Naslovnica > PREDSTAVE > Kako smo preživjele

Kako smo preživjele

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
...pitaju se gotovo sve članice ansambla ZeKaeMa u predstavi Dina Mustafića prema esejima Slavenke Drakulić.
autorski tim funkcija
Slavenka Drakulićautor predloška
Dino Mustafićredatelj
Irma Omerzosuradnik za scenski pokret
Mate Matišićskladatelj
Dragutin Brozscenograf
Željka Udovičić Pleštinadramaturg
Doris Kristićkostimograf

How We Survived Communism & Even Laughed knjiga je eseja Slavenke Drakulić objavljena u Londonu 1992.,  koju je kritika ocijenila jednim od najvažnijih doprinosa ženskim studijima posljednje dekade 20. stoljeća. Darkulić u njoj opisuje detalje dnevne borbe žena u socijalističkoj Jugoslaviji, ali i epohu samu.

Upravo posredstvom te knjige u Zagrebakom kazalištu mladih Dino Mustafić propituje što (nam) je ostalo od komunizma, kako u nasljeđu, tako i u sjećanjima, osobnom i društvenom planu.

Kako sam kaže:

'U esejima Slavenke Drakulić našli smo nadahnuće u scenskom potencijalu, jer autorica insistira na detalju, slici ili figuri koja postaje osnova za refleksiju i pripovijedanje, ponekad u ironijskom diskursu, ponekad kao politička satira, kao povod za razmišljanje o onome kako živimo i što nam se u životu zapravo zbiva.

Sjećanje je važna komponenta nas samih, dio našeg bića. Način i odabir onoga čega se trebamo i moramo sjećati, jedno je od bitnih pitanja našeg drustva. Na žalost, kod nas je sjećanje selektivno i filtrirano kroz drustveno-politički odnos u kojem se povijesni događaji promatraju bez konteksta i korelacije s vremenom u kojem su se odigrali. Zbog toga se mi sjećamo i pričamo osobne priče o životu koje su osjetljive na manipulaciju i prisvajanja, tiču se živih ljudi, glumica na sceni, dok je povijesna priča uvijek slavna i bavi se onim sto je prošlo. Scenski tekst se razvijao na probama kroz improvizacije, intervjue, osobne predmete, glazbu i boju epohe.'

Kako su preživjele na sceni ZKM dočarat će vam gotovo sve ženske članice tamošnjeg glumačkog ansambla.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE