Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna

Radio pregled tjedna

'Kino klub Split' Alena Sinkauza, 'Stoliću, prostri se' u režiji Dejana Šorka, te 'Fine mrtve djevojke' u režiji Jasne Mesarić, prve su radijske premijere u novoj godini.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 10. siječnja

14,00 - 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

PAVLICA BAJSIĆ: „VJENČANI U ISTRI 1900.“

Ton majstor: Miroslav Pijaca; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 27. 02. 2001.

Autorica ovog dokumentarnog radiofonskog putovanja započela je od činjenice da je njezin djed rođen u Istri, ali se imaginarna potraga za korijenima pretvara u osobito osluškivanje Istre same. Oslobođena namjera i unaprijednih zaključaka autorica neizbježno privlači neobične susrete i posebne ljude a put je vodi u mjesta izvan turističkih itinerera, te nam tako otkriva čudesnu, složenu i neponovljivu Istru.

 

SUBOTA, 11. siječnja

18,05 - 18,55; HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

STACY AUMONIER: „SAVRŠENO UBOJSTVO“

Redatelj: Darko Tralić; prijevod i dramatizacija: Branka Žodan; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Sreten Mokrović, Sven Šestak, Gordana Gadžić, Mirta Zečević, Asim Ugljen.

Premijerno emitirano u emisiji Radio napetica iliti krimić: 01. 10. 2013.

Kako „požuriti“ podjelu nasljedstva „iznenadnom“ smrću bogate ujne raspravljaju dva brata, nespremna na okrutno ubojstvo, ali ipak spremna na neke druge, „lakše“ metode. U planiranju kako se riješiti siromaštva podjelom nasljedstva nešto će poći krivo i donijeti neočekivan rasplet u napetici „Savršeno ubojstvo“, dramatizaciji istoimene pripovijetke britanskoga pisca Stacy Aumoniera (1877.-1928.) kojega ovim krimićem po prvi put predstavljamo u Dramskom programu.

 

23,25 - 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

ALEN SINKAUZ: „KINO KLUB SPLIT“

Urednica: Adriana Kramarić

Premijera

 

NEDJELJA, 12. siječnja

16,05 - 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

JACOB I WILHELM GRIMM: „STOLIĆU, PROSTRI SE“

Redatelj: Dejan Šorak; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Srđan Nogić; dramatizatorica i urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Otokar Levaj, Pjer Meničanin, Franjo Kuhar, Željko Šestić, Jelena Miholjević.

Premijera

Bajka o tri brata i ocu koji je više vjerovao kozi, nego sinovima dobro je poznata djeci svijeta. U ovoj radijskoj igri ona postaje i priča o povjerenju, istini, ljubavi, nadanjima i spoznaji. Otac uviđa vlastite greške, ali se ipak teško mijenja. Sinovi odlaze u svijet i za svoju dobrotu bivaju nagrađeni čarobnim predmetima. Ipak, njihova će ih naivnost opet dovesti u neprilike.

Artificijelnosti i poigravanje glumom te radijskim medijem ovoj će igri dati potreban modernitet.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

ZVONIMIR BALOG: „KAD JE JELICA PRAVILA JELO“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov.

Glume: Josip Marotti, Dubravka Ostojić, Veno Parašilovac, Pia Šmalcelj, Živko Anočić.

 

21,00 - 21,30; HR II

PANOPTIKUM

KAZIMIR KLARIĆ: „IZGUBLJENO ODMAH VRATITI“

Redatelj: Darko Tralić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Goran Grgić, Jelena Miholjević, Zvonimir Zoričić, Sven Mađarević, Sanja Crljen, Mladen Vasary, Pero Juričić, Siniša Ružić.

Premijerno emitirano: 07. 10. 2012.

Alarmantnom financijskom krizom ugrožena svakodnevica postavlja pitanje treba li izgubljeni novčanik pun novca i vratiti ili, primjerice, nešto dobro pojesti. Dinamičan, uzbudljiv, duhovit odgovor na ovu aktualnu dilemu poslušajte u novoj radio-komediji Kazimira Klarića.

 

PONEDJELJAK, 13. siječnja

09,30 - 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

RENATO BARETIĆ: „OSMI POVJERENIK“

Adaptacija i režija: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Anka Savić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Ankica Dobrić, Mladen Vasary, Marina Poklepović Kostelac, Tomislav Martić, Vinko Kraljević, Krunoslav Šarić.

Premijerno emitirano u studenom 2006.

Roman «Osmi povjerenik» duhovita je priča o izmišljenom otoku Trećiću na kojemu mještani ne žele uspostaviti vlast jer smatraju da bi bilo kakva vrsta političkog organiziranja ugrozila njihov skladan život. Država, pak, vladati mora pa im šalje svoje povjerenike ne bi li nekako, na taj neposlušni otok bacila svoje konope.

 

14,00 - 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET GLUMICE KSENIJE PAJIĆ

Razgovor vodio: Matko Botić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Dubravko Robić; urednica i autorica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 19. 11. 2012.

Ksenija Pajić diplomirala je glumu na zagrebačkoj ADU 1984. godine i odmah se istakla i u kazalištu (Teatar u gostima) i na filmu (Za sreću je potrebno troje Rajka Grlića). 1987. godine širu joj popularnost donosi film Oficir s ružom Dejana Šorka. Članicom Gradskog dramskog kazališta Gavella postala je 1986. godine i otada je odigrala niz važnih uloga te surađivala s najznačajnijim redateljima ovih prostora, a najčešće suradnje ostvarila je s Paolom Magellijem, Krešimirom Dolenčićem te u zadnje vrijeme s Aleksandrom Popovskim i Matejom Koležnik. Ono što svi gosti emisije (Relja Bašić, Paolo Magelli, Krešimir Dolenčić, Jelena Miholjević i Snježana Tribuson) ističu kada govore o Kseniji Pajić jesu - iznimna radišnost i visoki profesionalizam. Za Kseniju je sve čega se dotakne ponajprije rad kojeg treba napraviti bez fige u džepu, bilo da je riječ o glumi u kazalištu, na filmu, radiju ili pak u tv-novelama. Glumica je to koja se podjednako dobro snalazi u drami, kao i u komediji (njen osjećaj za mjeru silno je suptilan, dok joj je humor istodobno profinjen i, ako je potrebno, neobuzdano iščašen); glumica je to kod koje između „klasičnog“ i „suvremenog“ postoji posve prirodan znak jednakosti, piše u eseju Dubravko Mihanović.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO IGRA

MATE MATIŠIĆ: „FINE MRTVE DJEVOJKE“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Judita Franković, Ivana Krizmanić, Biserka Ipša, Ranko Tihomirović, Nenad Cvetko, Mirta Zečević, Siniša Ružić, Maja Katić, Pero Juričić, Antonijo Franić, Sreten Mokrović.

Premijera

Kroz  priču o dvije studentice, lezbijke u čiji se život na najbrutalniji način počinju miješati susjedi iz kuće u kojoj su unajmile stan, Mate Matišić ispisao je oštru i beskompromisnu kritiku društvenog licemjerja, isključivosti i netrpeljivog odnosa prema drugom i drugačijem.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

MIROSLAV PIJACA: „TVRDALJ PETRA HEKTOROVIĆA“

Urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

UTORAK, 14. siječnja

14,00 - 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VIŠNJA BITI: „ČENAKOLO“

Ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednik: Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 24. 09. 2002.

 

18,00 - 19,00; HR III

RADIO DRAMA

MIGUEL DE CERVANTES SAAVEDRA: „KADA SU PSI PROGOVORILI“

(Prema „Razgovoru pasa“)

Redatelj: Dejan Šorak; prijevod: dr. Ivo Hergešić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Žarko Savić, Boris Svrtan, Vinko Kraljević, Željko Šestić, Otokar Levaj, Inge Appelt, Ana Kraljević.

Premijerno emitirano: 17. 12. 2009.

„Poučne novele“, uz naravno „Don Kihota“, najveće je Cervantesovo djelo koje odlikuje, kako kaže dr. Ivo Hergešić, smjesa „istinskog realizma i ljupke fantastike, finog humora i bogatog životnog iskustva“. Sam „Razgovor pasa“ drugi dio je novele „Braka na prijevaru“ i mi smo mu se posvetili slobodnim adaptatorskim postupkom pojačavajući dijaloški moment na račun narativnog i ostavljajući prisutnim danas zanimljive satiričke oštrice. Tim stilom ako smo i izgubili bitnije piščeve stilske oznake dobili smo dramsku protočnost i ulazak u radijski medij.

 

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

MIROSLAV PIJACA: „TETA RITA POLITTEO, STANOVNICA TVRDALJA“

Urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

23,00 - 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

NINA HORVAT: „IZGLEDAŠ ISTO KAO ONA“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Vilim Rakan Rushaidat, Boris Svrtan, Filip Križan, Judita Franković, Šiško Horvat-Majcan, Maja Katić, Marko Cindrić, Hana Hegedušić, Marija Kohn.

Premijerno emitirano: 03. 04. 2012.

Radijski prvijenac mlade spisateljice Nine Horvat, kriminalistička je potraga za serijskim ubojicom čija ljubavna opsesija rezultira smrću djevojaka koje nalikuju onoj za koju osjeća razornu tainted love i koju je prvu ubio, jer ga je, nakon kratkotrajnog strastvenog odnosa, napustila.

 

SRIJEDA, 15. siječnja

18,05 - 18,15; HR I

MALE FORME

MIROSLAV PIJACA: „TONI POLITTEO, STANOVNIK TVRDALJA“

Urednica: Željka Turčinović

Premijera

 

ČETVRTAK, 16. siječnja

18,00 - 19,00; HR III

RADIO ATELJE

„DO RUBA I DALJE: IGOR HAMER“

Dramaturška obrada i režija: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 05. 06. 2009.

Životna priča Igora Hamera, bivšeg branitelja i PTSP-ovca koji je izlaz pronašao u glumi i pisanju. Njegova monodrama Jura razoran je dramski tekst kojeg, uz, primjerice, Šovagovićevu Ciglu i Mihanovićevu Žabu, možemo uvrstiti u malu skupinu relevantnih i kvalitetnih dramskih tekstova o Domovinskom ratu i njegovim posljedicama. Emisija donosi Hamerovu intimnu ispovijest koja u snažnoj radiofonskoj obradi autorice Ranke Mesarić, isprepletena s fragmentima iz navedene monodrame, od prvog do posljednjeg daha udara u želudac iskrenošću pripovijedanja suvremenog suvišnog čovjeka koji je spas pronašao u umjetničkom izrazu.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE