Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Nakon duljeg vremena, Dramski program Hrvatskog radija opet premijerno 'vrti' radio-roman tjedna, a premijerni su i dokumentarac 'Od Sarajeva do Monte Grappe', 'Haljina' Virginije Wolf i male forme Branka Pejnovića.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 13. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
NINA MITROVIĆ: „JEDAN MUŠKARAC I JEDNA ŽENA“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Jadranka Đokić, Ozren Grabarić.
Premijerno emitirano: 08. 03. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
LADISLAV VINDAKIJEVIĆ - KREŠIMIR OSMAN: „PROPALI DVORI - KAKO STIĆI U BELU“
Koordinator: Hrvoje Ivanković.
Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 04. 04. 1995.

SUBOTA, 14. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
JASNA AŽMAN - LADA MARTINAC-KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 1
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 08. 01. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
AUGUSTE RODIN: „KAMBODŽANSKE PLESAČICE“
Redateljica, prevoditeljica i adaptatorica: Katja Šimunić, glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Boris Bakal, Filip Nola.
Premijerno emitirano u travnju 2013.
U pet desetominutnih radiofonskih formi slušamo što je veliki francuski kipar Auguste Rodin napisao o plesu, ljepoti tijela i duše, o svojoj fascinaciji kambodžanskim plesačicama kao i o skandalu koji je izazvala premijerna izvedba baleta Poslijepodne jednog fauna ustajući u obranu avangardnog plesača i koreografa Vaclava Nižinskoga.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA
KAREL ČAPEK: „ZLOČIN NA SELU“
Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Mate Matišić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Predrag Vušović, Zvonimir Torjanac, Krunoslav Šarić, Matija Prskalo, Pero Juričić.
Premijerno emitirano u emisiji Radio napetica iliti krimić: 09. 09. 1999.
“Zločin na selu” je tragikomična napetica u kojoj se okrutno ubojstvo sjekirom događa zbog djeteline i koze.
Mjesta radnje su svinjac i sudnica. U svinjcu se događa umorstvo, a u sudnici ubojica interpoliranim flash-back prizorima pokušava porotnicima objasniti svoje “plemenite” motive zbog kojih je ubio oca svoje supruge. U korist optuženika svjedoče njegova žena (kći ubijenog) i njihova koza koju je ubijeni muzao bez dopuštenja ubojice.

23,25 - 24,00; HR III
SLIKA OD ZVUKA
VESNA POKAS: „PROCES“
Urednica: Evelina Turković
Premijera

NEDJELJA, 15. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
JASNA AŽMAN - LADA MARTINAC-KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 2
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 09. 01. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
VLADIMIR NAZOR: „VELI JOŽE“
Redatelj: Dragutin Klobučar; dramatizacija: Ana Đokić-Pongrašić; skladatelj: Mladen Magdalenić; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Alen Šalinović, Dragan Despot, Mato Ergović, Saša Buneta, Slavko Juraga, Tarik Filipović, Zlatko Crnković, Zoran Čubrilo, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 05. 10. 1997.
Iz realističkih vremensko-prostornih koordinata, Istra u vrijeme Mletaka, izdigla se fantastika i simbolika “Velog Jože”. Mašta kombinirana s porukama specijalne naravi satkala je ozračje koje mogu dijeliti i mali i odrasli. Uz to “Veli Jože” je dio obaveznog školskog štiva.
***
RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE
FRAN GALOVIĆ: „PLAVO NEBO, VIŠNJE, MESEČINA, STARI GRAD“
Redateljica: Stephanie Jamnicky

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
H. H. MUNRO SAKI: „KONJ“
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Dunja Sepčić, Božidar Alić, Zoran Gogić, Jelena Hadži-Manev.
Premijerno emitirano: 29. 03. 2009.
Hector Hugh Munro rođen 1870., umro 1916. poznatiji kao Saki, britanski je autor kratkih priča uvijek na rubu crnoga humora. Branka Žodan Sakijevu pripovijest dramatizira klasičnim načinom bez mnogo pomaka i odmaka. Karakteri su poput likova animiranih filmova - plastični, jasni i precizni. Humor situacije te očekivani obrati i ishodi neće umanjiti zadovoljstvo slušanja.

PONEDJELJAK, 16. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
JASNA AŽMAN - LADA MARTINAC-KRALJ: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 3
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 15. 01. 2013.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
DINO MILINOVIĆ: „SKRIVENO“
Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Katja Šimunić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Maja Gregl.
Glume: Franjo Kuhar, Zlatko Ožbolt, Nedim Prohić, Vinko Kraljević, Dražen Bratulić, Beti Lučić, Dunja Sepčić, Damir Šaban, Marko Makovičić.
Premijera
U ovom živopisnom romanu likovi su uhvaćeni u mrežu intriga, slučajnosti, vjerovanja u spas društva između povijesti i politike, u sudaru ideologija, između zakona i krađe, u mraku koji skriva tajne i uzroke događaja koji nas zatječu i iznenađuju sagledavajući našu suvremenost kroz povijesnu prizmu. Sudbina starog rukopisa koji je skoro na dohvat ruke, a u neprekidnom izmicanju, i krađa knjiga iz nacionalne knjižnice preslaguje prošlost i razotkriva skrivene motive.
Roman „Skriveno“ govori o neminovnom gubitku vjere, ideala, ali i o beskonačnosti ljudskog nastojanja da svijet bude bolji.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
REDATELJ BRANKO BREZOVEC - 1. dio
Razgovor vodio: Matko Botić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović
Premijerno emitirano: 29. 04. 2011.
Iako se u proteklom desetljeću odnos snaga ponešto i promijenio, Branko Brezovec jedna je od nažalost manje priznatih institucija hrvatskog kazališta. Njegova kazališna karijera počela je još u srednjoškolskim danima, nastavila se kasnije radom grupe Coccolemocco, te turbulentnim studiranjem režije na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti. Pored više ili manje odlučujućeg sudjelovanja u radu festivala koji su mijenjali sliku hrvatskog i jugoslavenskog kazališta, kao što su IFSK ili iz njega nastali Dani mladog teatra te, na kraju krajeva Eurokaz, Branko Brezovec izgradio je osebujnu poetiku kojoj u nas nema pandana, a koja ga je proslavila i u svijetu. Tim riječima započinje esej Igora Ružića o Branku Brezovcu. U prvom dijelu njegovog portreta upoznat ćemo se s razdobljem Brezovčevog kazališnog stvaranja do prve polovice 80-tih godina, odnosno s radom legendarne grupe Coccolemocco, te s festivalima koji su prethodili Eurokazu (IFSK, Dani mladog teatra), a bit će riječi i o načinu na koji se tijekom tih prvih godina stvaranja oblikovala njegova osebujna kazališna poetika.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
KRISTINA GAVRAN: „SPREMNI“
Redateljica: Nina Kleflin; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Damir Šaban, Mladena Gavran, Ivan Magud, Ana Kraljević.
Premijerno emitiranje: 17. 02. 2014.
U drami „Spremni“ mlade hrvatske spisateljice Kristine Gavran susrećemo obitelj suočenu s tajanstvenom, apokaliptičnom prijetnjom koja je možda samo plod kolektivne paranoje, izazvane svakodnevnicom prepunom prijetnji i različitih vrsta straha. Kristina Gavran je za ovu dramu dobila nagradu Ministarstva kulture RH „Marin Držić“ za najbolji novi dramski tekst u 2012. godini.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
FRAN GALOVIĆ: „KOPAČI, CRN-BEL, GROZDJE, MEĐAŠI“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; dramatizacija: Nives Madunić Barišić; glazbeni urednik: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Franjo Kuhar, Vid Balog, Žarko Potočnjak, Nancy Abdel Sakhi.
Premijerno emitirano: 04. 03. 2014.

UTORAK, 17. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LADA MARTINAC-KRALJ - LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ - 1
Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović
Premijerno emitirano: 01. 02. 2013.
U dokumentarnoj maloj formi kao svjedok vremena govori slikar, povjesničar i omiljeni profesor Jakov Bratanić (1912. – 2001.).

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
ARIS ANGELIS: „OD SARAJEVA DO MONTE GRAPPE“
Ton majstor: Tomislav Šamec; urednik: Ljubo Pauzin.
Premijera
Priče sudionika Prvog svjetskog rata na frontama od Galicije do Monte Grappe. Kada su išli u rat bili su u svojim najboljim, dvadesetim godinama. Neki su zauvijek ostali u Galiciji, neki su završili u ruskom zarobljeništvu u Sibiru, neki su pokopani na Monte Grappi. Oni preživjeli su se kao devedesetogodišnjaci prisjećali svoje mladosti na frontovima I. svjetskog rata.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
VIRGINIA WOLF: „HALJINA“
Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod i dramatizacija: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: ; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Alma Prica, Antonija Stanišić Šperanda.
Premijera
Kraća pripovijetka velike Virginie Wolf u osnovi je psihogram glavne junakinje, izgubljene u svijetu klasa, zadatih formi, materijalnog i površnog, ali i bešćutnog i okrutnog. Dakle, kako izdržati jednu večer u salonu gospođe Dalloway dok je na tebi skromna, iako nova haljina, ono je s čim se bori Mabel. Trivijalan povod odnosi nas u, za Virginiu Wolf tipičnu, introspekciju ženske psihe koja pod njezinim perom postaje formula tragične podvojenosti koja ju je i samu tijekom života proganjala. Prijevod Branke Žodan osvaja virtuozitetom zahvaljujući kojem se može uživati u ovoj „kriški“ velike literature.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
BRANKO PEJNOVIĆ: „DOBRIŠA CESARIĆ - SJEĆANJE NA IVANA GORANA KOVAČIĆA“
Ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 24. 03. 2014.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ
ZORICA RADAKOVIĆ: „PRIZNANJE“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Ksenija Marinković, Natalija Đorđević.
Premijerno emitirano: 09. 12. 2005.
“PRIZNANJE” je prva radio napetica poznate hrvatske književnice Zorice Radaković, u kojoj ona dramaturški vrlo vješto susret dvije prijateljice iz studentskih dana pretvara u rekonstrukciju smrti njihovog zajedničkog prijatelja. Je li prijateljeva smrt bila posljedica nesretnog slučaja ili se radilo o umorstvu saznat ćete ako poslušate ovaj radio krimić u režiji Jasne Mesarić.

SRIJEDA, 18. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
BRANKO PEJNOVIĆ: „VESNA PARUN: O MAGARCU“
Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; redatelj: Ljubo Pauzin; urednica: Željka Turčinović.
Premijera

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
IVAN SLAMNIG: „BARBARA“
Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Stanislav Kovačić; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović
Poeziju čitaju: Jelena Miholjević, Rakan Rushaidat
Premijerno emitirano: 21. 01. 2013.
U nadahnutoj režiji Mislava Brečića poslušajte poeziju istaknutog suvremenog pjesnika, proznog pisca i esejiste Ivana Slamniga (1930. – 2001.). Njegova poezija odlikuje se duhovitom igrom riječi i intoniranom ironijom, a ova pjesma postala je zaštitni znak Slamnigove poetske riječi.

ČETVRTAK, 19. lipnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
LADA MARTINAC-KRALJ - LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ - 2
Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović.
Premijerno emitirano: 05. 12. 2012.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
RONA ŽULJ: „JEDNA ILI DVIJE ELEGIJE“
Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Rakan Rushaidat, Nika Mišković, Senka Bulić, Mladen Vasary.
Premijerno emitiranje: 06. 11. 2009.
Mlada hrvatska dramatičarka Rona Žulj u svojoj se drami Jedna ili dvije elegije referira na biografiju pisca Klausa Manna, te unutar fragmentarne, fabularno – diskontinuirane dramaturgije rastvara neke od temeljnih smjernica njegova života: od osjećaja manje vrijednosti uvjetovanog usporedbama sa slavnim ocem, preko homoseksualnosti i naglašene melankolije i hipersenzibilnosti njegova karaktera, pa do suočavanja s ratnom stvarnošću. Uz Klausa, središnji je lik drame njegova sestra Erika, osoba s kojom ga je vezivala duboka bliskost. Tekst je uokviren Klausovim umiranjem od predoziranja tabletama za spavanje, a sastavljen je iz monoloških blokova čiji govor klizi između pričanja u prvom i trećem licu. Redatelj Mislav Brečić radiofonsku je strukturu osmislio poput meditativnih zasebnih cjelina što zajedno tvore kovitlac koji izrasta iz Klausove agonije.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE