Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Ravnatelj GKM Split može biti izabran i bez predsjednika Kazališnog vijeća

Ravnatelj GKM Split može biti izabran i bez predsjednika Kazališnog vijeća

Politička smicalica kojom je prekinut izbor ravnatelja GKM Split jednostavno 'ne drži vodu'.
Share on facebook
Share on twitter

Kazališno vijeće Gradskog kazališta mladih u petak se sastalo ne bi li odlučivalo o prijavama pristiglim na drugi natječaj za ravnatelja te kuće. Sastanak se zbivao doslovno u posljednji tren, budući je ravnateljici Ljubici Srhoj mandat isticao dan kasnije, dakle u subotu.

Vijeće u kojem su interese Grada zastupali Igor Novaković, Nela Sisarić Nives Fabečić Bojčić, a one kazalištaraca Ana Gruica i Vinko Mihanović, u uži je krug uvrstilo tri prijave. Onu glumice Silvane Stanić, zaposlenice gradske uprave Selme Katunarić te glumca GKM-a Ive Perkušića.

I prije sjednice bilo je jasno kako će najveći broj glasova imati Perkušić budući je dobio potporu kolega, završio dva studija i upravo je na doktoratu iz teatrologije. No, to Nepoznatom Nekome nije odgovaralo, pa je usred sjednice predsjednik Kazališnog vijeća Igor Novaković (a koji - usput budi rečeno - nije ni smio biti izabran u vijeće, jer nije ugledni radnik u kulturi već menadžer hotela Lav) primio misteriozni telefonski poziv nakon kojeg je naprasno - dao ostavku.

Sjednica je prekinuta, a kazalište je i službeno ostalo bez uprave.

Splitski kuloari imaju nekoliko objašnjenja, no najpopularnije je ono kako se iza 'miniranja' sjednice krije ravnateljska ambicija glumice Silvane Stanić supruge odvjetnika Darka Stanića, partnera iz odvjetničkog ureda Evelina Tonkovića, sadašnjeg zamjenika ministra unutarnjih poslova i potpredsjednika Vlade Ranka Ostojića.

No, pristanu li na takav razvoj situacije članovi Kazališnog vijeća, a ni Nepoznat Netko tko je telefonski Novakovića prisilio na ostavku, dokazat će da nisu čitali Zakon o kazalištima.

U njemu, naime, jasno stoji:

Kazališno vijeće može se konstituirati kada je imenovana većina članova kazališnog vijeća. (Članak 31.)

Vijeće, dakle, i bez predsjednika u ostavci može funkcionirati, odnosno donijeti odluku o imenovanju ravnatelja kazališta. Ne učini li to bit će podjednako odgovorno za daljnji razvoj situacije, kao i sam Novaković.

Za to nemaju puno vremena jer je iduća sjednica Gradskog vijeća najavljena za 11. lipnja.

Na nesreću zaposlenika GKM, prije tog datuma neće biti moguće imenovati ni vršitelja dužnosti ravnatelja, pa će kazalište na splitskim Prokurativama idućih devet dana biti bez ikakve uprave.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE