Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte radijsku verziju prvijenca Mire Furlan, a reprizno bogat izbor iz arhiva - od 'Razgovora s tišinom' do 'Traga u čađi'...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 04. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TETA RITA POLITTEO, STANOVNICA TVRDALJA“
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 14. 01. 2014.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
MIRO GAVRAN: „LJUBAVI GEORGA WASHINGTONA“
Redatelj: Miro Međimorec; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Branka Cvitković, Mladena Dervenkar.
Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 13. 06. 1989.
“Ne vjeruj povijesnim izvorima u trenutku dok pišeš dramu o ljubavi i samoći, opiši istinu ljudskog srca, a ne istinu povijesnih fakata” zapisuje Gavran uz dramu “Ljubavi...”. Ovo je iznimna ljubavna priča u kojoj samo dvije žene u jednom prostoru i vremenu igraju igru otkrivanja koliko zna ona druga. Do savršenstva dovedena dramska minijatura daje dvije studije ženskih karaktera nagriženih ljubavlju prema istom, u trenutku dijaloga, mrtvom čovjeku. Ljubav je osnovni motiv koji pokreće dramu u kojoj je upletena želja za vladanjem koja je u stanju ugušiti i samu ljubav. Martha Washington i Silvia Carver najmanje su povijesne osobe, puno više one su tipične žene koje se bore za primat u ljubavi kod istog muškarca.

SUBOTA, 05. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MIROSLAV PIJACA: „TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA“
Urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 13. 01. 2014.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
BRUNO MARGETIĆ: „RAZGOVOR S TIŠINOM“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Luka Dragić.
Premijerno emitirano: 04. 02. 2014.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
NEPOZNATI AUTOR IZ 18. STOLJEĆA: „KOMEDIJA O JUBAVI KAPETANA NIKOLE IVULIĆA“
Redatelj: Petar Vujačić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; dramatizatorica i urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Ivica Vidović, Božidar Boban, Tomislav Martić, Zorko Rajčić, Alen Šalinović, Ana Maras.
Premijerno emitirano: 28. 02. 2009.
Komedija nepoznatog makarskog autora iz 18. stoljeća govori o ljubavi kapetana Nikole Ivulića i njegova suparnika, prevarenoga Stipe Buzdeka, a u kojoj se otkriva prava narav šepavoga meštra Pierra Rossia – Maranguna. Pučka naivnost suprotstavljena je otmjenoj lukavosti, a gdje je tu ljubav poslušajte u, za radio adaptiranoj staroj komediji na dalmatinskoj razbarušenoj čakavštini.

23,25 - 24,00; HR III
ARS ACUSTICA
PAVLICA BAJSIĆ - LANA DEBAN: „TRAG U ČAĐI“
Urednica: Adriana Kramarić

NEDJELJA, 06. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
JASNA MESARIĆ - MIRO PIJACA: „U KORNATE SMO HODILE U SLANOM SE MORU UMIVALE“
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 25. 12. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
JACOB I WILHELM GRIMM: „STOLIĆU, PROSTRI SE“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; dramatizatorica i urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Otokar Levaj, Pjer Meničanin, Franjo Kuhar, Željko Šestić, Jelena Miholjević.
Premijerno emitirano: 12. 01. 2014.
Bajka o tri brata i ocu koji je više vjerovao kozi, nego sinovima dobro je poznata djeci svijeta. U ovoj radijskoj igri ona postaje i priča o povjerenju, istini, ljubavi, nadanjima i spoznaji. Otac uviđa vlastite greške, ali se ipak teško mijenja. Sinovi odlaze u svijet i za svoju dobrotu bivaju nagrađeni čarobnim predmetima. Ipak, njihova će ih naivnost opet dovesti u neprilike.
Artificijelnosti i poigravanje glumom te radijskim medijem ovoj će igri dati potreban modernitet.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
VESNA PARUN: „MEDVJEDOVE CIPELE“
Redatelj: Mislav Brečić

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
BORIS NJAVRO: „NAJBOLJE JE NA RIBANJU, JER NE VIDIŠ NIKOGA - TAKO JE GOVORIO TOMO ŠEPAROVIĆ“
Redatelj: Darko Tralić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glumi: Frano Mašković.
Premijerno emitirano: 27. 10. 2013.
Kao i mnogi osobenjaci prije njega i legendarni dubrovački „oriđino“ Tomo Šeparović (1929.-1997.) živio je u povlaštenom prostoru između ludosti i mudrosti, uveseljavajući, ali nerijetko i hrabro izazivajući svijet oko sebe. Na osnovu njegovih autentičnih priča i dogodovština Boris Njavro napisao je ovaj dramolet kojeg bismo mirne duše mogli nazvati i monodramskom autobiografijom tog neobičnog čovjeka.

PONEDJELJAK, 07. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
JASNA MESARIĆ - MIRO PIJACA: „KRUH NAŠ SVAGDANJI - TIJELO ISUSOVO“
Urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 24. 12. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
MIRO GAVRAN: „KAFKIN PRIJATELJ“
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Valentina Sabo; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Branko Maleš.
Glume: Franjo Kuhar, Marko Makovičić, Dražen Bratulić, Jelena Miholjević, Damir Šaban, Petra Težak, Ana Kraljević, Željko Šestić.
Premijerno emitirano u prosincu 2013.
Poznati hrvatski dramski i prozni pisac Miro Gavran u svakom je slučaju plodan autor; uz brojna dramska djela koja se izvode i u inozemstvu, autor je objavio i roman „Kafkin prijatelj“, biografsko-izmaštani neveliki tekst o Maxu Brodu, književniku i prijatelju čuvenog pisca F. Kafke.
U romanu o posljednjim Kafkinim godinama, piščevim ženama i fatalnoj ljubavi, Gavran piše o atmosferi koja je označila kanonskog modernista europske i svjetske književnosti: o praškim literarnim kavanama, ondašnjim poznatim književnicima s kojima se Kafka povremeno družio, piščevim roditeljima, o Mileni, velikoj autorovoj, čini se, nerealiziranoj životnoj ljubavi…

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMCA SINIŠE POPOVIĆA
Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; esej napisala: Sanja Ivić; razgovor vodio: Matko Botić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.
Premijerno emitirano: 20. 01. 2014.
Glumac Siniša Popović, prvak HNK u Zagrebu te dobitnik mnogih nagrada i priznanja (između ostalih i Nagrade hrvatskoga glumišta 2013. godine za najbolju mušku ulogu), rođen je 1958. u Splitu gdje već prije upisa na studij glume u Zagrebu glumi u dramskom studiju Marina Carića pri HNK Split. Već tijekom studija glumi u kazalištu, na filmu i televiziji, nakon čega ulazi u ansambl HNK u Zagrebu gdje ostaje do danas, uz nerijetke izlete u druge kazališne kuće, družine i sredine. Cijeloga ga glumačkoga vijeka prati literatura Ranka Marinkovića u čijim djelima vrlo često igra i čije likove duboko osjeća, čemu je pridonijelo i veliko, dugotrajno prijateljstvo sa samim Marinkovićem.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
MIRA FURLAN: „DOK NAS SMRT NE RAZDVOJI“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Asja Jovanović, Lela Margitić, Ana Kraljević, Željko Šestić.
Premijera
Dok nas smrt ne razdvoji, potresna je obiteljska i psihološka drama o umiranju i sazrijevanju, ljubavi i ljubomori, idealima i razočarenjima. Radnja ovog dramskog prvijenca Mire Furlan događa se u Zagrebu 1970-ih, ali komad se brojnim reminiscencijama veže za mračna događanja koja su od 1941. do tada obilježila život u Hrvatskoj.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - BOŽIĆ NA BALIJU“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

UTORAK, 08. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MIRO PIJACA: „BALADA O KURNATARIMA“
Redateljica: Jasna Mesarić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 23. 12. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
VIŠNJA BITI: „NAZOVI M RADI DROGE“
Ton majstorica: Anka Savić; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijerno emitirano: 17. 02. 2009.
„Nazovi M radi droge“ dokumentarna je radio drama Višnje Biti o lokalnom Radiju M u Vela Luci na Korčuli koji već nekoliko godina svaki tjedan emitira emisiju „Crno bijeli svijet“ o problemima ovisnosti. Na taj su se način uz pomoć Udruge roditelja „Život-vita“ odlučili boriti protiv tog problema na svom otoku koristeći radio kao medij koji se rado sluša i kojem se vjeruje. Autori emisije Darko Dragojević, urednik i Željko Vlašić predsjednik udruge u svojim su emisijama ugostili brojne ovisnike i njihove roditelje te razne stručnjake, sve one koji bi zajedno s njima mogli pomoći suzbijanju narkomanije. I u tome uspijevaju. Mnogi su uz njihovu pomoć otišli u komunu i sada se vraćaju te o svojim iskustvima u toj istoj emisiji pričaju sa željom da pomognu drugima.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOLJ: „KAKO SU SE ZAVADILI IVAN IVANOVIČ I IVAN NIKIFOROVIČ“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Roman Šovary; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Dražen Bratulić, Zoran Gogić, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Olga Pivac, Damir Poljičak.
Premijerno emitirano: 16. 07. 2009.
„Kako su se zavadili Ivan Ivanovič i Ivan Nikiforovič“ ili kako se od bezazlenog nesporazuma među prijateljima sigurno i brzo stigne do smrtne (i posmrtne) zavade među tim istim ljudima, sad zauvijek neprijateljima. Gogoljev genij izviruje u svakoj rečenici ove duhovite i lucidne pripovijetke, a posebice u dramaturškom mehanizmu koji početni motiv širi do teme koja sve natkriljuje i koja nas humorom podsjeća na sličnost brojnih životnih situacija. Pripovijetku je u dramski oblik sročila dramaturginja i spisateljica Nives Madunić Barišić, a režiju potpisuje Stephanie Jamnicky.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - CELEB“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

SRIJEDA, 09. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
VESNA PARUN: „BILA SAM DJEČAK, OBILJA MLADOSTI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Alma Prica, Biserka Ipša, Vanda Winter.
Premijerno emitirano: 29. 07. 2013.

03,00 - 04,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
FADIL HADŽIĆ: „MED I MLIJEKO“ - 2. dio
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić
Glume: Dora Polić Vitez, Frano Mašković, Žarko Potočnjak, Romano Nikolić, Srđana Šimunović, Marko Makovičić, Marinko Prga, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 02. 06. 2013.
Duhovita kriminalistička drama iz pera najizvođenijeg suvremenog hrvatskog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), suočava nas s mafijaški obojenom zagrebačkom svakodnevicom U drugom dijelu ove napetice se razrješavaju tajne pucnjave u kavani, u kojoj je s prijateljicom sjedila udovica jednog od vođa zagrebačkog podzemlja, i bombom raznesenog njezinog automobila, a ubojstva na "poslovnoj" večeri donose neočekivan rasplet složenih mafijaško-rodbinsko-odvjetničkih odnosa.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - ZARUČNIČKI TEČAJ“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

ČETVRTAK, 10. srpnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
VESNAPARUN: „JA TJERAM KRDO RIJEČI, MATI ČOVJEKOVA, USNULI MLADIĆ“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Alma Prica, Biserka Ipša.
Premijerno emitirano: 25. 07. 2013.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
BARBARA MATIJEVIĆ - GUISEPPE CHICHO: „1989.“
Redatelj: Mislav Brečić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Tajana Gašparović.
Glumi: Barbara Matijević.
Premijerno emitirano: 27. 12. 2012.
1989. je nastala na temelju performansa Tracks, drugog dijela nagrađivane trilogije autora Matijević – Chico. Forma predavanja preuzeta iz performansa u radijskoj je verziji modificirana u izravno uranjanje autorice i izvođačice u vrlo različite fragmente događanja vezanih uz u svjetskim okvirima po mnogo čemu prijelomnu 1989. godinu, čime se stvara iznimno zanimljiva forma mockumentaryja s referencama na široki "katalog znanja", od povijesti i umjetnosti, do popularne kulture, znanosti, video igara, filmova i glazbe.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - SNAJKA“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI