Naslovnica > PREDSTAVE > Amerika (traktat o samoći)

Amerika (traktat o samoći)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Nedovršeni prvi roman Franza Kafke, inspirao je nastanak jedne od najiteresantnijih suvremenih američkih kazališnih kompanija, a u predstavu HNK Rijeka prometnuo se zahvaljujući dramatizaciji Gorana Ferčeca i režiji Janusza Kice.

Pisan između 1911. i 1914., prvi i nedovršeni roman Franza Kafke objavljen je  zahvaljujući njegovu prijatelju Maxu Brodu posthumno 1927. Radni mu je naslov bio Izgubljenik, sam se autor na njega u kasnijim fazama rada referirao kao na Ložača, da bi u konačnici zahvaljujući već spomenutom Brodu bio nazvan - Amerika. U pogovoru tom izdanju Brod je zapisao i kako je ovaj roman dio Kafkine trilogije o osamljenosti, a u koju još spadaju i Dvorac i Proces, pa nije čudno što je predstava koja po njemu nastaje u koprodukciji HNK Rijeka i Gavelle podnaslovljena - traktat o samoći.

Pišući ga, sam je Kafka navodio kao želi napisati 'veliki američki roman' po uzoru na britanske Dickensove, a kako u Americi nikad nije bio, informacije o toj zemlji crpio je iz putopisa, putničkih memoara i Autobiografije Benjamina Franklina. Tome usprkos, slažu se kritičari, nevjerojatno je lucidno dijagnosticirao duh i stanje obećane zemlje  i američkog sna.

Isti će se obiti o glavu glavnom junaku romana, Karlu Rossmanna kojega, nakon seksualne avanture u domovini gdje je dobio dijete sa sluškinjom, roditelji "spakiraju" za Ameriku. Umjesto očekivanog iskupljenja, kako navodi službena najava, "Karla će pomesti vihor vrtoglavih obrata, čudnih ispada i bizarnih događaja, bolje reći - nesretnih pustolovina."

Roman završava poglavljem o Prirodnom kazalištu iz Oklahome iliti Nature Theatre of Oklahoma, a po kojem je ime dobila i jedna od najzanimljivijih suvremenih američkih izvedbenih komapanija.  U Kafkinoj viziji to (ili možda svako kazalište) junaku romana omogućuje "kao nekom rajskom čarolijom, ponovno pronaći zvanje, slobodu, oslonac, pa čak i svoj zavičaj i roditelje...".

Hoće li isti efekt na gledatelje imati predstava za koju dramatizaciju romana potpisuje Goran Ferčec, a režiju Janusz Kica, provjeriti možete u koprodukciji Gavelel i HNK Rijeka.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter