Naslovnica > PREDSTAVE > Misterij Buffo

Misterij Buffo

NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Tekst kultnog Vladimira Majakovskog na scenu Drma SNG Ljubljana postavio je Aleksandar Popovski.
autorski tim funkcija
Vladimir Vladimirovič Majakovskiautor teksta
Milan Podlogaroblikovatelj svjetla
Tatjana Staničprevoditelj
Jelena Mijovićautor adaptacije
Jelena Mijovićdramaturški suradnik
Branko Hojnikscenograf
Foltinskladatelj
Aleksandar Popovskiredatelj
Aleksandar Popovskiautor adaptacije
Darja Dominkušdramaturg
Jelena Prokovičkostimograf
izvođači uloge
Barbara CerarMladenka / Eva
Bojan EmeršičSiromah
Iva BabićProfesorica
Janez ŠkofEskim / Čovjek iz budućnosti / Metuzalem
Klemen JanežičŠpekulant
Klemen SlakonjaSvećenik
Maša DergancDama
Silva ČušinGlumica
Tadej TošMladoženja / Adam / Tadej Toš
Uroš FürstPoslovni čovjek
Valter DraganDiktator / Belzebub

Misterij Buffo ili u izvorniku Мистерия-Буфф dramski je tekst Vladimira Vladimiroviča Majakovskog iz 1918. godine i nipošto ga ne treba miješati sa tekstom Mistero Buffo Darija Foa iz 1969. godine što ga je (još uvijek) na repertoaru ima INK Pula.

Majakovski je tekst napisao za obljetnicu Oktobarske revolucije, a Centralni komitet prihvatio ga je kao dio slavljeničkog programa. Praizvedbu, koja se zbila 7. studenog 1918. godine, režirao je Vsevolod Mejerhold, dok je predstavu likovno opremio Kazimir Maljevič. Sam Majakovski u toj je produkciji zaigrao više uloga, a predstava je na repertoaru ostala tri sezone.

Tri godine nakon praizvedbe, Majakovski je napisao novu verziju teksta, koja je potom i objavljena te se odonda koristi u izvedbama. U prologu tog izdanja autor je zapisao:

"Ubuduće, svi koji ćete "Misterij buffo" igrati, glumiti, čitati, tiskati, mijenjajte sadržaj - učinite ga suvremenim, ovoga dana, ove minute.". (...) "Misterij buffo" je djelo koje zahtijeva temeljitu refleksiju društvenog i političkog trenutka. Upravo zato to je djelo za sva vremena. (...)"

Zanimljivost je i daje prema drami 1969. godine David Čerkaskij snimio 60-minutni animirani film, ujedno prvi cjelovečernji crtić u Ukrajini. Sovjetska vlast zabranila je njegovo prikazivanje izvan zemlje. 

U SNG Ljubljana tekst je postavio Aleksandar Popovski, a u službenoj najavi te produkcije stoji:

"Kada pokušamo uprizoriti tu neobičnu, povijesnim trenutkom obilježenu igru, suočavamo se s činjenicom da je nikako nije moguće doslovno uprizoriti, niti dramaturški, niti idejno. Moguće je jedino u njoj potražiti one elemente koji su preživjeli vrijeme u kojem je Majakovski pisao i koji nam znače i danas. Majakovski je i sam u uvodu rekao da treba 'revolucionarni put' svaki puta iznova ispisati i učiniti ga konkretnijim radije nego da u njemu tražimo univerzalnost, koja se je očuvala, unatoč pjesnikovim drugačijim namjerama."

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE