Naslovnica > VIJESTI > POLITIKA > Bandić silom smanjuje plaće kulturnjaka u Zagrebu

Bandić silom smanjuje plaće kulturnjaka u Zagrebu

Usred sezone godišnjih odmora, zagrebački je gradonačelnik našao model kako mimoići sindikate i dekretom smanjiti plaće zaposlenika javnih ustanova u kulturi Grada Zagreba. [DOKUMENTI]
Share on facebook
Share on twitter

30. lipnja ove godine istekao je kolektivni ugovor zaposlenih u javnim ustanovama u kulturi Grada Zagreba, a kojim su  - među inim - regulirane i plaće zaposlenika.

Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi upozoravao je na taj datum gradonačelnika i inzistirao na pregovorima o novom kolektivnom ugovoru, no do njih nije došlo, zbog čega su sindikalisti prosvjedovali pred Skupštinom i zatražili posredovanje i pomoć njezina predsjednika.

Naime, Milan Bandić je čvrsto naumio rupe u gradskom proračunu pokrpati smanjenjem plaća, na što sindikalisti - očekivano - ne pristaju.

Problem je, međutim, u tome što postoji obvezujuća odluka Vrhovnog suda u jednom drugom, ali sličnom predmetu, a slijedom koje se istekli kolektivni ugovor nastavlja primjenjivati sve do potpisivanja novog.

Ne bi li tome doskočio, a svejedno smanjio plaće, Bandić je ravnateljima svih gradskih ustanova u kulturi posalo dopis kojim inzistira da do konca ovog mjeseca izmjene Pravilnike svojih ustanova i to na način da smanje koeficijente plaća za sva radna mjesta u ustanovama, odnosno da plaće zaposlenika snize od 229 do 1.062 kuna bruto.

Klasa 153 dopis (1 str ) Javnim gradskim ustanovama kulture - s v i m a -

Pristanu li na to, ravnatelji će zapravo omogućiti gradonačelniku da provede smanjenje plaća neovisno o sadržaju kolektivnog ugovora.

Dapače, dopisu što ga je Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport (GUOŠK) uputio svim gradskim ustanovama, priložena su i 'uputstva za uporabu' kojih se imaju držati, a među kojima se posebno ističe ono o zabrani stvaranja nmovih radnih mjesta, modela za kojim je - sad već i vrapci na grani znaju - posegnuo bivši ravnatelj Gavelle, Darko Stazić.

Na sve ovo sindikat je odgovorio - komično. Uputom svojim povjerenicima da na naredbu iz GUOŠK ne odgovaraju do posljednjeg dana.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

One Response

  1. Zabrana zapošljavanja? Ne za sve- neki (množina) su zaposleni zadnjih mjeseci ( i zadnjih tjedana!) u gradskim kazalištima- od kazališta Komedija nadalje. Kako? Naravno- samo pravedNo(t) i nikako po liniji veze.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI