Nora

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Najpoznatije lupanje vratima u povijesti dramske literature, na scenu HNK u Zagrebu postavlja Saša Božić.
autorski tim funkcija
Ana Fucijašasistent kostimografa
Josip Tabakprevoditelj
Suzana Bogdan Pavekšaptač
Višnja Kišinsicijent
Nataša Dangubićsuradnik redatelja
Henrik Ibsenautor teksta
Ana Tonković Dolenčićdramaturg
Ksenija Zecsuradnik za scenski pokret
Zdravka Ivandija Kiriginscenograf
Zdravka Ivandija Kiriginkostimograf
Miljenko Bengezoblikovatelj svjetla
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Damir Šimunovićskladatelj
Petra Hrašćaneckoreograf
izvođači uloge
Daria Lorenci FlatzNora, Torvaldova žena
Dušan BućanOdvjetnik Torvald Helmer
Ivana BobanAna Marija, odgojiteljica / Helena, sluškinja
Lana BarićGospođa Linde
Luka DragićDoktor Rank
Slaven ŠpanovićBilježnik Krogstad
Vito KrpanDijete

Lutkina kuća, poznatija kao Nora najslavnija je drama Henrika Ibsena, nastala u Rimu 1879. godine.

Kritički je to prikaz društvenih normi o braku u 19. stoljeću, što ga je Ibsen napisao uvjeren kako "u modernom društvu žena ne može biti svoja", budući društvom upravljaju - muškarci. Inspiraciju za dramu Ibsen je pronašao u životnoj priči svoje prijateljice Laure Kieler, koja je i sama kasnije ostvarila zavidnu spisateljsku karijeru.

Radnja je drame slijedeća:

Nora i Torvald Helmer, odvjetnik postavljen na dužnost direktora banke, imaju sretan obiteljski život i troje djece. No, u prošlosti je Helmer teško obolio i Nora je, želeći mu omogućiti putovanje u južne krajeve, na prijevaru falscificirala očev potpis i posudila novce  kreditom koji je dobila od Krogstada. Na početku drame dolazi Krogstad koji je razriješen svoje dužnosti u banci i prijeti da će reći istinu ako ne zadrži svoje mjesto u banci. Nora je primorana reći  Helmeru istinu, što ovoga razbijesni. Gospođa Linde, Norina  stara prijateljica i Krogstadova draga, nagovori Krogstada da se predosmisli i povuče svoje prijetnje. Nora u dramatičnom razgovoru s Helmerom shvaća da  je njezin brak isprazan i odlučuje napustiti Helmera i djecu.

Drama je premijerno izvedena u Kraljevskom kazalištu u Copenhagenu 21.12. 1879. Režiju je potpisao H. P. Holst, Noru je glumila Betty Hennings, a Torvalda Emil Poulsen. Uspjeh je bio ogroman, u roku od dva mjeseca Lutkina kuća postavljena je u svim važnijim skandinavskim gradovima. Ipak, kraj drame je izazvao burne rekacije jer se odlazak žene od obitelji smatrao neprihvatljivim u tadašnjem društvu. U Njemačkoj su protivljenja završetku drame bila toliko jaka da je Ibsen bio primoran napisati drugačiji kraj. Prema drugome kraju Noru Helmer prije odlaska nagovori da pogleda djecu dok spavaju i kaže joj da će ujutro kada se probude biti bez majke. Pogled na djecu smekša Noru i ona protiv svoje volje odlučuje ostati u braku...

No, njemačkom slučaju usprkos, alternativni završetak drame nije zaživio na pozornicama i gotovo da se nikad ne koristi.

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE