Search
Close this search box.

Don Quijote (RLJN)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Cervantesova viteza u Rijeku dovodi Kokan Mladenović.
autorski tim funkcija
Voranc Kumarautor videa
Marisa Žele autor videa
Ivana Gardloasistent scenografa
Tatjana Radišićkostimograf
Branislava Ilić dramaturški savjetnik
Predrag Potočnjakoblikovatelj svjetla
Nataša Antulovdramaturg
Marija Kalabićscenograf
Kokan Mladenovićredatelj
Kokan Mladenovićautor dramatizacije
Ronald Savkovićkoreograf
Irena Popovićskladatelj
Manuela Paladin Šabanovićasistent kostimografa

Roman koji je na hrvatskom poznat pod imenom Bistri vitez Don Quijote od Manche smatra se prvim modernim romanom ikad, a sastoji se od dva djela: prvi je izdan 1605., a drugi deset godina kasnije, odnosno godinu dana prije autorove smrti.
Autor je u djelu, parodirajući tradiciju viteškog romana, naveo lažne izvore, ‘Kroniku La Manche’ te slabo poznati arapski rukopis, a i tema romana lutanja su jednog pomalo neuobičajenog viteza. Naime, kao izvori romana, a i većina Quijoteovih prijatelja i neprijatelja te dogodovština, njegov viteški status zapravo je umišljaj maštovitog Alonsa Quesade, koji je, opsjednut pričama o vitezima lutalicama koji se bore protiv nepravde i ugnjetavanja, i sam odlučio postati jedan od njih.
Na put je krenuo uz vjernog slugu Sancha Pansu i kljuse Rocinantea,  a Sancho Pansa misli da je njegov gospodar lud, ali svejedno vjeruje da bi mogao nešto zaraditi u toj pustolovini. Prije polaska, Don Quijote se zakleo na vječnu ljubav prelijepoj Dulcineji, koja je zapravo priprosta seljanka, a put vodi hrabre ratnike u borbu protiv vjetrenjača i ovaca, u ‘začarane dvorce’ tj. krčme, te na nepostojeće otoke.
Don Quijote poslužio je kao inspiracija mnogim umjetnicima i nakon Cervantesa, pa su se tako njime pozabavili Picasso Dali, filmski redatelji Pabst i Welles, a prema hrabrom vitezu nazvana je i opera Julesa Masseneta napisana 1910. za poznatog ruskog pjevača Fjodora Šaljapina.
Na Riječke ljetne noći, uz pripadajući skandal, Don Quijote stiže u adaptaciji i režiji Kokana Mladenovića koji o svom konceptu kaže:
U našoj predstavi Don Quijote je profesor arheologije koji je čitav život posvetio istraživanju Trsatske gradine. Sada neki novi moćnici žele srušiti ovaj simbol Rijeke i na njegovom mjestu postaviti vjetrobran sa željeznim vjetrenjačama. Profesor arheologije to želi spriječiti, ali ga novi bogataši strpaju u ludnicu – pojasnio je Mladenović novo čitanje poznate Cervantesove priče iz današnjeg ugla, vezujući je za sudbinu Rijeke i nove vjetrenjače ljudske pohlepe i zlobe protiv kojih se valja boriti.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE