Search
Close this search box.

Važno je zvat se Ernešto

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se klasik Oscara Wildea uklapa u Split 19. stoljeća provjeriti možete u Gradskom kazalištu mladih Split u režiji Roberta Raponje.
autorski tim funkcija
Magda Matošić jezični savjetnik
Oscar Wildeautor predloška
Jasmina Pacekscenograf
Jasmina Pacekkostimograf
Robert Raponjaredatelj
Miho Dolinaoblikovatelj svjetla
Marijana Nolaautor adaptacije
Mirko Krstičevićskladatelj

Najpoznatija ženska rečenica u britanskom teatru, za koju bi navodno svaka glumica ubila da je može izgovoriti, ne pripada ni lady Macbeth, niti, recimo, Ofeliji, već lady Bracknell, a glasi : ‘A handbag?’
Napisao ju je, naravno, Oscar Wilde, možda najpoznatiji upravo po ostavštini duhovitih, za svaku priliku upotrebljivih, citata poput ‘Sva umjetnost je posve beskorisna’ ili ‘Nemam ništa za prijaviti osim vlastitog genija’, izgovorenog carinskom službeniku pri ulasku u SAD. Svi Wildeovi tekstovi odlikuju se jezičnim igrama, a ‘Važno je zvati se Ernest’ takvu igru sadrži već u naslovu, neprevodivom na mnoge jezike, jer osim što označava važnost imena Ernest, naslov u originalu kaže i da je važno biti pošten.

Sam tekst zapravo je komedija zabuna koja se vrti oko spomenutog imena, tj. osobe ili osoba koje se iza njega kriju, jer se ne jedan, već čak dvojica likova služe njime kao pseudonimom koji im omogućuje da bježe od nepoželjnog društva ili da fikcionalnim životopisom koji se uz to ime veže, osvajaju pažnju djevojaka.

Wildeov klasik u Gradskom kazalištu mladih Split odlučili su lokalizirati, a taj su zadatak povjeriti Marijani Noli koja je radnju premjestila u Split 19. stoljeća.

Režiju predstave potpisuje pak Robert Raponja.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE