Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte 'Komtemplacije o zvuku' Tonča Bakotina, i 'Trg' Margueritte Duras, a reprizno portret Nine Erak, 'Radio Oktobar'. 'Spomenare i spomene obitelji Brlić'...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 09. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO - DJED“
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Darko Milas, Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 26. 02. 2013.

14,00 - 15,00; HR III
IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR
SANJA LOVRENČIĆ: „ALBATROS“
Redateljica: Biserka Vučković; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Barbara Vicković, Filip Nola, Marina Nemet, Goran Navojec, Ljiljana Gener, Marija Kohn, Vjera Žagar Nardelli, Ante Dulčić, Sven Medvešek, Siniša Popović, Kristina Krvavica.
Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 08. 03. 1992.

SUBOTA, 10. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO - PREVARA“
Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Boris Svrtan, Matija Prskalo.
Premijerno emitirano: 25. 02. 2013.

10,00 - 10,10; HR III
MALE FORME
BRANKO MALEŠ: „VIJESTI“
Redatelj: Mario Kovač, ton majstor: Srđan Nogić, urednica: Željka Turčinović.
Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.
Premijerno emitirano: 01. 07. 2013.
Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

18,05 - 18,55; HR I
RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMAZORAN PONGRAŠIĆ: „METRONOM“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; koordinator: Hrvoje Ivanković.
Glume: Nedim Prohić, Vlasta Knezović, Boris Miholjević, Ksenija Pajić, Vinko Kraljević, Ivo Rogulja, Pero Kvrgić, Kruno Šarić, Drago Krča.
Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 27. 11. 2007.
Tekst Zorana Pongrašića “Metronom” otkupljen je na anonimnom natječaju za radijsku dramu. Koristeći naizgled jednostavnu pripovijetku o životu i smrti, glasovima s ove i s one strane života, Pongrašić je uspio svog dramskog junaka, kompozitora Borisa Labaša, provesti kroz labirint koji spaja jednakom administrativnom šlampavošću svijet živih i svijet mrtvih.

23,25 - 24,00; HR III
TRANSONICA
TONĆI BAKOTIN: „KONTEMPLACIJE O ZVUKU I“ (premijera)
Urednica: Ljubica Letinić

NEDJELJA, 11. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
MILJENKO JERGOVIĆ: „KAŽEŠ ANĐEO - RASTAVA“
Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Mirta Zečević, Frane Perešin, Filip Križan.
Premijerno emitirano: 21. 02. 2013.

16,05 - 16,50; HR I
RADIO IGRA ZA DJECU
VALENTINA ALEKSANDROVNA DEGTEVA: „BABA JAGA PROTIV VASILISE PREMUDRE“
Redatelj: Petar Vujačić; prijevod: Marta B. Matišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Nives Madunić Barišić.
Glume: Frano Mašković, Vid Balog, Vanda Winter, Siniša Ružić, Sunčana Zelenika, Mila Elegović, Zvonimir Zoričić, Bojan Navojec, Žarko Savić, Hrvoje Ivkošić, Mima Čulina, Želimir Panić, Lea Bulić.
Premijerno emitirano: 08. 12. 2013.
Mlada ruska autorica napisala je radijski mjuzikl za djecu, a Mate Matišić skladao je za hrvatsku verziju glazbu. Carica Vasilisa Prekrasna odlučila je poslati babu Jagu u mirovinu, no čini se da se baba Jaga ne miri s tim.
Uz pomoć starog čarobnjaka Košeja i zmaja Goriniča, baba Jaga bježi iz doma umirovljenika, pretvara se u caricu Vasilisu Prekrasnu, a nju i cara Ivana Budalastog pretvara u babu Jagu i Košeja. Dok caricu love starac Černomor i njegovi vitezovi o svemu izvještava mačak Bajun uvijek u potrazi za senzacijama. Kako će završiti ova potjera koja se u konačnici pretvara u potragu za starom ruskom bajkom koja se u novim vremenima negdje izgubila saznat ćete poslušate li ovu raspjevanu radio igru za djecu. Glazbu za mjuzikl skladao je Mate Matišić, a u emisiji pored glumaca sudjeluju i članovi zbora HRT-a.

21,00 - 21,30; HR II
PANOPTIKUM
MARK TWAIN: „NOVČANICA OD MILIJUN FUNTI“
Režija i dramatizacija: Jasna Mesarić; prijevod: Leo Držić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Alen Šalinović, Ivan Lovriček, Natalija Đorđević, Pero Juričić, Vladimir Dulić, Žarko Savić.
Premijerno emitirano: 14. 10. 1997.
Redateljica Jasna Mesarić dramatizirala je poznatu humoresku Marka Twaina o čovjeku koji se obogatio zahvaljujući okladi dvojice bogataša. Odrpancu s ulice dali su u posjed novčanicu od milijun funti sa zadatkom da mora preživjeti određeno vrijeme a da novčanicu ne razmijeni nego da je nakon mjesec dana vrati neoštećenu. Velika novčanica izaziva strahopoštovanje kod svih kojima je ponuđena te se svi odnose prema odrpancu kao da je ekcentričan bogataš. Uskoro se njegovo opće stanje popravlja – živi u hotelu, moderno se odijeva, jede u najboljim restoranima, zarađuje dva milijuna dolara na novčanim transakcijama i imageu koji je stvorio te se zaručuje s bogatašicom. Novčanica sve vrijeme nije razmijenjena niti potrošena, a oklada pokazuje da je u konzervativnom društvu slika koju ljudi stvore o čovjeku njegov najveći životni kapital.

PONEDJELJAK, 12. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - BOŽIĆ NA BALIJU“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III
RADIO ROMAN
MIRKO KOVAČ: „GRAD U ZRCALU“
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Ivan Vulić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Maja Gregl.
Glume: Alen Šalinović, Tomislav Martić, Petar Leventić, Darija Lorenci Flatz, Katija Zubčić, Perica Martinović, Matija Prskalo, Vinko Kraljević, Siniša Ružić.
Premijerno emitirano u veljači 2013.
„Grad u zrcalu“ još je jedan od sjajnih romana poznatog pisca Mirka Kovača, a za to je djelo ujedno i nagrađen uglednom hrvatskom proznom nagradom. Romaneskna građa se razvija kao obiteljska kronika u popriličnom vremenskom i povijesnom isječku, zahvativši ratne odbljeske, različite generacije proznih aktera te, prije svega, neumoljivu vremensku prolaznost koja sobom nužno donosi melankoliju raznovrsnih životnih situacija, tj. povijesnih razdoblja u pripadnoj obiteljskoj socijalnoj nevolji. Prostorno se trpka obiteljska priča prati iz različitih horizonata, Trebinje, Dubrovnik, manja crnogorska mjesta…, a u fokusu je otac obitelji, čovjek trgovačko-hedonističke energije, realistička i brižna majka te sin, predstavnik nove generacije.
Lingvo-stilska izvedba, kao i uvijek dosad u Kovačevoj prozi, najvrjednija je kompozicijska razina koja, objedinjavajući ostale gradbene prozne elemente, donosi profinjenu poetsku intonaciju o čovjeku u vremenskom kovitlacu, u kojem nužno i tragično gubi.

14,00 - 15,00; HR III
PORTRET UMJETNIKA U DRAMI
PORTRET GLUMICE NINE ERAK SVRTAN
Razgovor vodio: Matko Botić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Katarina Barišić; autorica i urednica: Tajana Gašparović.
U emisiji sudjeluju: Žarko Potočnjak, Zlatko Vitez, Kostadinka Velkovska, Mislav Brečić i Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 29. 04. 2013.
Nina Erak Svrtan tijekom studija glume na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu surađuje s nekima od tada najrelevantinijih redatelja i glumačkih družina. U klasi Rade Šerbedžije sudjeluje u uspješnici „Koja gora, Ivo?“ koja na međunarodnom kazališnom festivalu MESS u Sarajevu te na Borštnikovom srečanju u Sloveniji osvaja nagradu za kolektivnu glumačku igru. U sklopu kazališne družine Akter, sudjeluje i u također vrlo uspješnoj predstavi trojca Šerbedžija – Rundek - Zuppa „Kažu da je sova bila pekareva kći“. S glumačkom družinom Histrion intenzivno surađuje tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina, a ulogama Majkače u „Predstavi Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u izvedbi Histriona te Petrunjele u „Dundu na Majni“ Marina Držića i Hrvoja Hitreca u produkciji Satiričkog kazališta Kerempuh osvaja nagradu Sedam sekretara SKOJ-a za najbolju mladu glumicu na prostoru bivše Jugoslavije. U mladalačkim danima surađuje i s Ljubišom Ristićem gdje glumi u Krležinoj „1918.“ i u Feydeauovoj „Bubi u uhu“.1980. godine ulazi u angažman Satiričkog kazališta Kerempuh gdje ostaje do danas. U matičnom je kazalištu ostvarila zavidan broj uloga i dobitnica je mnogih nagrada. Nina Erak Svrtan gostuje i u drugim kazalištima (jedna od važnijih uloga posljednjih godina bila je uloga Maureen Folan u „Ljepotici iz Leenanea“ Martina McDonagha u režiji Ivice Šimića i produkciji Kazališta Mala scena) te često glumi na radiju i ponekad na televiziji i filmu.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO IGRA
JULIJANA MATANOVIĆ: „ZAŠTO SAM VAM LAGALA“
Jedan od najčitanijih hrvatskih romana devedesetih godina u nadahnutoj radio prilagodbi Maje Gregl.
Redateljica: Jasna Mesarić; dramatizacija: Maja Gregl; glazbena urednica: Branka Janjanin Magdalenić; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednik: Hrvoje Ivanković.
Glume: Marina Nemet, Vesna Tominac, Pero Juričić, Inge Appelt, Lena Politeo, Vladimir Dulić, Mila Elegović.
Premijerno emitirano: 29. 09. 1997.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
LADA MARTINAC-KRALJ - JASNA AŽMAN: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 1
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 08. 01. 2013.

UTORAK, 13. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - CELEB“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

14,00 - 15,00; HR III
DOKUMENTARNA RADIO DRAMA
NIKICA KLOBUČAR: „ZAŠTO MI REŽU PLAĆU ZA 10%“
Ton majstor: Tomislav Šamec; urednik: Ljubo Pauzin
Premijerno emitirano: 27. 10. 2009.
Dokumentarna radio drama “Zašto mi režu plaću za 10 %?“ predstavlja zagrebačku verziju umjetničkog projekta „Zbor pritužbi“, kojeg su 2005. godine pokrenuli umjetnici Tellervo Kalleinen i Oliver Kochta-Kalleinen u Birminghamu. Zborovi pritužbi predstavljaju svojevrstan građanski bunt protiv svih onih stvari koje nam narušavaju svakodnevicu, a svoje nezadovoljstvo građani izražavaju pjesmom bez obzira na pjevačko iskustvo i sposobnosti. Dosadašnje izvedbe zborova pritužbi održane su u: Hamburgu, Helsinkiju, Sankt Peterburgu, Jeruzalemu, Melbourneu, Budimpešti, Chicagu, Singaporu, Malmöu, Ljubljani itd. Zagrebačka verzija ovog umjetničkog projekta pokrenuta je 2008., a pjesma koja je nastala od pritužbi građana opjevala je grad i državu, izlaske, podstanarsku svakodnevicu, ljubav, promet i štrudlu...

18,00 - 19,00; HR III
RADIO DRAMA
MARGUERITTE DURAS: „TRG“ (premijera)
Prijevod, dramatizacija i režija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Lada Martinac-Kralj.
Glume: Sven Medvešek i Vanda Winter
Povodom stogodišnjice rođenja velike spisateljice na repertoar radio drame stiže njezin, u Hrvatskoj do sada neprevedeni, Trg (Le Square), kratki roman komornog karaktera (tiskan 1955) kojim prevladava dijaloška partitura muško-ženskog para. Njih dvoje, muškarac i djevojka slučajno se sreću u ograđenom prostoru gradskog trga-parka. Ona je tu jer kao dadilja čuva dječaka iz neke bogate obitelji, a on, trgovački putnik, naprosto je tu zato jer u ovom prostoru može sjediti, odmarati, nekoga sresti. Djevojka je zagledana u nadu da će jednog dana imati budućnost koju će joj donijeti voljeni muškarac, a on fokusiran u sadašnji trenutak jer sebi može omogućiti život tek dan po dan. Iz vrlo formalnog razgovora postupno se razvija durasovska filozofija ljubavi. U ovom romanu ljubav nema boju žudnje, ali je puna sjete i najave u onom, za autoricu tipičnom, neizrečenom. Utoliko Trg najavljuje motive poetike Marguerite Duras, ali i dotiče društveni kontekst stavljajući naglasak na klasnu pripadnost para.
Zanimljivo je da je književnica dvije godine poslije tiskanja, 1957, Trg adaptirala za kazalište.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
LADA MARTINAC-KRALJ - JASNA AŽMAN: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 2
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 09. 01. 2013.

23,00 - 24,00; HR II
RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ)
FADIL HADŽIĆ: „LJUBAVNI OTROV“
Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Vera Zima, Boris Svrtan.
Premijerno emitirano: 03. 07. 2012.
U « Ljubavnom otrovu » postoje krivotvoreni ček, prijetnja policijskom prijavom, uhođenje, tajno pretraživanje koša za smeće, otrovana kava i davljenje kravatom, sve pretpostavke za jedan klasični krimić. No, ova duo-drama između stanodavke i njezina podstanara, iz pera najizvođenijieg suvremeniog hrvatskog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), upravo je ono kako je autor i podnaslovljuje - kriminalistička komedija. O muško-ženskim odnosima na rubu ljubavi i smrti.

SRIJEDA, 14. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - ZARUČNIČKI TEČAJ“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

18,05 - 18,15; HR I
MALE FORME
LADA MARTINAC-KRALJ - JASNA AŽMAN: „SPOMENARI I SPOMENI OBITELJI BRLIĆ“ - 3
Redateljica: Katja Šimunić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović.
Glume: Anja Đurinović, Ivan Glowatzky, Boris Svrtan, Dora Polić-Vitez, Šiško Horvat Majcan.
Premijerno emitirano: 15. 01. 2013.

ČETVRTAK, 15. svibnja

00,00 - 00,10; HR II
MALE FORME
IRENA ŠKORIĆ: „ČIKLIT - SNAJKA“
Redatelj: Darko Tralić, glazbeni urednik: Žarko Joksimović ; ton majstor: Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović
Glume: Ivana Roščić, Goran Bogdan, Iva Visković, Mirna Medaković
Premijerno emitirano u travnju 2013.
Čiklit je naziv za takozvanu žensku literaturu namijenjenu prije svega ženama, naročito neudatim, zaposlenim, srednjih godina koje se na neuobičajen način nose s tradicionalnim romantičnim pitanjima ljubavi i odnosa među spolovima. Tri prijateljice, Lada, Stela i Vlatka i Stelin šef, takozvani yuppie u pet epizoda (Božić na Baliju, Celeb, Zaručnički tečaj, Snajka, Badminton) znakovito svjedoče o licu i naličju svojih celebrity života.

18,00 - 19,00; HR III
RADIO ATELJE
VLADIMIR MAJAKOVSKI - OSIP BRIK: „RADIO - OKTOBAR“
Redatelj: Petar Vujačić: prijevod: Branimir Donat; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Zoran Sajko; snimatelj: Luka Pavelić; urednica: Tajana Gašparović.
Glume: Božidar Boban, Boris Miholjević, Alma Prica, Zvonimir Zoričić, Bojan
Navojec, Alen Šalinović.
Premijerno emitirano: 21. 12. 2007.
Revolucionarna groteska velikog ruskog pjesnika, čelnika futurizma i pristaše Oktobarske revolucije Vladimira Vladimiroviča Majakovskog Radio Oktobar iz današnje perspektive poprima još grotesknije odrednice. Jer, agitprop prisutan u opusu Majakovskog danas je, nakon potpune propasti komunističkog društvenog ustroja, blizak montipajtonovskoj poetici apsurda na kvadrat. Stoga Radio Oktobar nudi mogućnost ludičkog odmaka i autorskog iščitavanja u kojem će biti upisano vrijeme proteklo od njegova nastanka do danas.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI