Naslovnica > VIJESTI > PLES > Izvoz: Balet HNK u Trstu

Izvoz: Balet HNK u Trstu

Balet Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu gostovat će od 22. do 27. travnja u Trstu, gdje će izvesti balet 'Šest antičkih epigrafa; U bijelome i crnome / Posvećenje proljeća' na glazbu Claudea Debussyja i Igora Stravinskog.
Share on facebook
Share on twitter

Predstava je premijerno izvedena prošle sezone u suradnji s 27. muzičkim biennalom Zagrebu u koreografiji Edwarda Cluga, a riječ je o tri kraća baletna djela koja se izvode na glazbu Claudea Debussyja ("Šest antičkih epigrafa" i "U bijelome i crnome") i Igora Stravinskog ("Posvećenje proljeća").

Dva Debussyjeva četveroručna klasična djela nastala su istodobno kad i slavno "Posvećenje proljeća" Igora Stravinskog, koje je prigodom praizvedbe 1913. godine izazvalo najpoznatiju pobunu publike u povijesti glazbe. No, ta se djela i danas, poslije sto godina, rado izvode diljem svjetskih koncertnih i kazališnih pozornica te pripadaju klasici suvremene glazbe 20. stoljeća.

Clugovo koreografsko tumačenje inspiraciju pronalazi u samoj glazbi i izvornim sadržajima djela te poseže za razdobljem u kojem je ples počeo najveću evoluciju u svojoj povijesti.

Posvećenje proljeća bit će izvedeno uz pratnju Orchestra del Teatro Lirico Giuseppe Verdi di Trieste pod ravnanjem Mladena Tarbuka.

Prije gostovanja u Trstu baletni ansambl HNK istu će predstavu izvesti 17. travnja u matičnome kazalištu, a tom će prigodom koreografije na glazbu Debussyja biti izvedene uz solističku pratnju pijanista Andreja Gugnina i Veniamina Zhukova.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI