Naslovnica > PREDSTAVE > Život je san

Život je san

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Među brojnim svjetskim klasicima na repertoaru hrvatskih kazališta našlo se i jedno od najpoznatijih djela španjolskog baroka, Calderonov 'Život je san'.

Pedro Calderon de la Barca stvarao je u 17. stoljeću, prozvanom zlatnim dobom španjolske književnosti. Calderon je bio svećenik i napisao je osamdesetak kratkih crkvenih prikazanja, ali u povijesti književnosti ostao je zapamćen po svjetovnim dramama Život je san i Zalamejski sudac.

Autor je poznatih stihova «O, malen je dar nam dan, jer sav život – to je san, a san su i sami snovi.» koji su, pretpostavljivo, upravo dio drame 'Život je san'.

Drama govori upravo o toj nemogućnosti razlučivanja života od sna, a prožeta je mistikom i religioznošću. Calderon postavlja pitanje je li naša sudbina već zapisana ili je sami stvaramo vlastitim odlukama i slobodnom voljom. Pjesnik psihološki produbljuje svoje junake (u odnosu na prijašnja razdoblja u povijesti kazališta), a monolozi glavnog lika Sigismunda prožeti su filozofskim razmišljanjima o životu i smrti, božanstvu, sudbini i moralu. Calderonovo pisanje krase brojne metafore i melodija stihova.

U središtu radnje je mladi poljski kraljević Sigismund kojeg vlastiti otac Bazilije odmah po rođenju baci u okove i zatvori u dobro čuvanu kulu. Razlog? Zvijezde su rekle da će mali Sigismund, kad odraste, postati tiranin. Godine prolaze, Sigismund odrasta zatočen u mraku, odvojen od svijeta, uz jednog odgojitelja, a Bazilija sustiže starost te razne sumnje u vlastitu odluku. Zbog sumnji, ali i nedostatka drugog nasljednika, Bazilije odluči vratiti uspavanog Sigismunda na dvor, prividno mu povjeriti vlast i provjeriti je li proročanstvo istinito. Sigismund se razbjesni, te doista pokaže tiransku, okrutnu ćud, stoga ga vraćaju u kulu, a odgojitelj ga uvjerava da je čitav događaj na dvoru sanjao. Sigismund je zbunjen, više ne zna što je san, a što zbilja. Još je više zbunjen kad ga vojnici, pobunjeni protiv vladavine njegova oca oslobode iz kule i ponovo vrate na dvor. Od toliko snova i «buđenja» on gubi povjerenje u vlastita osjetila, sumnja da je čitav život san, te da buđenje dolazi tek nakon smrti, ali dolazi do zaključka kako i u snovima treba činiti dobro. Poučen prvim iskustvom, Sigismund se pokaže kao pravedan i milostiv vladar te ostaje na prijestolju omiljen od naroda.

Što Calderonovo barokno djelo može danas poručiti, po čemu su njegove teme univerzalne, te kako prenijeti ljepotu jezika modernom gledatelju, uz glumce ansambla kazališta Gavella, pokazat će redatelj Rene Medvešek, a evo kako to zvuči na španjolskom:

[youtube:http://www.youtube.com/watch?v=coSN8hUMpEk&feature=related]

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter