrirana na tri mjesta (interijera) - redakcijsku sobu lista Narodna Sloga u Zagrebu (predigra), sobu u učiteljevu stanu u selu Vučjak (prvi i drugi čin) te prostoriju s ognjištem u Evinu domu u istom selu (treći čin) - a vremenski se protežu kroz nepuna tri mjeseca u proljeću 1918. »Bjesomučnoskandalozni san Krešimira Horvata«, uklopljen u treći čin kao »Intermezzo furioso«, zbiva se u irealnom prostoru i vremenu, a zamišljen je i izveden kao Horvatova autoanaliza i analiza njegovih odnosa s drugima, napose Ocem, Majkom i trima ljubavnicama."

Na hrvatskim pozornicama Vučjak nije viđen od 2008. kad ga je na scenu HNK Varaždin postavio Ivica Kunčević. U sezoni 2014/2015 najavljene su pak dvije produkcije istog teksta i to u dva teatra s nacionalnim statusom - HNK u Osijeku i u Zagrebu, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje.

Ako ste se školovali u Hrvata, Vučjak teško da niste čitali ili barem u nekoj natuknici lektire prepisali da je u središtu ove drame lik Krešimira Horvata, mladog novinara, apsolventa filozofije, a najvažnije od svega, idalističnog intelektualca koji ne podnosivši više nemoralnost i surovost gradskog života odlučuje potražiti sreću na selu. Horvat dobiva posao seoskog učitelja, no od samog počeka ne može naći mir koji je tražio, pa tako uskoro biva žrtva dezertera, ljubavnih spletki, a uskoro i sam postaje sudionik zločina, dok život o kakvom je jednom sanjao postaje sve bljeđa i sve neprepoznatljivija slika...

Nakon HNK Osijek, Vučjak u sezoni 2014/2015 stiže i na scenu HNK Zagreb, gdje predstavu po prvi put režira - Ivica Buljan.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE