Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Nakon dugog repriznog razdoblja, radijski dramski program donosi i nekoliko premijera: 'Fiškalovu ispovjed', 'Rastoke', 'Gospođu sa suncokretom' i 'Radnice'.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 24. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
„GAVANOVI DVORI“
Redatelj: Darko Tralić; dramatizatorica i ton majstorica: Nedjeljka Lambaša-Milanov; glazbena urednica: Franka Meštrović; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Tomislav Martić, Ana Maras, Natalija Đorđević, Nikša Kušelj.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 09. 03. 2011.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
ČEDO PRICA: „RASPRODAJA“
Redatelj: Vanča Kljaković; glazbena urednica: Vesna Šir; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Zvonimir Zoričić, Sven Lasta, Ljubomir Kapor, Boris Miholjević, Zvonimir Ferenčić, Eliza Gerner, Nada Subotić, Alma Prica, Krešimir Zidarić, Emil Glad, Zvonimir Jurić, Zvonimir Strmac.
Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 17. 01. 1989.

SUBOTA, 25. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
„JAVIL SE MRTVI PANDUR“
Redateljica: Ranka Mesarić; dramatizacija: Nada Zoričić; skladatelj i ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Pero Juričić, Sreten Mokrović, Nada Klašterka, Barbara Rocco.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 20. 11. 2010.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA - JASNA MESARIĆ: „U KORNATE SMO HODILE U SLANOM SE MORU UMIVALE“
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 25. 12. 2013.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
VJENCESLAV NOVAK: „FIŠKALOVA ISPOVIJED“ 1. dio
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Joško Ševo, Marko Petrić, Marija Tadić, Tomislav Krstanović, Frano Mašković, Mladen Vasary, Jelena Miholjević, Antonijo Franić, Dražen Bratulić.
Premijera
Roman napisan 1886. godine kojeg u više razina karakterizira ono što je za Vjenceslava Novaka kao pisca tipično: osjetljivost za socijalni kontekst, psihologija ljubavi i obitelji, sukobljenost klasa, precizno portretiranje karaktera, uronjenost u senjski ambijent i povijest. No, Fiškalova ispovijed ima i izrazito razvijenu fabulu koju Novak donosi u više vremenskih slojeva. Motivi su raznoliki i pomalo romantičarski u svojoj razbarušenosti, pa smo se u našoj radijskoj adaptaciji odlučili podijeliti ih u dva dijela. Prvome dijelu smo prepustili priču o nepriznatom djetetu iz veze aristokrata i služavke, koji biva ukraden da bi završio u prosjačkoj obitelji. Ne znajući tajnu svojega porijekla, tek je naslućujući, zaljubljuje se u ženu koju će mnogo godina poslije spasiti iz oluje. Priču o Marku doznajemo preko svećenika koji se za dijete u početku njegovog nesretnog života brinuo.
Bogata zvukom i gustom glumačkom interpretacijom „Fiškalova ispovijed“ je poslije „Posljednjih Stipančića“ (također smo ih radili u dva dijela) novi i bogati projekt nastao na osnovu djela Vjenceslava Novaka.

23,25 - 24,00; HR III
TRANSONICA
Urednica: Ljubica Letinić

NEDJELJA, 26. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
„KUGA U REMETAMA“
Redateljica: Jasna Mesarić; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Jasna Bilušić, Dubravka Ostojić, Maja Katić, Vanja Matujec.
Premijerno emitirano u emisiji Etnofantastika: 18. 11. 2009.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: „REGOČ“
Redatelj: Ladislav Vindakijević; dramatizacija: Sanja Lovrenčić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstori: Anka Savić i Zoran Sajko; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Rajko Bundalo, Alma Prica, Dubravko Sidor, Franjo Dijak, Zorana Brajić, Vedrana Likan, Enes Vejzović, Tihomir Mak.
Premijerno emitirano: 30. 06. 1991.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ: „ANIN SANAK, KONJ-ZEC, ZAKASNILA…, ĐIO-ĐA“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Enes Kišević, Tomislav Krstanović, Ana Marija Vrdoljak, Sunčana Sajko, Fran Petar Domljan.
Premijera

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
IVAN BAUER: „DVE SUSEDICE S PEŠČENICE“
Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Biserka Ipša, Jelena Miholjević, Željko Duvnjak.
Premijerno emitirano: 07. 11. 2010.
Duda i Višnja, dvije prijateljice, obje učiteljice, obje Zagrepčanke s Peščenice u interpretaciji Biserke Ipše i Jelene Miholjević, prisjećaju se svojih najblistavijih trenutaka iz mladosti, a sekundira im muž jedne od njih, Lujček, u interpretaciji Željka Duvnjaka. Izvanredno duhovita i šarmantna nova komedija iskusnoga i vrsnog radijskog autora Ivana Bauera ima neočekivan kraj.

PONEDJELJAK, 27. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
FRAN GALOVIĆ: „MOJEMU OCU, KOSTANJ, KLET“ - Z MOJIH BREGOV
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak.
Premijerno emitirano: 26. 03. 2014.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
IRENA VRKLJAN: „ZELENE ČARAPE“
Redateljica: Jasna Mesarić; adaptacija: Iva Gruić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Maja Gregl.
Glume: Alma Prica, Barbara Nola, Ivana Krizmanić, Anita Matić, Natalija Đorđević, Katija Zubčić, Slavica Jukić, Zoran Gogić.
Premijerno emitirano u svibnju 2006.
Radio-roman koji od rasutog tereta vremena i krhotina sjećanja gradi tkivo priče u kojoj se, kao u zrcalu, ogledaju priče i sudbine mnogih.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET DRAMATOLOGA VJERANA ZUPPE - 2. dio
Glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.
U emisiji sudjeluju Vjeran Zuppa, Georgij Paro, Nenad Popović, Tomislav Brlek i Tonko Maroević.
Premijerno emitirano: 04. 03. 2011.
Drugi dio portreta dramatologa Vjerana Zuppe započinje razgovorom o Splitskom ljetu 1977. godine kada je Zuppa bio umjetnički ravnatelj te kazališne manifestacije, a obuhvaća i stvaranje legendarnih predstava u kojima Zuppa djeluje kao autor teksta, odnosno kao dramaturg (Floria Tosca; Kažu da je sova nekad bila pekareva kći). Emisija je posvećena i fenomenu jezika kojim se Zuppa bavi cijeloga života i u svakom aspektu svojega djelovanja, kao i situaciji na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu gdje je Zuppa, predajući na odsjeku dramaturgije, dočekao mirovinu, a četiri je godine bio i dekan te institucije. U emisiji će biti riječi i o studiju dramaturgije, kao i o položaju dramaturga u hrvatskome glumištu, o Zuppinoj Bilježnici u kojoj je detaljno razradio projekt moguće kulturne politike Hrvatske, te o predstavi Fortinbras se napio koju je Zuppa scenski postavio u Grožnjanu 2010. godine, a uskoro će predstava doživjeti i zagrebačko uprizorenje.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
IVO VOJNOVIĆ: „GOSPOĐA SA SUNCOKRETOM“
Adaptacija i režija: Katja Šimunić; skladatelj: Stanislav Kovačić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Vanda Winter, Janko Popović Volarić, Urša Raukar, Asja Jovanović, Maro Martinović, Dunja Fajdić, Petar Cvirn, Zoran Čubrilo, Jadran Grubišić.
Premijera
Nova radijska verzija Vojnovićeve kozmopolitsko-senzacionalističke drame o mladom mletačkom avijatičaru Vitaleu Malipieru koji se zapliće u mrežu avantura i spletki fatalne pustolovke s očima suncokreta. Gospođa sa suncokretom napisana je 1911., a nadahnuta je istinitom pričom o Poljakinji Mariji Tarnowskoj kojoj je 1910. suđeno u Veneciji zbog „umorstva iz ljubavi“.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
ANTUN GUSTAV MATOŠ: „FLANERIJA“
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mladen Vasary, Dunja Fajdić.
Premijerno emitirano: 19. 03. 2014.
Feljtonistički zapis Antuna Gustava Matoša naslova „Flanerija“, nastao za vrijeme njegove pečalbe u Parizu, posveta je tom gradu kojega je on senzibilno, predano i s velikom erudicijom - volio. „Flanerija“ nas upoznaje s tim izrazom koji bismo najpribližnije preveli kao šetnja, no Matoš nas upozorava da je velika razlika između utilitarističke, obične šetnje i onoga što je posebnost pariškog zanosnog i „beskorisnog“ flaniranja. I piše da je to „riječ neprevedljiva poput svih koje označuju viša, rafiniranija uživanja“.

UTORAK, 28. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
FRAN GALOVIĆ: „PESMA Z DRUGEGA BREGA, JESENSKI VETER, KUM MARTIN“ - Z MOJIH BREGOV
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi.
Premijerno emitirano: 12. 03. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
LJUBO PAUZIN - MIRO PIJACA: „RASTOKE“
Urednik: Ljubo Pauzin.
Premijera
Branko Pejnović, pjesnik, recitator i kulturni promoter, rođeni slunjanin, nekoliko je dana bio vodičem autorima ovog dokumentarca slunjskim krajem i stazama jednog od najljepših naselja izraslog usred vodopada, brzaca i bukova kojima se rijeka Slunjčica obrušava u Koranu. Tako je nastala priča o vodi i ljudima u kojoj upoznajemo mlinaricu tetu Maru Belkovu i mlinara Predraga Jareba koji nastavljaju staru rastočku tradiciju u ritmu mlinskih kola i kamenova sa zrnevljem prosa, ječma, zobi, raži, pšenice i kukuruza.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
ÖDÖN VON HORVATH: „VRTNA ZABAVA“
Redateljica: Ranka Mesarić; prijevod: Dubravko Torjanac; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Nenad Cvetko, Daria Lorenci, Filip Nola, Stjepan Franđović, Zoran Gogić, Jelena Miholjević, Mladen Vasary, Pero Juričić, Žarko Potočnjak, Zvonimir Zoričić, Živko Anočić.
Premijerno emitirano: 25. 09. 2008.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
BRANKO PEJNOVIĆ: „DOBRIŠA CESARIĆ - SJEĆANJE NA IVANA GORANA KOVAČIĆA“
Ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 24. 03. 2014.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
EDGAR WALLACE: „GRIMIZNI KRUG“ - 2. dio
Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Igor Suljagić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Svrtan, Livio Badurina, Krešimir Mikić, Csilla Barath, Sven Medvešek, Boris Miholjević, Mladen Vasary.
Premijerno emitirano: 03. 05. 2011.
Policijski inspektor John Parr i privatni detektiv Derrick Yale pokušavaju uhvatiti zločinca zvanoga Grimizni Krug koji ucjenjuje imućne građane da mu isplate velike svote novca ili će biti ubijeni. Neki su platili i izvukli se, ostali su bez milosti ubijeni. Thalia Drummond, kradljivica koja se druži s kriminalcima, prima poziv da se pridruži Grimiznom Krugu. U Thaliju je zaljubljen Jack Beardmore, sin bankara kojeg je također ubio Grimizni Krug. Iako je Scotland Yard nemoćan u hvatanju čovjeka koji terorizira čitav London, inspektor Parr i detektiv Yale ne odustaju od potrage za „mozgom“ zločinačke organizacije.

SRIJEDA, 29. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
FRAN GALOVIĆ: „KOPAČI, CRN-BEL, GROZDJE, MEĐAŠI“ – Z MOJIH BREGOV
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi.
Premijerno emitirano: 04. 03. 2014.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
FRAN GALOVIĆ: „PESMA Z DRUGEGA BREGA, JESENSKI VETER, KUM MARTIN“ - Z MOJIH BREGOV
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi.
Premijerno emitirano: 12. 03. 2014.

ČETVRTAK, 30. listopada

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA - GAUDEAMUS IGITUR“
Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Edi Ćelić, Ivan Čačić, Selena Andrić, Katarina Arbanas, Peđa Gvozdić.
Premijerno emitirano: 19. 02. 2014.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
GORAN FERČEC: „RADNICE“
Redateljica: Franka Perković Gamulin; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Goran Ferčec, Ivana Krizmanić, Nataša Kopeč, Anita Matić, Jelena Miholjević, Milica Manojlović, Tomislav Krstanović, Lada Bonacci, Dean Krivačić.
Premijera
Drama Radnice napisana je po narudžbi fringe ensemblea i Schaubühne Lindenfels iz Leipziga u sklopu projekta VÖLKERSCHLACHTEN. Projekt je započet još 2012. godine s ciljem obilježavanja stogodišnjice početka drugog svjetskog rata i dvjestogodišnjice Bitke naroda koja se dogodila u neposrednoj blizini Leipziga, a tematski je bila vezana uz pitanje Gdje je nova fronta?
Projekt VÖLKERSCHLACHTEN bio je organiziran u tri etape, pri čemu je posljednja etapa bila premijerno prikazivanje dramskih komada nastalih za vrijeme trajanja projekta. U radu na projektu sudjelovalo je devet autora iz devet Europskih zemalja. Premijera svih devet drama pod naslovom Vor den Hunden održala se 1. ožujka 2014. godine na velikoj sceni Schaubühne Lindenfels. Završni je koncept izveden s ansamblom fringe ensemblea u trajanju od skoro pet sati.
Evo što sam autor piše o drami:
Za mene kao kulturnog radnika koji je odrastao u radničkoj obitelji nova fronta na početku dvadeset i prvog stoljeća vezana je upravo uz poziciju rada. Nezaposlenost, degradacija rada, izrabljivanje radnika, neplaćeni radni sati i prekovremeni rad, sve su to teme koje su me dovele do paradigmatskog primjera tog problema: štrajka radnica tvornice Kamensko, točnije rečeno, osam dana njihovog štrajka glađu. Temu radničkog gladovanja ubacio sam u formu barokne pasije, konkretno, Bachove muke po Mateju. Bilo mi je važno u jednoj takvoj formi poziciju individue, mita koji ispašta za čovječanstvo, zamijeniti društvom, ili njegovim manjim kolektivom koji prolazi kroz muku. Pokušao sam zamisliti što bi danas bila neka socijalna pasija. Jedna od.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI