Search
Close this search box.

Cirkus primitif balet (Splitsko ljeto)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Prvi cjelovečernji balet Staše Zurovca, nakon HNK Zagreb i HNK Rijeka, na repertoar stavlja i HNK Split.
autorski tim funkcija
Petar Ivaniševićoblikovatelj zvuka
Srđan Barbarićoblikovatelj svjetla
Jean-Marc Zelwerskladatelj
Staša Zurovackoreograf
Staša Zurovacredatelj

Cirkus primitif balet naziv je prvog cjelovečernjeg baleta Staše Zurovca, što ga je u svoojoj tada matičnoj kući HNK Zagreb, postavio još 2003. godine.

Tri godine kasnije, Zurovac je prešao u HNK Rijeka, te isti naslov postavio i tamo, a u sezoni 2013/2014 postavlja ga i na Splitskom ljetu.

Glazbeno nadahnuće Zurovac je pronašao u glazbi njemu omiljenog francuskog skladatelja i glazbenog sveznadara Zelwera.  Ili, Zurovčevim riječima:  „U potrazi za naslovom koji bi bio zanimljiv i istovremeno tražeći glazbu, došao sam do podatka da je meni omiljeni skladatelj Jean Marc Zelwer izdao CD pod nazivom Zirkus primitif opera, pa sam tako došao na ideju zamoliti ga da za mene napiše i Cirkus primitif balet, djelo koje bi se zasnivalo na cirkuskoj glazbi. Tražeći na Internetu kontakt adresu vidio sam da je izdao novi CD pod nazivom La Tribu iOta, u podnaslovu musique de cirque,  to je bilo to. Tako je sve započelo“ .

Zurovac je sljedećim riječima opisao svoje djelo: „Cirkus primitif balet suvremena je baletna predstava koja svoju osnovnu tematiku nosi u tri elementa sadržana u samom nazivu. Prije svega glazba koja je korištena u predstavi izvorno je pisana za cirkus, te u sebi nosi nešto arhetipsko, što me je i potaklo da predstavu smjestim u ambijent nekog imaginarnog primitivnog, iskonskog životnog kruga koji kroz razbarušeni kovitlac plesno-baletnog veselja, na duhovit način pokušava publici predočiti priču u kojoj ne postoji niti ono što je bilo, niti ono što će biti, već samo ono što nas čini onakvima kakvi jesmo u urnebesnoj radosti zajedničkog postojanja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE