Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Izvoz: Valentova ‘Gola Europa’ na Sorbonni

Izvoz: Valentova ‘Gola Europa’ na Sorbonni

Usporedo s objavom njegova najnovijeg romana, Milko Valent premijeru će idućeg tjedna imati i u Francuskoj. Njegova 'ženska drama ratne katastrofe' bit će izvedena na Sorbonni.
Share on facebook
Share on twitter

Na Sorbonni, na odsjeku za bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski jezik, pod umjetničkim ravnateljstvom profesora Save Anđelkovića, dvadesetak godina djeluje kazališna radionica koja je do danas iznjedrila tridesetak što kazališnih što poetskih projekata, mahom iniciranih djelima klasičnih i suvremenih bosanskih, crnogorskih, hrvatskih i srpskih autora.

Specifičnost je ovoga plodnoga pedagoško-umjetničkoga projekta, osim dvojezične scenske interpretacije djela, dakle na izvornom jeziku te u prijevodu na francuski jezik, nerijetko postavljanje u suodnos odnosno ispreplitanje poetika s autorima frankofonog izričaja.

Posebno je amblematičan bio projekt Kad bi ovo bila predstava... (2003.) u kojem je dramskome pismu bosanskoga autora Almira Imširevića te Stilskim vježbama francuskoga pisca Raymonda Queneaua ponuđeno međusobno ogledavanje.

U dosadašnjem su repertoaru pariškog sveučilišnog kazališnog Ateljea kako klasici hrvatske književne riječi tako i suvremeni autori odnosno suvremeni klasici poput Miroslava Krleže (Adam i Eva, 1998.), Mire Gavrana (Noć bogova, 2001.), Filipa Šovagovića (Cigla, 2003.), Miljenka Jergovića (Kažeš anđeo, 2006.), Vesne Parun (Druga obala, 2008.), Slobodana Šnajdera (Bosna- Pasadena (Ines & Denise), 2010.) te Ivane Sajko (Europa, 2012.), a bit će obogaćen još jednim atraktivnim naslovom iz suvremene hrvatske dramske produkcije, na natječaju Ministarstva kulture RH za poticanje dramskog stvaralaštva 2000. godine III. nagradom Marin Držić ovjenčanom dramom Gola Europa Milka Valenta.

Studentska predstava L’Europe nue/Gola Europa Milka Valenta u adaptaciji i režiji Save Anđelkovića dok prijevod potpisuje Yves-Alexandre Tripković (THEATROOM, 2007.), bit će izvedena u dva navrata.

Premijera je u četvrtak 13. veljače 2014. u 17:30 u Velikom amfiteatru Centra Malesherbes (108, boulevard Malesherbes, 75017 Paris) dok će se druga, u prostorijama Veleposlanstva RH u Parizu (7, square Thiers, 75016 Paris), održati u ponedjeljak 17. veljače 2014. u 19h30. Projekt su blagonaklono podržali Commission FSDIE (Paris IV-Sorbonne) i Veleposlanstvo RH u Francuskoj, Pariz.

Gola Europa je "ženska drama ratne katastrofe" o mladoj urbanoj djevojci koja tuguje za zaručnikom poginulim u Sarajevu za vrijeme okupacije. S djevojkom, u neimenovanom europskom gradu, tuguje i njezina obitelj okupljena oko lijesa u kojem počiva mladić. Priča je to i o liberalno- konzumerističkoj nagrđenosti duhovnog krajolika, ali i o nikada posustajućem stvaralačkom procesu, kako umjetničkom tako i političkom, a koji u osvit ulaska RH u EU poprima nova značenja, naposlijetku o trajnoj (ne)mogućnosti ispitivanja/ispisivanja vlastitoga identiteta.

Na repertoaru nekog od hrvatskih kazališta posljednji je put viđena 2003. godine kad ju je na malu scenu HNK u Zagrebu postavio Ivan Leo Lemo.

U francuskoj pak predstavi sudjeluju Naima Berkane, Bastien Kovačić, Monika Milivojević, Yves- Alexandre Tripković, Sanela Kurtaljević, Mickaël Đokić, Zuraja Aksabanaj, Aleksandra Filipović, Aleksandra Đajić, Alexandre Đukanović i Nela Gagula.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE