Naslovnica > PREDSTAVE > Deveta Ovčica

Deveta Ovčica

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Brojanje ovaca prije spavanja pretvorit će se, za jednog dječaka, ali i jednu ovcu, u pravu avanturu...

Deveta Ovčica suvremena je slikovnica i ujedno brojalica za najmlađe. Tema te, na narodnoj navadi, utemeljene proze Silvije Šesto, jest kako prevladati strah od škole, strah od novoga, strah od odrastanja i sve što je povezano s velikim prekretnicama u životu...

U središtu je radnje dječak koji upravo kreće u školu i od silnog uzbuđenja teško može utonuti u san, stoga mu odrasli (mama) preporuče da se posluži starinskom metodom opuštanja i uspavljivanja brojeći bijele ovce na zelenoj livadi kako preskaču preko ogradice. No, deveta ovcau dječakovom snu je naprosto - zapela, te mu ona kroz snoviđenje spočitava odustajanje od slijedećeg koraka, od napredovanja, kako bi ujedno spasila i vlastitu kožu.

Kako kaže sama autorica predloška:

"Životna konverzacija u dječakovom snoviđenju između ovce koja zapravo nema svoju stvarnosnu podlogu, ali je preuzela savjetodavnu i vrlo zrelu funkciju, ovoj priči daje dodatni (be)smisao poimanja stvari na prvu ruku, jer ne zaboravimo kako našim postupcima upravlja toliko mnogo stvari, bića i pojava, a da se ponekad zaboravimo zapitati: tko je tu ustvari gazda? Ova poučna priča potaknut će i najmanje da sagrade svoje prve životne stavove, svoje smjernice, svoj put preko livade, bez obzira koliko ogradica na njoj stajalo."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE