Search
Close this search box.

FIFA @ MSU – performans za ‘majstore koje se ne može kupiti novcem’

Trofej Fifinog Svjetskoga nogometnog prvenstva bit će par dana poput relikvije izložen u zagrebačkom MSU, a pratit će ga i poseban izložbeni program. Što o tome misle kustosi, što osnivač prvog 'nogometnog kazališta' na svijetu, a što prvak domaćeg performansa?

Trofej FIFA-inog Svjetskog nogometnog prvenstva stići će u Zagreb 22. veljače 2014., kako s ponosom ističu organizatori "na dosad najduljoj turneji tijekom koje će prijeći više od 150.000 kilometara". Prije dolaska u Hrvatsku posjetiti će 72 države, no u ovoj će ta relikvija 23. i 24. veljače biti izložena u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti!

Osim trofeja, FIFA & MSU hodočasnicima nude i izložbeni postav i mogućnost fotografiranja s rečenim trofejem. Uz to, kaže službena najava, "posjetitelji će moći uživati u posebnim hologramskim animacijama, zanimljivom prikazu povijesnih trenutaka Fifinog Svjetskoga nogometnog prvenstva te u ostalim interaktivnim i zabavnim sadržajima koje nudi turneja.".

Da sve ostane u revijalnom tonu pobrinuo se korporativni sponzor koji već danima već dijeli besplatne ulaznice za izložbu po zagrebačkim shopping centrima.

Zbog svega navedenoga grupa kustosa MSU pokrenula je protestnu peticiju (čiji tekst u cijelosti prenosimo na kraju ovog članka), a u kojoj među inim stoji:

Budući da o ovom novom „izlošku“ koji bi se trebao naći u MSU-u nismo upoznati jer o tome nije bilo govora na stručnim tijelima Muzeja, niti nam je poznata svrha i način na koji se FIFIN „sveti gral“ uklapa u misiju i viziju MSU-a, tražili smo objašnjenje o spomenutom događaju. Nismo ga do sada dobili. 
Naime, sve češće slušamo komentare i kritike naše vjerne publike i umjetnika koji su zgroženi sveopćom „eventizacijom“ i komercijalizacijom prostora MSU-a. I mnoge druge (svjetske) institucije suočavaju se s različitim problemima pa i gospodarskom krizom, ali pritom znaju sačuvati dostojanstvo profesije i znaju se na adekvatan način nositi s narastajućim problemima. Ovim potezom sada smo uvjereni da to nije slučaj sa zagrebačkim MSU-om i da je on posve otupio svoju kritičku oštricu spram društvenih fenomena koji razaraju zadnje ostatke slobodnomisleće kulture i društva kojem težimo. 

Stoga smo za komentar ovakvog, očito samovoljnog poteza ravnateljice MSU upitali nekoliko domaćih umjetnika.

Prvak domaće performerske scene, i sam potpisnik peticije, Siniša Labrović rekao nam je slijedeće:
"Podržavam pismo svojih kolegica i kolega iz MSU-a, pa i zato jer sam ljubitelj nogometa. U par rečenica, FIFA je organizacija ogrezla u korupciji, niz je skandala koji su otkriveni u zadnjih nekoliko godina. Na gradilištima za Svjetsko nogometno prvenstvo 2022. u Kataru u zadnje dvije godine poginulo je i umrlo više od 450 indijskih radnika - kao da se vodi omanji rat. Hrvatski nogomet u rukama je kriminalaca.

Zbog toga, kao i onoga što su navele kolegice i kolege iz MSU-a, protiv sam izlaganja FIFa-inog trofeja u Muzeju suvremene umjetnosti. No, s druge strane tko može odoljeti želji da u Muzeju još jednom vidimo Bandića, Mamića, Šukera i ostale majstore koje se ne može kupiti novcem. Neprocjenjivo! Za sve ostalo tu je Coca Cola." 

Sličnog je mišljenja i osnivač 'nogometnog kazališta' Montažstroj, Borut Šeparović:

Velike kulturne institucije danas pod imperativom samoodrživosti često funkcioniraju kao tvornice spektakla i zabave. Izlaganje FIFA-inog svjetskog trofeja u Muzeju suvremene umjetnosti tako pokazuje neoliberalnu agendu na djelu. Takve kulturne institucije često ustupaju svoj prostor za „evente“ koji nemaju veze s kulturom ili umjetnošću, kao što je primjerice stota obljetnica postojanja Hrvatskog nogometnog saveza proslavljena u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Nogomet voli pozlatu „visoke kulture“ a vole ju i političke stranke pa se u Hrvatskom narodnom kazalištu slavio primjerice i Tuđmanov rođendan. Kulturne institucije su, bilo da se radi o kazalištima ili muzejima, prisiljene biti dio industrije zabave.

Montažstroj je počeo svoje javno djelovanje kao „nogometno kazalište“ a naša prva javna akcija bio je performans „Kopačka u galeriji“ kojeg smo nenajavljeno 1989. godine održali u Galeriji suvremene umjetnosti za vrijeme otvaranja Maljevičeve retrospektivne izložbe. No taj je performans zasigurno imao umjetničku i kulturnu vrijednost.

Izlaganje FIFA-inog svjetskog trofeja u MSU po meni odražava samo želju za profitom kao osnovnu karakteristiku sporta danas. Bilo da se radi o profitu FIFA-e ili korporacija koje će zaraditi na Svjetskom nogometnom prvenstvu. Pri tome je teško zaboraviti koliko je ljudi poginulo u Brazilu gradeći stadione za to prvenstvo a teško je zaboraviti i demonstracije građana Brazila koji su se protivili javno-privatnom partnerstvu u kojem se zajednička sredstva koriste da bi netko treći na tome ostvario profit. Zbog svega toga je vrlo upitno da li je MSU odgovarajuće mjesto za FIFA-in trofej no s druge strane opće je poznato da kulturne institucije nemaju nezavisnost od takvih političkih aspiracija.

Što o svemu mislite vi? Ukoliko se slažete s primjedbama kustosa i umjetnika, pridružiti im se možete u niže navedenoj peticiji, a ako pak mislite suprotno, obrazložite nam svoj stav u komentarima.

Kolegice i kolege, suradnice i suradnici, prijatelji

Ponukani neprimjerenim upravljanjem i manipulacijom kulturnim kapitalom MSU-a prisiljeni smo, nas nekoliko niže potpisanih, reagirati na predstavljanje FIFA-inog svjetskog trofeja u izložbenim prostorima našeg Muzeja.
Iz novinskog članka „Trofej Svjetskog prvenstva stiže nam u Hrvatsku“, objavljenog u 24 sata, 3.2.2014. saznali smo da će „hrvatski navijači moći 23. i 24. veljače uživo vidjeti trofej koji se dodjeljuje Svjetskom prvaku od 1974. Bit će izložen u Muzeju suvremene umjetnosti. U sklopu turneje putovat će 150.000 km.“
Budući da o ovom novom „izlošku“ koji bi se trebao naći u MSU-u nismo upoznati jer o tome nije bilo govora na stručnim tijelima Muzeja, niti nam je poznata svrha i način na koji se FIFIN „sveti gral“ uklapa u misiju i viziju MSU-a, tražili smo objašnjenje o spomenutom događaju. Nismo ga do sada dobili.
Naime, sve češće slušamo komentare i kritike naše vjerne publike i umjetnika koji su zgroženi sveopćom „eventizacijom“ i komercijalizacijom prostora MSU-a. I mnoge druge (svjetske) institucije suočavaju se s različitim problemima pa i gospodarskom krizom, ali pritom znaju sačuvati dostojanstvo profesije i znaju se na adekvatan način nositi s narastajućim problemima. Ovim potezom sada smo uvjereni da to nije slučaj sa zagrebačkim MSU-om i da je on posve otupio svoju kritičku oštricu spram društvenih fenomena koji razaraju zadnje ostatke slobodnomisleće kulture i društva kojem težimo. Profesionalni nogomet, poznato je, vrlo često generira nasilje na stadionima, huliganstvo, političku, nacionalnu i vjersku nesnošljivost, promovira ekonomsku nejednakost te nerijetko potiče kriminalna djelovanja posredstvom kladionica. Nesumnjivo, riječ je o temama kojima bi se Muzej i suvremeni umjetnici mogli i trebali baviti, ali u prvom redu iz kritičke perspektive, zauzimajući jasan stav o toj problematici, što nipošto nije slučaj s ovim programom koji je u cijelosti nekritički hvalospjev profesionalnom nogometu.

Grad Zagreb, koji se diči svojim sportskim investicijama, bez sumnje je ponosan i na ovo postignuće – ugošćivanje FIFINA trofeja u Zagrebu. Pripadnici kulturnih i umjetničkih krugova, mnogobrojna naša publika, također su ljubitelji sporta, pa i nogometa.
Ipak, smatramo neprimjerenim izlaganje ovog sportskog trofeja i održavanje prigodničarskog spektakla u prostoru i kontekstu Muzeja.

Ukoliko se slažete s našim tvrdnjama lajkajte ali i pošaljite mail podrške u inbox ili na tihomir.milovac@msu.hr i pridružite se sve većem broju onih koji nas u ovome podržavaju.

Podrška protiv FIFA-inog trofeja u MSU

 

1.         Badurina Božena Končić

2.         Badurina Željko

3.         Banović Snježana

4.         Baretić Renato

5.         Baričević Marina

6.         Batina Goran

7.         Blasin Barbara

8.         BLOK kustoski kolektiv

9.         Borčić Željko

10.       Borovičkić Marija

11.       Brajković Darko

12.       Brajnović Tomislav

13.       Cvjetanović Boris

14.       Dehzad Đurđica

15.       Deman Tanja

16.       Domazet Bosiljko

17.       Dubravec Tanja

18.       Dvornik Srđan

19.       Đurđević Miloš

20.       Fabijanić Asta Augusta

21.       Fritz Darko

22.       Gilić Nikica

23.       Greiner Boris

24.       Grubić Igor

25.       Hanaček Ivana

26.       Hribar Svjetlana

27.       ImamovićPirke Emir

28.       Jelavić Ivana

29.       Kalčić Silva

30.       Karakaš Damir

31.       Kinert Bučan Dora

32.       Knežević Đurđa

33.       Kolešnik Ljiljana

34.       Kovač Leonida

35.       Krstulović Nora

36.       Kuduz Igor

37.       Kurta Damir

38.       Kurtela Nina

39.       Labrović Siniša

40.       Leboš Sonja

41.       Letinić Antonija

42.       Lokotar Kruno,

43.       Lončar Vitomira

44.       Lukić Darko

45.       Matejčić Barbara

46.       Matić Suzana

47.       Medak Tomislav

48.       Mesarić Vid

49.       Mezak Martina

50.       Mijatović Kata

51.       MujičićMejra

52.       Paić Žarko

53.       Pavleka Tomislav Lovro

54.       Pavlica Igor

55.       Pederin Magdalena

56.       Peternel Vedran

57.       Prica - Capri Damir

58.       Radić Nika

59.       Ralić Šimrak Antonia

60.       Sardelić Pezo Diana

61.       Simić Bodrožić Roman

62.       Šesto Branka

63.       Šimpraga Saša

64.       Šimunović Ružica

65.       Šošić Marko

66.       Šumonja Bojan

67.       Turčić Ksenija

68.       TurkovićEvelina

69.       Vidulić Lidija Lacko

70.       Vidušić Vrdoljak Marica

71.       Vince Ira

72.       Vitaljić Sandra

73.       Vujanović Barbara

74.       Vuk Sonja

75.       Zlomislić Anita

76.      Toni Meštrović

77.      Tomislav Čuveljak

78.     Martina Kontrošić

 

iz pisama potpore:

Dragi kolege i prijatelji,

U potpunosti razumijem vašu reakciju jer sam i sama svjedok svakojakih intervencija političkih stranaka koje bez obzira na programske potrebe i mogućnosti stavljaju pred kulturne institucije i njihove djelatnike imperativ za ustupanje naših prostora za njihove stranačke i druge potrebe, a ravnatelji se ne usude im ni reći da je prostor u to vrijeme već zauzet.

Stručna tijela nitko ne pita za ništa, a vaša razmišljanja kao i inicijativu da se o tome javno progovori iz različitih kritičkih perspektiva u potpunosti podržavam.

Pitanje koje ova tema očigledno otvara jest: Čije su institucije u kulturi Grada Zagreba te kome i čemu one služe?
Srdačni pozdrav,

Anita Zlomislić,
voditeljica Galerije Vladimir Bužančić
Centar za kulturu Novi Zagreb

 

Draga Nado,

prilicno sam zacudjena cinjenicom da ce FIFA-in trofej biti izlozen u MSU. Necu ulaziti u kvalifikacije nogometa niti tog pokala, pa cak ne bih raspravljala niti o necijoj bizarnoj zelji da se taj pokal, pored mnogih drugih logicnijih izbora, izlozi bas u Muzeju suvremene umjetnosti. Ono sto je meni neprihvatljivo, gotovo uvredljivo to je pristanak muzeja na to. U prirodi je umjetnosti da propituje, istrazuje, siri granice, a zadaca muzeja je da to podrzava, da educira, da razvija kriticko misljenje, a  ne da izlaze - nekriticki i bezrazložno, pa ni uopće - simbole! Ova je odluka prilicnodiskreditirajuca za Muzej.

Bas mi je zao. Voljela bih kad bismo imali zivi, angazirani, vjerodostojni, dobar MSU.

Srdacno,

Irena Bekic

 

Dragi svi,

javljam da vas mi, kao BLOK, podrzavamo te da se ostro protivimo svim oblicima komercijalizacije MSU-a, ali i drugih kulturnih institucija.

Nazalost, javne institucije, ali i koncept javnog dobra (javnog financiranja kulturne proizvodnje) su u ozbiljnoj krizi: korporativno mecenatstvo cvjeta u francuskoj vođeno idejom da se korporacije unutar muzeja moraju osjećati "kao kod kuce", u kataloniji se muzeji iznajmljuju mulitmiljarderima za privatna vjencanja, u italiji se pak spaljuju umjetnicka djela iz fundusa muzeja zbog nemogucnosti njihovog odrzavanja.... Treba imati na umu tu opcu klimu pri artikulaciji problematike prema van...

Puno pozdrava,

ispred BLOKA

Ivana Hanaček

 

Poštovane kolege,
iako ne vjerujem da će prosvjed ove vrste išta promijeniti u načinu vođenja MSU-a, poštujem i podržavam Vaš istup.

srdačno,

Ljiljana Kolešnik

 

Podržavam vašu inicijativu, komercijalizacija prostora MSUa zaista je prevršila svaku mjeru.

Mislim da bi ovakvi mailovi podrške trebali rezultirati potpisanim pismom svih zainteresiranih (a sigurna sam da ih među umjetnicima ima jako puno) koje bi se poslalo svim javnim medijima,!

Srdačan pozdrav

Kata Mijatović

 

Poštovani Ivo Lučić,

upravo sam e-mailom dobila pismo koje je povodom izlaganja FIFIA-inog trofeja u Muzeju suvremene umjetnosti potpisalo šestero uglednih kustosica i kustosa Muzeja suvremene umjetnosti. Stoga sada mogu odgovoriti na Vaš upit. Dakle, bezrezervno podržavam stav i apel svojih šestero poštovanih kolega i kolegica.

S poštovanjem

Izv.prof. dr.sc. Leonida Kovač

 

Sveprisutna erozija mnogih vrijednosti do kojih mi je staloje uzela maha, pa uz sve prisutne krize (kriza ima oko sebe aureolu prolaznosti sa vedrije strane gledano), moralne, vrijednosne, kulturne itd, počivavši sigurno na temeljima ekonomskog fašizma. Volio bih da je taj "Gral" vrhunac ovog svega što mi/nam se zbiva i on je dobra meta, ali sigurno i ne najopasniji. Ovo smatrajte mojom podrškom.

Boris Cvjetanović

 

Iako je jedno od globalno najprepoznatljivijih djela novije kiparske umjetnosti, "Kup JulesaRimeta" ni po kojem zdravorazumskom kriteriju ne bi smio biti izložen u MSU-u.   U slučaju, pak, ozbiljne komercijalne isplativosti dvodnevnog izlaganja te skulpture, pretpostavljam da je trebalo na vrijeme postići konsenzus, ili barem kompromis, u svim strukturama koje upravljaju poslovanjem i sadržajima MSU-a. Budući da je iz vašeg dopisa razvidno da se ništa slično nije ni pokušalo napraviti, držim da je riječ  o potpuno obeščašćujućem odnosu prema jednoj od najvažnijih kulturnih institucija Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

Što fali Rusanovoj 13? Ili Sveticama? Ili trofejnoj dvorani maksimirskoga Plavog salona? Zašto ga tamo ne izlažu?

Kako im HNK nije pao na pamet? Ili šator na Jelačićevom trgu? Atrij gradskog poglavarstva? Sjedište neke banke, ili javnog poduzeća? Downtown Čičke Poljane?  

Kao ljutiti pozdravljatelj svakog otpora sve bahatijem ponižavanju i devalviranju svake umjetnosti i kulturne aktivnosti, iz kojega god smjera dolazilo (a pogotovo ako dolazi "iznutra"!) pružam vam beskrajnu osobnu podršku. Uspiju li - da parafraziram suvremenog multimedijskog perfomera Joea Šimunića - "za MSU nespremni" u ovom naumu, svi ćemo zajedno biti poniženi. Nitko nam neće javno reći da smo stoka sitnog zuba, ali mislit će još i gore od toga.“

Jesmo li?"

Renato Baretić

 

Poštovani kolege,

slažem se da bi MSU  trebao sačuvati svoje dostojanstvo, i  da ne treba dozvoliti njegovo pretvaranje u mjesto sveopće vašarske svaštare....

Igor Grubić

 

Nevjerojatno je da iznajmljivanje javne ustanove nije transparentno i da se ne zna koliko i za što Muzej uprihoduje.
Uz podršku pozdravljam,

Barbara Matejčić

Komentirajte

POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE