Naslovnica > PREDSTAVE > Banket blitvanski (varijanta druga)

Banket blitvanski (varijanta druga)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kako se Blitva nosi sa diktaturom poručnika Barutanskog, a kako to čini odmetnuti intelektualac Niels Nielson ili kultni Krležin roman u adaptaciji Mladena Vukića.
autorski tim funkcija
Mladen Vukićautor prilagodbe
Mladen Vukićredatelj
Miroslav Krležaautor predloška

Nakon što se je s uspjehom postavio vlastitu adaptaciju romana Povratak Filipa Latinovicza 2012. u produkciji Kufera, Eurokaza i MSU-a, redatelj Mladen Vukić opet se odlučio na adaptaciju jednog proznog djela Miroslava Krleže, ovaj put kultnog romana Banket u Blitvi.

Radnja izvornika smještena je u Blitvu, fiktivnu zemlju na sjeveroistoku Europe, koja je nakon stoljeća tuđinske vlasti i političke nestabilnosti postala samostalna država pod diktatorskom vlašću okrutnog poručnika Barutanskog.

Roman je, kažu teoretičari, kritički prikaz situacije u međuratnoj Europi, koju potresaju nacionalistički nemiri, ratobornost političara, zatiranje građanskih sloboda i propadanje demokracije pred rastućim totalitarizmima...

Aktualnost takve priče danas nije potrebno dodatno razlagati, a sam Vukić svoj adaptacijsko-redateljski koncept najavljuje ovako:

Imaginarni zemljopis, ali konkretno vrijeme Krležina romana postaju univerzalni kôd. Čitan s današnje distance, taj kôd otkriva što je sve još uvijek živo, a trebalo je umrijeti (i nikako da umre) i još uvijek određuje suvremene estetske, ideološke, ekonomske i realpolitičke sfere. Adaptacija se bavi dvama svjetonazorima: onim „vojničke čizme“ i nasuprotnom logikom „kutije olovnih slova“, zapravo svim onim između tih dviju krajnosti.”

Predstava je nastala u suradnji udruge Hierostati, Plesnog projekta lLinkt, te Aplauz Teatra. 

Odgovori