Naslovnica > PREDSTAVE > Svratište kod Alberta C.

Svratište kod Alberta C.

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA: ,
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Od članka što ga Camusov 'Stranac' nalazi u svojoj zatvorskoj ćeliji, preko drame istog autora, do svratišta smještenog u Teatru &TD vode vas dramatičarka Nina Gojić i redatelj Vedran Hleb.

Le Malentendu iliti Nesporazum drama Alberta Camusa iz 1943. poslužila je kao inspiracija za novi tekst mlade domaće autorice Nine Gojić i redatelja Vedrana Hleba, naslovljen Svratište kod Alberta C.

U Camusovu izvorniku čovjek koji je godinama živio u inozemstvu vraća se kući te zatiče sestru i obudovjelu majku koje se uzdražavaju iznajmljujući sobe podstanarima te ih - ubijajući. Budući ga ni sestra ni majka ne prepoznaju, Camusov 'junak' odlučuje ostati 'incognito', te unajmiti od njih sobu, što će ga u konačnici - stajati života.

Camus je tekst napisao u okupiranoj Francuskoj, točnije u Le Chambon-sur-Lignon, a izvorno ga je nazvao Budejovice prema češkom gradiću u kojem je sa prvom suprugom boravio 1936., te g ajednom opisao kao dramu koja mu je "najviše nalik".

Sam zaplet nalikuje pak novinskom članku što ga protagonist romana Stranac pronalazi pod madracom u svojoj zatvorskoj ćeliji...
Uz izmijenjene geografske i povijesne koordinate, kaže službena najava, u novom su tekstu Nine Gojić majka i kći zaboravile  Camusov svijet i preživljavaju ga nakon rata, nakon zločina i nakon iluzije pobjede.

"Jednom kad se ipak suoče s prošlošću, pokazat će se kako nesporazumi tragičkih razmjera povremeno izbijaju i kroz svakodnevne patologije. Zbog neizdrživosti takve situacije one nužno otvaraju neistraženi prostor fantazije za koji se ne može razabrati je li riječ o bijegu ili izgradnji jedinog mogućeg realiteta."

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter