Login za korisnike

Banket blitvanski (varijanta druga)

Kako se Blitva nosi sa diktaturom poručnika Barutanskog, a kako to čini odmetnuti intelektualac Niels Nielson ili kultni Krležin roman u adaptaciji Mladena Vukića.

***

Nakon što se je s uspjehom postavio vlastitu adaptaciju romana Povratak Filipa Latinovicza 2012. u produkciji Kufera, Eurokaza i MSU-a, redatelj Mladen Vukić opet se odlučio na adaptaciju jednog proznog djela Miroslava Krleže, ovaj put kultnog romana Banket u Blitvi.

Radnja izvornika smještena je u Blitvu, fiktivnu zemlju na sjeveroistoku Europe, koja je nakon stoljeća tuđinske vlasti i političke nestabilnosti postala samostalna država pod diktatorskom vlašću okrutnog poručnika Barutanskog.

Roman je, kažu teoretičari, kritički prikaz situacije u međuratnoj Europi, koju potresaju nacionalistički nemiri, ratobornost političara, zatiranje građanskih sloboda i propadanje demokracije pred rastućim totalitarizmima...

Aktualnost takve priče danas nije potrebno dodatno razlagati, a sam Vukić svoj adaptacijsko-redateljski koncept najavljuje ovako:

Imaginarni zemljopis, ali konkretno vrijeme Krležina romana postaju univerzalni kôd. Čitan s današnje distance, taj kôd otkriva što je sve još uvijek živo, a trebalo je umrijeti (i nikako da umre) i još uvijek određuje suvremene estetske, ideološke, ekonomske i realpolitičke sfere. Adaptacija se bavi dvama svjetonazorima: onim „vojničke čizme“ i nasuprotnom logikom „kutije olovnih slova“, zapravo svim onim između tih dviju krajnosti.”

Predstava je nastala u suradnji udruge Hierostati, Plesnog projekta lLinkt, te Aplauz Teatra. 

autorski tim
Mladen Vukićautor prilagodbe
Miroslav Krležaautor predloška

izvođači
Adriana ŠnajderAdriana Šnajder
Ana Marija Žužul
Ana Vučak Veljača
Anica Kovačevićgeneralica Michelson
Anja Đurinović
Dubravka Lelas
Slavko Juragapukovnik Barutanski
Tomislav Martićdoktor Nielsen

Odgovori

POVEZANE VIJESTI