Naslovnica > VIJESTI > INFO > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

Premijerno poslušajte male forme Dina Pešuta, a reprizno radiodrame prema tekstovima Magdalene Lupi Alvir, Nives Madunić, Davora Spišića, Rolanda Schimmelpfenninga, Nikole Lukića...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 28. ožujka

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

DENIS DIDEROT: „REDOVNICA“

Redateljica: Jasna Mesarić; prijevod i dramatizacija: Zorica Radaković; glazbena urednica: Branka Janjanin-Magdalenić; ton majstor: Krešimir Osman; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Glume: Katarina Bistrović-Darvaš, Slavica Jukić, Vjera Žagar-Nardelli, Etta Bortolazzi, Branka Cvitković, Ivo Kadić, Pero Kvrgić, Matija Prskalo, Urša Raukar-Gamulin, Marina Nemet, Asja Potočnjak.

Premijerno emitirano u emisiji Radio atelje: 30. 06. 1997.

 

SUBOTA, 29. ožujka

10,00 - 10,10; HR III

MALE FORME

ANTUN GUSTAV MATOŠ: „JA PUCAM“

Redateljica: Katja Šimunić; dramatizacija: Mladen Kopjar; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Boris Bakal, Vili Matula, Ivan Glowatzky, Zoran Čubrilo.

Premijerno emitirano: 10. 03. 2014.

Radiofonska dramatizacija humoreske „Ja pucam!“ Antuna Gustava Matoša započinje piščevim riječima: „Kako je poznato, Hrvatska obiluje velikim ljudima. I Krapovec ima svog velikana, pa se spremao već godinama da mu podigne spomenik, mada Krapovčani nisu znali što je upravo veliki Krap učinio za otadžbinu. Glavni trg ponosi se njegovim imenom i sedam kuća bore se za čast njegovog rođenja. I ljetos se, kao gotovo svake godine u lipnju, potaknu misao za neviđenost Njegova spomenika, pa jedne nedjelje nagrnu iz cijele domovine prama Krapovcu nekoliko domoljubnih društava i dosta radoznala svijeta.“ Aktualna i iznimno duhovita analiza ondašnjih običaja i karaktera ukazuje nam se o stotoj obljetnici Matoševe smrti kao – suvremeno zrcalo.

 

18,05 - 18,55; HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

NIKOLA LUKIĆ: „TESLA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Sreten Mokrović, Nikša Kušelj, Dubravka Miletić, Alen Šalinović, Krešimir Mikić, Milan Pleština, Mladen Vasary, Zvonimir Zoričić, Nedim Prohić, Antonija Stanišić, Inge Appelt, Tomislav Rališ, Pero Juričić, Franjo Dijak.

Premijerno emitirano: 16. 12. 2006.

 

23,25 - 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

Urednica: Adriana Kramarić

 

NEDJELJA, 30. ožujka

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

JEANNE-MARIE LE PRINCE DE BEAUMONT: „LJEPOTICA I ZVIJER“

Redateljica: Ranka Mesarić; prijevod: Divina Marion; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; dramatizatorica i urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Filip Juričić, Natalija Đorđević, Maro Martinović, Katarina Bistrović Darvaš, Ana Maras, Mia Biondić, Tvrtko Jurić, Silvio Vovk.

Premijerno emitirano: 27. 06. 2010.

Jedna od najpoznatijih svjetskih bajki „Ljepotica i zvijer“ poznata je u mnogim verzijama, ali najslabije u onoj izvornoj koju je napisala žena. Radijska verzija ove poznate bajke temelji se prije svega na dramatizaciji izvorne priče u kojoj ljepotica ima sestre i braću, a u kojoj razlog zbog kojega je mladić pretvoren u strašnu zvijer nije u njegovoj osobnoj krivnji nego u postojanju zla kao jednog od životnih fenomena. Mladića kroz njegovu patnju vodi njegova dobra vila, a ljepotica dobiva slobodu da odluči što je za nju ljubav i prema tome se postavi. Prijateljstvo ili ljubav pitanje je kojim se bavi ova dramatizacija. Režija je međutim spektakularna, puna efekata kako i priliči velikoj bajci. Nedostatak vizualnoga ovdje je nenadmašno nadomješten bujnošću zvuka, a zvijer prestaje biti strašna zbog svoga izgleda nego svega što bi mogla biti.. Ova bajka tako prelazi okvire dječje klasike i postaje problemska radio igra za mlade puna efektne i plastične zvučnosti.

 

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE:

BRANKO MALEŠ: „ENERGIJA SE MENE UVIJEK SJEĆA“

Redateljica: Stephanie Jamnicky

 

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

STANISLAV PEJKOVIĆ: „POSLJEDNJI MAGARAC“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Alen Šalinović, Nađa Perišić, Ivan Pucar, Siniša Popović, Dražen Bratulić.

Premijerno emitirano: 29. 09. 2013.

Stanislav Pejković, jedan od najproduktivnijih i najzanimljivijih recentnih autora „panoptikumskih“ radio-komedija u novom se tekstu predstavlja atipičnom, za njegov nerijetko brutalno izravan i bespoštedan komediografski način, emotivnom i toplom posvetom voljenoj životinji, mudrom i tvrdoglavom – magarčiću.

 

PONEDJELJAK, 31. ožujka

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

OLJA SAVIČEVIĆ IVANČEVIĆ: „ADIO KAUBOJU“

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Ana Maras, Zvonimir Zoričić, Duško Modrinić, Božidar Boban, Željko Duvnjak, Helena Kalinić.

Premijerno emitirano u studenom 2010.

Mlađa pjesnikinja i prozaistkinja Olja Savičević Ivančević objavila je nedavno roman Adio kauboju; autorica piše stihove i kratku prozu dok joj je prvi roman o životu u splitskom predgrađu, zasad prvenstveno u čitatelja, izazvao izuzetno zanimanje. Oljina proza naime, uz I. Sajko, D. Drndić…, nesumnjivo pripada trenutačnom vrhu suvremene hrvatske (osobito ženske) proze; gruba je to i opora priča o odrastanju u splitskom getu, ispisana izuzetnom lingvo-stilskom razinom koja upozorava na autoricu kao ozbiljnu i tragediziranu književnicu čiji je roman svakako događaj u domaćoj proznoj produkciji.

U priči o devastiranom gradu, kvartovskim subkulturnim bandama, grotesknom snimanju trash filma na tom području… provlači se narativni rukavac o mogućoj obiteljskoj gay zgodi kao načelni signal urbane getoizirane Razlike.

 

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE OLIVERE BALJAK

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 18. 05. 2007.

Jedna od najznačajnijih glumica HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. Odlikuje je rijetko viđena, fascinantna moć preobrazbe, te izvrsno snalaženje u svim kazališnim žanrovima. Ostvarila je niz uloga za pamćenje, no naročito se istakla kreacijama takozvanih karakternih rola koje odlikuju razni tipovi komike i tragikomike (od tipične pučke komike, preko precizno izbrušene suvremene groteske, pa do dirljive karikaturalne tragikomike), te tumačenjem žena koje odlikuje snažna erotička inteligencija koja, međutim, nije lišena emocionalne topline i suptilne ženstvenosti. Olivera Baljak glumica je izrazito naglašene stvaralačke znatiželje, strasnog naboja koji poprima različita lica, suvremenog senzibiliteta i emocionalne otvorenosti, što joj omogućuje punokrvno sudjelovanje u predstavama inovativnih redateljskih poetika.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

ROLAND SCHIMMELPFENNIG: „ARAPSKA NOĆ“

Redatelj: Mislav Brečić; prijevod i dramatizacija: Dubravko Torjanac; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Gospodnetić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Franjo Dijak, Natalija Đorđević, Leona Paraminski, Sreten Mokrović, Sven Medvešek.

Premijerno emitirano: 20. 02. 2006.

Roland Schimmelpfennig jedan je od najcjenjenijih njemačkih dramatičara mlađe generacije, a «Arapska noć», napisana 2001. godine, njegovo je najpoznatije djelo.

Jureći s kata na kat neke velegradske višekatnice sa stanovima za iznajmljivanje Schimmelpfennig u ovoj drami otkriva snove, strahove i žudnje dviju žena i trojice muškaraca, dajući im ezoteričnu atmosferu bajke. Zanimljiva i po svojoj inovativnoj formi,

gotovo posve lišenoj dijaloškog diskursa, njegova «Arapska noć» prerasta u fenomenološku studiju o «promatranju», stilski blisku književnosti «magijskog realizma».

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

IVAN KOZARAC: „DA SE POVEZEMO“

Redatelj: Petar Vujačić; dramatizacija: Lada Martinac Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović

Glume: Nada Subotić, Darko Milas

Premijerno emitirano: 22. 02. 2013.

Pred vama je slavonska poezija Ivana Kozarca u izboru i dramaturškoj obradi Lade Martinac Kralj obojena slavonskim mentalitetom i atmosferom ravnice koja autentično progovara osebujnom slavonskom ikavicom.

 

UTORAK, 01. travnja

0,00 – 0,10; HR II

MALE FORME

Urednica: ŽELJKA TURČINOVIĆ

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 1 dio

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; ton majstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath

Premijerno emitirano: 04. 02. 2013.

 

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

KULTURNI PORTRET

KATARINA BARIŠIĆ - MARIJA PEČNIK-KVESIĆ: „ĆAMIL - SAZLIJA BEZ SAZA“

Urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 02. 04. 2013.

Dokumentarni zapis o Ćamilu Metiljeviću iz Hrasnice, BiH, jednom od posljednjih graditelja sazova. Uz Ćamila u emisiji sudjeluju Tamara Karača-Beljak, Izet Beridan i Ahmed Burić.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

DAVOR ŠPIŠIĆ: „ALABAMA“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Vinko Kraljević, Živko Anočić, Asja Jovanović, Ana Kraljević, Boris Svrtan, Biserka Fatur, Andrej Dojkić.

Premijerno emitirano: 22. 12. 2011.

Davor Špišić je za svoju dramu „Alabama“ 2008. godine dobio prvu nagradu na natječaju za dramski tekst „Marin Držić“. Napisana s empatijom za svaku vrst žrtve, ali i s duhovitim otklonom u prepoznavanju mentaliteta „Alabama“ je jedan od najvažnijih komada s temom poraća u našoj dramskoj književnosti. Tekst je prepoznat i na natječaju i u kazalištu (igran u Gavelli) kao poratna elegija u kojoj su žrtve sve generacije jedne hrvatske obitelji koja bježi iz rata u Ameriku, ali je tamo dočekaju siromaštvo i neprihvaćenost. Frustracija kod sedamnaestogodišnjeg Gorana eksplodira pokoljem nad vršnjacima i smrću. Obilježena, obitelj se vraća u Hrvatsku, a njezine krhotine na kraju drame uspijeva polijepiti oprost koji dobivaju od Amerikanke čiju je kći dječak iz Hrvatske ubio.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

DINO PEŠUT: „JUTROS SAM TI SVE ŽELJELA REĆI U SVEGA 10 MINUTA“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Hrvojka Begović, Frano Mašković.

Premijera

 

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NIVES MADUNIĆ BARIŠIĆ: „A GDJE JE POKOJNICA?“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstori: Zoran Sajko i Katarina Barišić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Boris Miholjević, Biserka Fatur, Dunja Sepčić, Nedim Prohić, Marina Nemet, Slavica Knežević, Dora Lipovčan, Asja Jovanović.

Premijerno emitirano: 04. 05. 2010.

Kakve se bitke vode za ostavštinu pored trupla tek preminule rođakinje, kako se ogoljuju karakteri zbog mogućnosti da će naslijediti dio novca, dokle su spremni u bitci za nasljedstvo rođaci ići te kakve je zamke pokojnica nasljednicima postavila poslušajte u napetici poznate autorice radio-krimića Nives Madunić Barišić. Neuljepšana stvarnost financijske krize podloga je potrazi za – nestalim truplom – zalogom bolje budućnosti pretpostavljenih nasljednika.

 

SRIJEDA, 02. travnja

0,00 – 0,10; HR II

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 2 dio

Režija: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Dijana Vidušin

Premijerno emitirano: 5.02.2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

DINO PEŠUT: „NOĆ KADA SMO SE ŠALILI S POLA ISTINE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Hrvojka Begović, Frano Mašković, Goran Bogdan, Tvrtko Jurić.

Premijera

 

ČETVRTAK, 3.travnja 2014.

0,00 – 0,10; HR II

MALE FORME

MISLAV BREČIĆ: „OKLADA“ – 3 dio

Režija: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Adriana Kramarić; tonmajstor: Lana Deban; urednik: Željka Turčinović

Glume: Franjo Dijak, Jasmin Telalović, Csilla Barath

Premijerno emitirano: 6.02.2013.

Rastrgani u današnjem vremenu tražimo mir u samotničkim šetnjama, a kada još dođe prekid dugogodišnje veze, upletu se prijatelji i bivša, dan završavamo okladom. Kojoj i kakvom, poslušajte u maloj igranoj formi autora i redatelja Mislava Brečića.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

MAGDALENA LUPI ALVIR: „JALOVA“

Redatelj: Mislav Brečić; skladatelj: Marin Alvir; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Daria Lorenci Flatz, Marin Alvir.

Premijerno emitirano: 24. 10. 2013.

Radio-izvedba Jalova nastala je na temelju istoimene predstave te se također kreće na granici igranog i dokumentarnog, a jalovost se problematizira kroz niz tema među kojima su koncept ženskosti, majčinstvo, pitanje roda općenito ili nemogućnosti začeća, ali i u svjetlu šireg društveno-političkog konteksta. Monodrama je inicijalno nastala kao reakcija na sporni, sada već bivši zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji u Hrvatskoj zbog kojeg je veliki broj hrvatskih parova odlazio u Maribor, grad u kojemu postoji cijenjena klinika za potpomognutu oplodnju. Autorica teksta suočava se s vlastitim istinama, iskreno rastvara vlastitu bol te propituje granice ljubavi, iskušenja, strahova, nadanja, ali i duhovitih komentara na vlastiti položaj ne(moćnog) subjekta koji pokušava ispitati granice ne(mogućeg).

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI