Naslovnica > PREDSTAVE > ‘Raditi! Raditi…’/Pokušaji 6, 9, 11

‘Raditi! Raditi…’/Pokušaji 6, 9, 11

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Što napraviti da nam u životu bude bolje? Protiv čega se treba buniti? Kakav stav treba zauzeti? Ima li smisla gurati nasukane kitove? Na ta i na mnoga druga pitanja odgovore traži mlada redateljica Marina Petković Liker.
autorski tim funkcija
Ivan Vidakdramaturg
Nina Horvatdramaturg
Marina Petković Likerredatelj
Sonja Pregraddramaturg

'Raditi! Raditi...' predstava je koja pokušava odgonetnuti kako svijet oko nas funkcionira. Zašto je takav kakav je, što svatko od nas može učiniti da bi svijet bio bolji... Postavljaju se egzistencijalna pitanja koja se tiču i pojedinaca i cijelog društva. Postoji li neki vrhovni autoritet koji nam može dati sve odgovore? Trebamo li uopće znati sve odgovore? Jesmo li kao pojedinci nemoćni ili ipak možemo nešto promijeniti?

Kroz predstavu se provlače citati iz Čehovljeve Tri sestre. Likovi u toj drami mnogo razgovaraju o svijetu u kojem žive i o svojim životima. Traže smisao, pitaju se kakav bi svijet trebao biti i kako bi trebalo živjeti. Stotinjak godina kasnije, redateljica se bavi istim pitanjima koja su i dalje aktualna, ali i dalje bez odgovora... Osim Tri sestre, i 1968. godina je jedna od referentnih točaka u predstavi. To je godina revolucije, pokušaja pobune i mijenjanja svijeta, no bez velikog uspjeha.

Današnje društvo zasniva se na radu, pa je on bio jedna od polazišnih ideja pri stvaranju predstave. Rješavaju li se problemi radom? Možemo li izlaz pronaći u radu?

'Tužni ste, nezadovoljni ste životom... O, pođite samnom, pođimo zajedno raditi! Život mi se otkriva lijepim.' A.P.Čehov

Rad i nerad, smisao i besmisao, moć i nemoć, sjećanja, igra, prolaznost života, potraga za odgovorima, očekivanja, revolucija, izgubljenost, nasilje... Sve su to teme koje su izvođači zajedno sa redateljicom istraživali i pokušali pronaći odgovore na bezbrojna pitanja.

U predstavi su okupljeni vrlo različiti izvođači: glumci Ana Karić, Suzana Brezovec, Maja Katić i Tomislav Krstanović, plesačica Sonja Pregrad, studentica kazališne režije Helena Petković i student filozofije i komparativne književnosti Petar Sarjanović.

Predstava je nastala kolektivnim istraživačkim radom.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter