Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Zabranjena crnogorsko-hrvatska ljubav u Dubrovniku

Zabranjena crnogorsko-hrvatska ljubav u Dubrovniku

Podjela uloga jedne ovoljetne predstave, htjeli to redatelj i producenti ili ne, sasvim će se sigurno čitati i u političkom ključu.
Share on facebook
Share on twitter

Romeo i Julija ovog se ljeta vraćaju u dramski program Dubrovačkih ljetnih igara nakon punih 28 godina.

Naime, Shakespeareov klasik o tragičnoj ljubavi dvoje mladih posljednji je put premijerno postavljan na Igrama 1986. godine. U režiji Ivice Kunčevića, na vječnu su se vjernost tad ispod Jezuita zaklinjali Alma Prica i Dragan Despot, a predstava je, navode Repertoari hrvatskih kazališta, igrala tri sezone i izvedena je ukupno 12 puta.

Kako će proći nova inačica, saznat ćemo u srpnju, kad će u dvorcu Skočibuha na Boninovu biti premijerno izvedena predstava što je režira Jagoš Marković.

Taj rođeni Podgoričanin koji je režiju završio u Beogradu, u Hrvatskoj je počeo režirati početkom stoljeća kad ga je u riječkom HNK angažirala Mani Gotovac. Odonda je njegova svojevrna promotorica i metorica na domaćim scenama, pa je tako u atorskom timu njegove posljednje premijere na hrvatskim scenama, Učenih žena u splitskom HNK, bila potpisana kao - umjetnička savjetnica.

Gotovac gotovo jednaku ulogu ima i u mandatu Krešimira Dolenčića na čelu Igara, pa tako istovremeno sjedi i u festivalskom vijeću i vodi, odnosno realizira festivalske programe, ali i - režira! Na Romeu i Juliji (još) nije angažirana ili to barem ne navodi festivalski site.

No, zato iste stranice otkrivaju kako će glavne uloge mladih ljubavnika iz dviju zavađenih obitelji u predstavi igrati glumci čiji će odabir zasigurno izazvati i političke konotacije, ma koliko se od njih željelo pobjeći.

Juliju će zaigrati mlada glumica Crnogorskog narodnog pozorišta iz Podgorice, Kristina Stevović, a Romea student zagrebačke ADU - Robert Budak.

"Dubrovačke ljetne igre su međunarodni festival i kroz svojih 65 godina u festivalskim ansamblima igrali su glumci iz raznih republika, zemalja i kazališta. Redatelj predstave ima svoje umjetničko pravo odlučiti o podjeli. Nakon audicije odlučio se za mladu glumicu Kristinu Stevović za Juliju i studenta ADU Roberta Budaka za Romea. Ne radi se o koprodukciji, a predstava neće imati nikakvih političkih implikacija koje bi se ticale nacionalnosti bilo kojeg od sudionika. Festivalski dramski ansambl u Dubrovniku mjesto je gdje će se ove godine u nekoliko predstava susresti i zajedno raditi studenti ADU, njihovi profesori, netom diplomirani mladi glumci, članovi više hrvatskih kazališta, slobodni umjetnici i doajeni našeg glumišta. Smatramo to privilegijom, a naše goste, glumce, muzičare, pjevače, plesače i sve koji dolaze u Dubrovnik pozivamo isključivo prema umjetničkim kriterijima. ", kaže o svemu intendant Igara Dolenčić, koji se i sam nedavno našao na meti dnevne politike zbog navodnog ratnonohuškačkog intervjua.

Namjerno ili ne, sasvim suprotni efekt trebao bi izazvati angažman mlade crnogorske zvijezde koja nije nepoznata hrvatskoj publici. 2007. godine dobila je Marula za predstavu Ivice Kunčevića, Maškarate ispod kuplja, a koju je isti redatelj par godina kasnije 'fotokopirao' i kao posve novu predstavu prodao Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, o čemu smo detaljno pisali ovdje.

Kristina Stevović rođena je 17.11.1985. godine u Nikšiću. Završila je Fakultet dramskih umjetnosti na Cetinju u klasi profesora Bora Stjepanovića, a na istom fakultetu je završila specijalizaciju.  Kako navodi njezina službena biografija igrala je u predstavama: Kanjoš (r. Slavenko Saletović), Maškarate ispod kuplja (r. Ivica Kunčević), Nenagrađeni ljubavni trud (r. Nikita Milivojević), Gospođice Rice puno prije politike bila je glazba (r. Oliver Frljić), Danilo (r. Radmila Vojvodić), Ko se boji Virdzinije Vulf (r. Dino Mustafić), Betula u Malu Valu (r.Milan Karadžić), Mrakuša (r. Boro Stjepanović), Sanjivi nagon (r. Nick Upper).

Na filmu je debitirala u Gledaj me redateljice Marije Perović, a na tv u drami Baraba redatelja Gojka Kastratovića.

Uz već spomenutog Marula dobila je i nagradu za najbolju zajedničku glumačku igru u predstavi Ljepotica i zvijer na Kotorskom festivalu za djecu 2008. godine, a dubrovački će joj angažman biti prvi u Hrvatskoj.

Njezin partner, Robert Budak, još je uvijek student glume na zagrebačkoj ADU bez iti jednog profesionalnog angažmana u domaćim teatrima, a šira ga je javnost mogla upoznati zahvaljujući spotu Tonya Cetinskog - Zbogom odlazim.

Uz njih, u predstavi će - nakon dugo vremena - zaigrati i Neva Rošić i to u ulozi Dadilje, Boris Svrtan bit će Knez, Amar Bukvić - Mercuzio, Tibaldo - Livio Badurina, a Fratar Lorenco - Goran Grgić.

Ostatak podjele još uvijek je nepoznanica.

Premijera je zakazana za 25. srpnja, a reprize su na rasporedu tri naredna dana.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

2 Responses

  1. Zanimljivo mi je da nitko ništa ne komentira. Slažem se kako se DLJI moraju odrediti repertoarno, ali i suštinski u odnosu na vrijeme i prostor u kojem jesu. Nemislim pri tom kako bi trebale postati mjesto susreta umjetničkih i kazališnih regionalnih silnica. Kao i mnoge do sada, i ova uprava Igara misli da ona zna što i kako treba, a bojim se da nije tako. Vrlo, vrlo neodgovoran potez, koji sugerira kako se ne može i ne smije prepustiti ovako kulturno važne manifestacije (ne)ukusu i (ne)znanju pojedinaca.

  2. Zapravo, mislim da bi sintagma umjetničkih i kazališnih silnica trebala doći u znakove navoda…

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI