Search
Close this search box.

Sezona 2014/2015: GKL Split

U novoj sezoni s novom ravnateljicom, splitski lutkari planiraju tri premijere.

Prenosimo najave premijernih naslova kako ih je oglasilo GKL iz Splita.

***

Fran Levstik: TKO JE VIDEKU NAPRAVIO KOŠULJICU

Adaptacija, režija i izbor glazbe: Nikola Šimić
Kreator lutaka, kostima i scene: Luka Mimica
Asistentice redatelja: Sanja Vidan, Nina Kolar
Igraju: Ivan Medić, Milena Blažanović i Andrea Majica
Savjetnik u razradi i izvedbi scenografskih rješenja: Ozren Bakotić
Prva javna izvedba: 30. svibnja 2014.
Premijera: Listopad 2014.
Poznatu priču Frana Levstika „Tko je Videku napravio košuljicu“ o malenom, skromnom dječaku koji voli prirodu i nesebično pomaže životinjama, pa mu one u nevolji odluče uzvratiti ljubav i pažnju, adaptirao je mladi Nikola Šimić za svoju prvu režiju u kazalištu lutaka, dok je lutke i scenografiju, također prvi put u kazalištu, oblikovao kipar Luka Mimica.
Formom muzičke kutije i iluzijom slikovnice, pisana u stihu arhaičnog stila, predstava priziva vrijeme prvih spoznaja o empatiji i važnosti međusobnog pomaganja, ali i prvog doživljaja uređenog, autoritativnog svijeta koji okružuje zaigrano dijete. Pripovjedači podcrtavaju ovakav koncept, brižno prateći Videka tijekom njegove avanture u prirodi.
Predstava je namijenjena najmlađim gledateljima i izvođenju na sceni kazališta ali i u drugim nekazališnim prostorima.
Jelena Sitar Cvetko: MIŠJA PRIČA
inspirirano pričom Lea Lionnija

Redateljica: Jelena Sitar Cvetko
Kreator lutaka, kostima i scene: Damijan Stepančić
Skladatelj: Igor Cvetko
Premijera: Listopad 2014.
Priča o dva miša „Alexandar i Vili“  svjetski poznatog pisca i ilustratora za djecu  Lea Lionnija, o dva miša, jednom pravom, živom i drugom, mišu igrački,  inspirirala je Jelenu Sitar Cvetko, priznatu slovensku lutkarsku redateljicu, dramaturginju i pedagoginju na predstavu koja najmlađima prenosi misao i poruku o snazi prijateljstva, ljepoti različitosti i trajnoj potrebi živog bića za slobodom i otporu prema ulozi „igračke na navijanje“.

Olja Savičević Ivančević: MOJ PRIJATELJ MAČKODLAK

Redatelj: Robert Waltl
Kreator lutaka i scene: Ivan Fiolić
Premijera:  Ožujak 2015.

Pjesnikinja i prozaistica Olja Savičević Ivančević jedna je od najboljih hrvatskih spisateljica nove generacije. S GKL-om Split prvi je put surađivala na predstavi „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“, prema romanu Ivane Brlić Mažuranić, kojeg je nadahnuto dramatizirala i za to djelo bila nagrađena Malim Marulićem 2013. godine.   Topla, maštovita i duhovita priča „Moj prijatelj Mačkodlak“  o jednom neobičnom prijateljstvu koje prelazi granice stvarnosti,  bavi se i strahom od nepoznatog, štetnim djelovanjem predrasuda i prihvaćanjem različitosti. Tekst je dobio treću nagradu  stručnog žirija Natječaja Mali Marulić za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu 2014. godine.  Predstavu će režirati poznati dramski i lutkarski redatelj, glumac i dramaturg Robert Waltl kojem će ovo biti treća suradnja s našim kazalištem, nakon predstava „Mali plamen“ i „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE