Deveta Ovčica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Brojanje ovaca prije spavanja pretvorit će se, za jednog dječaka, ali i jednu ovcu, u pravu avanturu...
autorski tim funkcija
Natalia Burnosautor likovnog oblikovanja predstave
Ljudmila Fedorovaautor dramatizacije
Ljudmila Fedorovaredatelj
Edi Čelićasistent redatelja
Zdenka Kovačekinspicijent
Tomislav Peharskladatelj
Silvija Šesto autor predloška
Ivica Lučićautor tekstova pjesama

Deveta Ovčica suvremena je slikovnica i ujedno brojalica za najmlađe. Tema te, na narodnoj navadi, utemeljene proze Silvije Šesto, jest kako prevladati strah od škole, strah od novoga, strah od odrastanja i sve što je povezano s velikim prekretnicama u životu...

U središtu je radnje dječak koji upravo kreće u školu i od silnog uzbuđenja teško može utonuti u san, stoga mu odrasli (mama) preporuče da se posluži starinskom metodom opuštanja i uspavljivanja brojeći bijele ovce na zelenoj livadi kako preskaču preko ogradice. No, deveta ovcau dječakovom snu je naprosto - zapela, te mu ona kroz snoviđenje spočitava odustajanje od slijedećeg koraka, od napredovanja, kako bi ujedno spasila i vlastitu kožu.

Kako kaže sama autorica predloška:

"Životna konverzacija u dječakovom snoviđenju između ovce koja zapravo nema svoju stvarnosnu podlogu, ali je preuzela savjetodavnu i vrlo zrelu funkciju, ovoj priči daje dodatni (be)smisao poimanja stvari na prvu ruku, jer ne zaboravimo kako našim postupcima upravlja toliko mnogo stvari, bića i pojava, a da se ponekad zaboravimo zapitati: tko je tu ustvari gazda? Ova poučna priča potaknut će i najmanje da sagrade svoje prve životne stavove, svoje smjernice, svoj put preko livade, bez obzira koliko ogradica na njoj stajalo."

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE