Search
Close this search box.

Monty Python’s Spamalot

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o Kralju Arturu i Vitezovima okruglog stola u potrazi sa Svetim gralom, koja se u klasičnom Monty Python stilu reklamira kao predstva ‘s vitezovima bez nogu, mušarcima u tajicama (s nogama) i ubojitim zečevima’.
autorski tim funkcija
John Du Prezskladatelj
Graham Chapmanautor predloška
Terry Jones autor predloška
Michael Palin autor predloška
Mario Staninoblikovatelj zvuka
Eric Idleautor stihova
Eric Idlelibretist
Eric Idleskladatelj
Eric Idleautor predloška
John Marwood Cleeseautor predloška
Terry Gilliamautor predloška
Ivanka Aničićprevoditelj
Dorotea Krivecšaptač
Zlatko Kelnerićinspicijent
Krešimir Batinićdirigent
Bojan Valentićkoreograf
Melita Šafrankoncert majstor
Mirjana Zagoreckostimograf
Srđana Šimunovićasistent redatelja
Damir Lončarsuradnik redatelja
Igor Mešinredatelj
Ivo Knezovićscenograf
Ivo Knezovićoblikovatelj svjetla
izvođači uloge
Adalbert TurnerGradonačelnik* / Trubadur*
Ana HanićBaletni ansambl
Ana KlabučarZbor
Bojan ValentićBaletni ansambl
Boris BarberićZbor
Božidar PeričićZbor
Damir LončarKralj Artur*
Dario DošlićZbor
Dario ŠtulićZbor
Dejan JakovljevićBaletni ansambl
Dragan PekaPrinc Herbert *
Dražen BratulićSir Bedevere
Dražen ČučekSir Robin / Stražar u kuli 2
Đani StipaničevSir Galahad
Emil KuzminskiBaletni ansambl
Ervin BaučićGradonačelnik* / Trubadur*
Fabijan KomljenovićZbor
Franciska KrižnjakZbor
Goran MalusStražar u Kuli 1 / Francuski provokator / Concorde / Galahadova majka
Gordan GrnovićZbor
Igor MešinKralj Artur*
Irena RadukaZbor
Iva JelićZbor
Ivan MagudStražar princa Herberta
Ivana FilićZbor
Ivana MesecBaletni ansambl
Ivica ZadroVitez Ni* / Otac princa Herberta* / Brat Maynard*
Jadranka GospodnetićZbor
Kristina HabušZbor
Kristina ŠkorićBaletni ansambl
Lana BlaćeZbor
Larisa MarakZbor
Ljubo ZečevićVitez Ni* / Otac princa Herberta* / Brat Maynard*
Luka BulićPrinc Herbert *
Matija ŠkvorcZbor
Morana PaškievićBaletni ansambl
Nikola MilatZbor
Orkestar Kazališta KomedijaZbor
Renata SabljakGospa od Jezera
Ronald ŽlaburPatsy
Saša BunetaSir Lancelot
Stela GajskiBaletni ansambl
Tamara MasnjakBaletni ansambl
Tonko LonzaBog
Željka VeverecZbor
Željko DuvnjakPovjesničar / Crni vitez / Čarobnjak Tim
Zoran SimikićBaletni ansambl

Danas je već pitanje opće kulture znati da se iza imena Monthy Python krije grupa britanskih komičara koji su serijalom Monty Python's Flying Circus emitiranim na BBC u razdoblju od 1969. do 1974. promijenili podjednako povijest televizije kao i komedije. Odonda do danas pridjev pajtonovski iliti Pythonesque ušao je u riječnike, a veselo se humoristično društvo nakon realizacije pozamašnog opusa rastalo, pa onda najavilo veliki come-back za srpanj 2014., a za koji su ulaznice prodali u samo 43,5 sekundi!

Graham ChapmanJohn CleeseTerry GilliamEric IdleTerry Jones, i Michael Palin donijeli su nam invaziju pudinga, ministarstvo suludog hodanja i svu silu drugih čudesa, a 1975.  snimili su nakon cjelovečernje kompilacije svojih skečeva  And Now for Something Completely Different i svoj prvi 'pravi' cjelovečernji fim - Monty Python and the Holy Grail i to za 229,575 funti, da bi od njega na koncu uprihodili čak 80,371,739 istih!

http://www.youtube.com/watch?v=LG1PlkURjxE

Gotovo 30 godina kasnije, jedan od originalnih Pythonovaca, Eric Idle osmislio je mjuzikl inspiriran filmom, a isti je pod naslovom Monthy Pythons Spamalot premijerno izveden u Chicagu 21. prosinca 2004. godine.

Oduvijek sam bio uvjeren da bi ‘Gral’ mogao biti odličan materijal za mjuzikl’, izjavio je Idle za Playbill 2005. ‘Snimili smo par skladbi i poslali ih ostalim Pythonima. Njima se sve to svidjelo i dali su nam zeleno svjetlo’.

Sam naslov, objasnio je Idle, dolazi iz filma, točnije iz replike: "we eat ham, and jam and Spam a lot."

Mjuzikl se oglašavao kao ‘s ljubavlju pokraden iz filma ‘Monty Python and the Holy Grail‘, a režirao ga je  kazališno-filmski veteran Mike Nichols (‘Closer’, ‘The Graduate’, ‘Angels in America’…). U povećem ansamblu igrali su između inih  David Hyde Pierce (‘Fraiser’), Tim Curry (‘Rocky Horror Picture Show’) i Hank Azaria (‘The Simpsons’), a originalna je postava od 14 nominacije osvojila tri Tony nagrade uključujući i onu za najbolji novi mjuzikl. Na Broadwayu je izvedena više od 1,500 puta, vidjelo ju je više od 2 milijuna ljudi i uprihodila je preko 175 milijuna dolara!

‘Spamalot’ je priča o Kralju Arturu i Vitezovima okruglog stola u potrazi sa Svetim gralom, no u klasičnom Monty Python stilu reklamira se kao predstva ‘s vitezovima bez nogu, mušarcima u tajicama (s nogama) i ubojitim zečevima’.

Glazba za mjuzikl uključuje tri skladbe iz filma (‘Brave Sir Robin’, ‘He’s Going to Tell’ i ‘Knights of the Round Table’) te niz potpuno novih pjesama koje su zajedno skladali sam Idle i John Du Prez, autor glazbe za film ‘Riba zvana Vanda’.

Očekivano, brodvejsku pomamu za ovim mjuziklom sljedile su i brojne druge scene diljem svijeta, pa nema gdje Spamalot nije postavljan, a njegova hrvatska premijera prvi je put najavljena još 2010. godine, u zagrebačkoj Komediji koja je za to dobila i sredstva iz programa Javnih potreba ukulturi. Predstava se na koncu nije dogodila, navodno, zbog nedostatka sredstava.

No tri godine kasnije isto je kazalište i opet - navodno - od nepoznatog i još anonimnog (!) dobročinitelja dobilo donaciju od 200.000 kn kojima su plaćena autorska prava, pa se konačno u lipnju krenulo u produkciju. Usljedio je prilično trnovit put do premijere koja tri puta otkazivana, skandaloznim je putem iz autorske ekipe otpuštena i koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje, no ako već s njom nije, Komedija je ugovor potpisala s nositeljim autorskih prava za predstavu pa se premijera ipak morala zbiti.

Kakva je, provjeriti možete na Kaptolu u režiji Igora Mešina, koji je sebi uz to namijenio i glavnu ulogu u predstavi (!), te koreografiji debitanta u ovako velikim proijektima - Bojana Valentića.

Komentirajte

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite
naš
Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE