Naslovnica > PREDSTAVE > Monty Python’s Spamalot

Monty Python’s Spamalot

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priča o Kralju Arturu i Vitezovima okruglog stola u potrazi sa Svetim gralom, koja se u klasičnom Monty Python stilu reklamira kao predstva ‘s vitezovima bez nogu, mušarcima u tajicama (s nogama) i ubojitim zečevima’.

Danas je već pitanje opće kulture znati da se iza imena Monthy Python krije grupa britanskih komičara koji su serijalom Monty Python's Flying Circus emitiranim na BBC u razdoblju od 1969. do 1974. promijenili podjednako povijest televizije kao i komedije. Odonda do danas pridjev pajtonovski iliti Pythonesque ušao je u riječnike, a veselo se humoristično društvo nakon realizacije pozamašnog opusa rastalo, pa onda najavilo veliki come-back za srpanj 2014., a za koji su ulaznice prodali u samo 43,5 sekundi!

Graham ChapmanJohn CleeseTerry GilliamEric IdleTerry Jones, i Michael Palin donijeli su nam invaziju pudinga, ministarstvo suludog hodanja i svu silu drugih čudesa, a 1975.  snimili su nakon cjelovečernje kompilacije svojih skečeva  And Now for Something Completely Different i svoj prvi 'pravi' cjelovečernji fim - Monty Python and the Holy Grail i to za 229,575 funti, da bi od njega na koncu uprihodili čak 80,371,739 istih!

http://www.youtube.com/watch?v=LG1PlkURjxE

Gotovo 30 godina kasnije, jedan od originalnih Pythonovaca, Eric Idle osmislio je mjuzikl inspiriran filmom, a isti je pod naslovom Monthy Pythons Spamalot premijerno izveden u Chicagu 21. prosinca 2004. godine.

Oduvijek sam bio uvjeren da bi ‘Gral’ mogao biti odličan materijal za mjuzikl’, izjavio je Idle za Playbill 2005. ‘Snimili smo par skladbi i poslali ih ostalim Pythonima. Njima se sve to svidjelo i dali su nam zeleno svjetlo’.

Sam naslov, objasnio je Idle, dolazi iz filma, točnije iz replike: "we eat ham, and jam and Spam a lot."

Mjuzikl se oglašavao kao ‘s ljubavlju pokraden iz filma ‘Monty Python and the Holy Grail‘, a režirao ga je  kazališno-filmski veteran Mike Nichols (‘Closer’, ‘The Graduate’, ‘Angels in America’…). U povećem ansamblu igrali su između inih  David Hyde Pierce (‘Fraiser’), Tim Curry (‘Rocky Horror Picture Show’) i Hank Azaria (‘The Simpsons’), a originalna je postava od 14 nominacije osvojila tri Tony nagrade uključujući i onu za najbolji novi mjuzikl. Na Broadwayu je izvedena više od 1,500 puta, vidjelo ju je više od 2 milijuna ljudi i uprihodila je preko 175 milijuna dolara!

‘Spamalot’ je priča o Kralju Arturu i Vitezovima okruglog stola u potrazi sa Svetim gralom, no u klasičnom Monty Python stilu reklamira se kao predstva ‘s vitezovima bez nogu, mušarcima u tajicama (s nogama) i ubojitim zečevima’.

Glazba za mjuzikl uključuje tri skladbe iz filma (‘Brave Sir Robin’, ‘He’s Going to Tell’ i ‘Knights of the Round Table’) te niz potpuno novih pjesama koje su zajedno skladali sam Idle i John Du Prez, autor glazbe za film ‘Riba zvana Vanda’.

Očekivano, brodvejsku pomamu za ovim mjuziklom sljedile su i brojne druge scene diljem svijeta, pa nema gdje Spamalot nije postavljan, a njegova hrvatska premijera prvi je put najavljena još 2010. godine, u zagrebačkoj Komediji koja je za to dobila i sredstva iz programa Javnih potreba ukulturi. Predstava se na koncu nije dogodila, navodno, zbog nedostatka sredstava.

No tri godine kasnije isto je kazalište i opet - navodno - od nepoznatog i još anonimnog (!) dobročinitelja dobilo donaciju od 200.000 kn kojima su plaćena autorska prava, pa se konačno u lipnju krenulo u produkciju. Usljedio je prilično trnovit put do premijere koja tri puta otkazivana, skandaloznim je putem iz autorske ekipe otpuštena i koreografkinja Larisa Lipovac Navojec, o čemu smo vam detaljno pisali ovdje, no ako već s njom nije, Komedija je ugovor potpisala s nositeljim autorskih prava za predstavu pa se premijera ipak morala zbiti.

Kakva je, provjeriti možete na Kaptolu u režiji Igora Mešina, koji je sebi uz to namijenio i glavnu ulogu u predstavi (!), te koreografiji debitanta u ovako velikim proijektima - Bojana Valentića.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter