Search
Close this search box.

Amerika (traktat o samoći)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nedovršeni prvi roman Franza Kafke, inspirao je nastanak jedne od najiteresantnijih suvremenih američkih kazališnih kompanija, a u predstavu HNK Rijeka prometnuo se zahvaljujući dramatizaciji Gorana Ferčeca i režiji Janusza Kice.
autorski tim funkcija
Zlatko Crnkovićprevoditelj
Janusz Kicaredatelj
Marko Japeljscenograf
Franz Kafkaautor teksta
Arturo Annecchinoskladatelj
Snježana Majdakinspicijent
Đurđa Škavićjezični savjetnik
Zdravko Stolnikoblikovatelj svjetla
Doris Kristićkostimograf
Goran Ferčecautor dramatizacije
Goran Ferčecdramaturg
Žak Valentasuradnik za scenski pokret
izvođači uloge
Aleksandra StojakovićKlara / Oglašivačica
Biljana TorićGrete Mitzelbach / Majka
Davor JureškoUjak Jakob / Sluga / Natkonobar / Otac
Dražen MikulićKapetan / Green / Glavni vratar
Hrvoje KlobučarLožač / Liftboj Renell / Policajac / Student
Igor KovačMack / Delamarche
Jasmin MekićShubal / Robinson
Jelena LopatićMladić / Oglašivačica / Therese
Nika MiškovićFanny / Johanna Bummer
Olivera BaljakSobarica / Dama u hotelu / Brunelda
Siniša RužićGlavni blagajnik / Pollunder / Liftboj Giacomo / Policajac
Živko AnočićKarl Rossmann

Pisan između 1911. i 1914., prvi i nedovršeni roman Franza Kafke objavljen je  zahvaljujući njegovu prijatelju Maxu Brodu posthumno 1927. Radni mu je naslov bio Izgubljenik, sam se autor na njega u kasnijim fazama rada referirao kao na Ložača, da bi u konačnici zahvaljujući već spomenutom Brodu bio nazvan - Amerika. U pogovoru tom izdanju Brod je zapisao i kako je ovaj roman dio Kafkine trilogije o osamljenosti, a u koju još spadaju i Dvorac i Proces, pa nije čudno što je predstava koja po njemu nastaje u koprodukciji HNK Rijeka i Gavelle podnaslovljena - traktat o samoći.

Pišući ga, sam je Kafka navodio kao želi napisati 'veliki američki roman' po uzoru na britanske Dickensove, a kako u Americi nikad nije bio, informacije o toj zemlji crpio je iz putopisa, putničkih memoara i Autobiografije Benjamina Franklina. Tome usprkos, slažu se kritičari, nevjerojatno je lucidno dijagnosticirao duh i stanje obećane zemlje  i američkog sna.

Isti će se obiti o glavu glavnom junaku romana, Karlu Rossmanna kojega, nakon seksualne avanture u domovini gdje je dobio dijete sa sluškinjom, roditelji "spakiraju" za Ameriku. Umjesto očekivanog iskupljenja, kako navodi službena najava, "Karla će pomesti vihor vrtoglavih obrata, čudnih ispada i bizarnih događaja, bolje reći - nesretnih pustolovina."

Roman završava poglavljem o Prirodnom kazalištu iz Oklahome iliti Nature Theatre of Oklahoma, a po kojem je ime dobila i jedna od najzanimljivijih suvremenih američkih izvedbenih komapanija.  U Kafkinoj viziji to (ili možda svako kazalište) junaku romana omogućuje "kao nekom rajskom čarolijom, ponovno pronaći zvanje, slobodu, oslonac, pa čak i svoj zavičaj i roditelje...".

Hoće li isti efekt na gledatelje imati predstava za koju dramatizaciju romana potpisuje Goran Ferčec, a režiju Janusz Kica, provjeriti možete u koprodukciji Gavelel i HNK Rijeka.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE