Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [6. – 12.12.13.]

Radio pregled tjedna [6. – 12.12.13.]

'Matoševa smrt' Darka Gašparovića i 'Baba Jaga protiv Vasilise Premudre' Valentine Aleksandrovne Degetve premijerni su naslovi tjedna u kojem vas očekuju i brojne reprize te radio roman Josipa Mlakića.
Share on facebook
Share on twitter

 

PETAK, 06. prosinca

 

14,00 - 15,00, HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

SILVIO FORETIĆ - BRANKA JANJANIN-MAGDALENIĆ: „RAT I OPERA“

Koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 26. 10. 1994.

 

SUBOTA, 07. prosinca

 

18,05 - 18,55, HR I

RADIO SCENA - IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

DARKO GAŠPAROVIĆ: „MATOŠEVA SMRT“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Lada Martinac Kralj.

Glume: Sven Medvešek, Mladen Vasary, Suzana Nikolić, Boris Svrtan, Siniša Popović, Željko Duvnjak, Marko Makovičić.

Premijera

U ožujku 2014. obilježit ćemo stogodišnjicu smrti A.G. Matoša, hrvatskog književnika čija je vrsnost bila podjednako priznata u poeziji i prozi kao i feljtonistici, kazališnoj kritici i satiri. Njegov izrazit polemički talent imao je svoj izvor u osebujnom mu karakteru. Tako, na primjer, bilo je dovoljno da mu se odbije komad (a to je bio slučaj s komadom „Malo pa ništa“ u HNK), pa da posljedica toga bude žučljiva, elokventna prepiska i prepirka s neistomišljenicima. Darko Gašparović, teatrolog i pisac, upravo je ovaj estetsko-scenski slučaj uzeo za povod „Matoševe smrti“, ali se onda od samog povoda i odmaknuo te nam podastro biografski komad koji komentira Matoševo vrijeme, ljude, njegov karakter, te sam  kraj.

 

23,25 - 24,00, HR III

ARS ACUSTICA

SLIKA OD ZVUKA

Urednica: Evelina Turković; koordinatorica: Adriana Kramarić

 

NEDJELJA, 08. prosinca

 

16,05 - 16,50, HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

VALENTINA ALEKSANDROVNA DEGETVA: „BABA JAGA PROTIV VASILISE PREMUDRE“

Redatelj: Petar Vujačić; prijevod: Marta B. Matišić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Frano Mašković, Vid Balog, Vanda Winter, Siniša Ružić, Sunčana Zelenika, Mila Elegović, Zvonimir Zoričić, Bojan Navojec, Žarko Savić, Hrvoje Ivkošić, Mima Čulina, Želimir Panić, Lea Bulić.

Premijera

Mlada ruska autorica napisala je radijski mjuzikl za djecu, a Mate Matišić skladao je za hrvatsku verziju glazbu. Carica Vasilisa Prekrasna odlučila je poslati babu Jagu u mirovinu, no čini se da se baba Jaga ne miri s tim.

Uz pomoć starog čarobnjaka Košeja i zmaja Goriniča, baba Jaga bježi iz doma umirovljenika, pretvara se u caricu Vasilisu Prekrasnu, a nju i cara Ivana Budalastog pretvara u babu Jagu i Košeja. Dok caricu love starac Černomor i njegovi vitezovi o svemu izvještava mačak Bajun uvijek u potrazi za senzacijama. Kako će završiti ova potjera koja se u konačnici pretvara u potragu za starom ruskom bajkom koja se u novim vremenima negdje izgubila saznat ćete poslušate li ovu raspjevanu radio igru za djecu. Glazbu za mjuzikl skladao je Mate Matišić, a u emisiji pored glumaca sudjeluju i članovi zbora HRT-a.

 

21,00 - 21,30, HR II

PANOPTIKUM

MIROSLAV PENDELJ: „TREGERI“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Frano Mašković, Nancy Abdel Sahi, Antonio Franić, Mladen Vasary.

Premijerno emitirano: 23. 12. 2012.

Ako vam na glavu padne limeni natpis iznad trgovine to može dovesti do raznoraznih zavrzlama ali i erotskih zapleta. Jedan takav slučaj i njegov rasplet krije se u suptilnoj i neobičnoj ljubavnoj komediji "Tregeri" Miroslava Pendelja.

 

 

PONEDJELJAK, 09. prosinca

 

od ponedjeljka do petka, 09,30 - 09,55, HR III

RADIO ROMAN

JOSIP MLAKIĆ: „PLANET FRIEDMAN“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Ivan Vulić; ton majstor: Tomislav Šamec; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; urednik: Branko Maleš

Glume: Zlatko Ožbolt, Jelena Miholjević, Maja Katić, Sven Mađarević, Nedim Prohić, Željko Šestić

Premijerno emitirano u ožujku 2013.

Novi roman poznatog pisca J. Mlakića vrlo je ažurna literarna preslika današnje socio-političke situacije globalnog svijeta, korporacijske agresije i ponekih mjesta otpora. Borba „fridmanovaca“ i „kejnizijanaca“ za vlast po mišljenju autora ne ostavlja mnogo prostora za „malog čovjeka“ i njegov kvalitet života pa se u romanu ne zauzima izričito opredjeljenje, jer je humanum u korporacijskim nadmetanjima naprosto nužno ugrožen.

„Mi smo stvorili piramide straha „ – piščeva aluzija na terorizam – „a oni pohlepe“ (korporativni kapitalizam), kaže jedna zainteresirana strana u aktualnoj podjeli svijeta. Roman, uz aktualnu temu, vješto je pisan kombinacijom blage fantastike i krimića o svijetu kao korporacijskoj ekspozituri.

 

14,00 - 15,00, HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

REDATELJ BOGDAN JERKOVIĆ - 2. dio

Glazbena urednica: Vesna Šir; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 11. 02. 2005.

Zbog čega dvije emisije o jednome dramskome umjetniku? Zbog toga što je Bogdan Jerković bio jedan od najznačajnijih, iako nedovoljno priznatih, redatelja u nas. Važno je napomenuti da je, iako je umirovljenje dočekao kao stalni redatelj Gradskog kazališta Komedija, njegovo iskonsko kazališno opredijeljenje – angažirani društveno-politički teatar (Popović, Fo) i alternativa (pomicanje oštro odijeljenih granica između profesionalnih i amaterskih/studentskih teatarskih skupina). Na području bivše Jugoslavije, a i šire, slavu je stekao prvenstveno predstavama međunarodno priznatoga SEK-a (Studentsko eksperimentalno kazalište koje je sam i pokrenuo). Jedan je od rijetkih naših redatelja, ako ne i jedini, koji je intenzivno surađivao i u inozemstvu, naročito u Parmi u Italiji. S obzirom da je tamošnje studentsko kazalište njegovom zaslugom preraslo u profesionalni teatar (Teatro Stabile), prije nekoliko je godina primio titulu počasnog građanina Parme.

 

 

18,00 - 19,00, HR III

RADIO IGRA

HRVOJE HRIBAR: „SPORI VLAK ZA MOMBASU“

Redatelj: Hrvoje Hribar; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Goran Višnjić, Barbara Nola, Marko Čopor, Ksenija Marinković.

Premijerno emitirano: 30. 09. 1996.

Neobične situacije i “pomaknuti” likovi, dani tek u osnovnim psihološkim i karakternim naznakama, nosiva su snaga ove provokativne drame modernog, urbanog senzibiliteta.

Koristeći se ponešto modificiranim modelom fragmentarne dramaturgije i vješto baratajući dijalogom, svedenim na kratke, nerijetko duhovite replike, Hrvoje Hribar je “Sporim vlakom za Mombasu” na neuobičajen način progovorio o sudbinama “sporednih” ljudi, izgubljenih i zaboravljenih u carstvu asfalta i neona, u metežu strašnog rata.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA 1 - PIJANICA“

Redatelj: Mislav Brečić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Iskra Jirsak, Milica Manojlović.

Premijerno emitirano: 09. 07. 2013.

 

 

UTORAK, 10. prosinca

 

14,00 - 15,00, HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

VID MESARIĆ: „JEDNA DRAGA KUĆA, JEDNO DOBRO VRIJEME“

Ton majstorica: Anka Savić; urednik: Ljubo Pauzin.

U emisiji sudjeluju: Boris Bakal, Nenad Fabijanić, Gorana Matić, Zdenka Heršak, Stanislav Šolc, Marija Županić.

Premijerno emitirano: 10. 04. 2007.

Dokumentarac o jednoj od najzanimljivijih zagrebačkih zgrada – šarenoj deseterokatnici arhitekta Ivana Vitića u Laginjinoj ulici – istražuje kako se arhitektonski koncept savršenoga stanovanja iz 60-ih pretvorio u noćnu moru stanara. Osobne priče i sjećanja isprepliću se s umjetničkom akcijom Borisa Bakala, koji pokušava ujediniti stanare na projektu obnove zapuštene zgrade – spomenika kulture.

 

 

18,00 - 19,00, HR III

RADIO DRAMA

ANTON PAVLOVIČ ČEHOV: „DOSADNA POVIJEST“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizacija: Mate Ganza; prijevod: Iso Velikanović; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Delka Milanov; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Boris Buzančić, Vjera Žagar Nardelli, Marina Nemet, Linda Begonja, Ivan Pucar, Marko Torjanac, Ivan Lovriček.

Premijerno emitirano: 04. 02. 1999.

Novelu A. P. Čehova “Dosadna povijest” sam je pisac podnaslovio “Iz zapisaka stara čovjeka”, jer glavni junak profesor Nikolaj Stjepanović prešao je šezdesetu i uz pomoć pisca zbraja svoj životni učinak. Reklo bi se obična i često korištena tema, koja pod rukom vrsna znalca postaje pripovijest koja zaustavlja dah! Čehov otvara neke teme na način “proze egzistencije”, koja će tek u 20. stoljeću Sartreovim i Camusovim romanima postati vladajućim trendom, no Čehovljeva “Dosadna povijest” i više je od toga. Zagrcnuta i na trenutke gotovo mračna “obiteljka kronika”, pisana je lapidarnim dijalogom, koji je književnik M.Ganza znalački dramatizirao za radio.

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA 4 - DUĆAN U DOMU“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Iskra Jirsak, Petar Cvirn.

Premijerno emitirano: 12. 07. 2013.

 

23,00 - 24,00, HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

TANJA RADOVIĆ: „POD KREVETOM“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miroslav Pijaca; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Mirna Medaković, Tvrtko Juričić, Dražen Bratulić.

Premijerno emitirano: 09. 06. 2009.

Marina i Darko su mladi par koji nema vlastiti životni prostor i jednoga vikenda u stanu koji im „posudi“  kolega s posla umjesto ugodno provedenih dva dana pronađu ispod kreveta – čovjeka zatvorenih očiju. Šala ili zločin? Otkrijte rasplet u ovoj napetici koja tematizira između ostalog i pitanje osobne odgovornosti i sklonost pometanju problema „pod tepih“ ili – pod krevet.

 

 

SRIJEDA, 11. prosinca

 

18,05 - 18,15, HR I

MALE FORME

KRISTINA GAVRAN: „PRIZORI IZ STUDENTSKOG ŽIVOTA 3 - UZGAJANJE TRAVE“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Damir Poljičak, Zoran Pribičević, Petar Cvirn.

Premijerno emitirano: 11. 07. 2013.

 

18,00 - 19,00, HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

LUIGI PIRANDELLO: „DAŠAK“

Redateljica: Ranka Mesarić; prijevod: Iva Grgić; dramatizacija: Mate Ganza; ton majstor: Vito Gospodnetić; urednica: Nada Zoričić

Glume: Goran Grgić, Franjo Dijak, Zoran Gogić, Nataša Dorčić, Matija Prskalo, Žarko Savić, Filip Nola, Ivana Mesarić, Rosanda Kokanović

Premijerno emitirano: 09. 01. 2002.

“Život je dašak”, kratka je rečenica koja, kada ju Luigi izgovori, izaziva smrt onih kojima je upućena. Kamo god pošao, iza njega ostaju mrtvaci kao da ih je pokosila epidemija. Doista, u jednom trenutku on shvaća da on sam jest epidemija, jest smrt koja na sebe preuzima ljudsko obličje i neosvještena pebiva u ljudskoj duši.

 

***

ETNOFANTASTIKA

MILKA KLAIĆ TARAĐIJA: „LISICA I VUK“

Urednica: Nada Zoričić

 

 

20,13 - 21,10, RADIO SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

AUGUST ŠENOA: „BRANKA“

Režija i dramatizacija: Katja Šimunić; glazbena urednica: Maja Žarković; ton majstor: Krešimir Osman; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Alma Prica, Ivana Boban, Sreten Mokrović, Đimi Jurčec, Asja Potočnjak, Filip Nola, Davor Borčić, Damir Šaban.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 03. 04. 2004.

Dvije nerazdvojne prijateljice Branka i Hermina po životnim su nazorima potpuno različite. Prva je idealistica koja drži da je sloboda i sreća žene imati svoje zvanje i posvetiti se radu za opće dobro. Zato postaje učiteljica. Hermina pak misli da je ideal žene udati se i uživati u društvenom životu grada – Zagreba. Branka jedva dobiva posao u zabitom i siromašnom selu Jalševu i odlazi učiteljevati na zaprepaštenje svoje prijateljice. No tamo se događa istinski i sretni preokret u njezinu životu….

 

 

ČETVRTAK, 12. prosinca

 

18,00 - 19,00, HR III RADIO ATELJE

ASJA SRNEC TODOROVIĆ: „ODBROJAVANJE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Dražen Bratulić, Doris Šarić Kukuljica, Duško Modrinić, Maja Katić, Natalija Đorđević, Dora Polić, Slavko Juraga, Tvrtko Jurić.

Premijerno emitirano: 06. 07. 2007.

Odbrojavanje Asje Srnec Todorović pokušava proniknuti u korijen i bit mržnje. Kroz odbrojavanje broja likova od deset do jedan nižu se prizori s ratnim zločincima, znanstvenicima – eksperimentatorima u koncentracijskim logorima, serijskim ubojicama, te svakodnevnim oblicima i nijansama nasilja.
Kako se smanjuje broj likova i kako se spuštamo “objektivnim stupnjevanjem” sve do “običnih nevinih ljudi”, dolazimo nepogrešivo i neupitno do neuništivog sjemena mržnje.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI