Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [8. – 14.11.2013.]

Radio pregled tjedna [8. – 14.11.2013.]

Ars Acustica, poezija Dobriše Cesarića, portret Kostadinke Velkovske, male forme Ivana Vidića i Hrvoja Ivankovića, neki su od premijernih naslova što vam ih u predstojećem tjednu nudi Hrvatski radio.
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 08. studenoga

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

SANJA LOVRENČIĆ: “STRINGS ONLY”

Ton majstor: Zoran Sajko; koordinator: Hrvoje Ivanković.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 16. 12. 2003.

 

SUBOTA, 09. studenoga

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

IVAN SERGEJEVIČ TURGENJEV: „PROLJETNE VODE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Iso Velikanović; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Srđana Šimunović, Duško Modrinić, Vanda Winter, Antonijo Franić, Biserka Ipša, Frano Mašković, Tvrtko Jurić, Mirna Medaković, Goran Bogdan.

Premijerno emitirano u emisiji Radio drama: 27. 10. 2011.

Duga pripovijetka velikog klasika „Proljetne vode“ jedan je od bisera svjetske literature jer kao tkanje objedinjuje u sebi elemente melodrame, ironijskih komentara na društveni kontekst, pronicljivu psihološku karakterizaciju i životnu metaforu. Radijska adaptacija je, naravno, sve to morala „sažeti“ i utoliko nije mogla imati bogatstvo predloška, ali iz toga je isplivao izazov za redateljicu Stephanie Jamnicky i glumce.

 

23,25 – 24,00; HR III

ARS ACUSTICA

TRANSONICA

Urednica: Ljubica Letinić; koordinatorica: Adriana Kramarić.

Premijera

 

NEDJELJA, 10. studenoga

 

16,05 – 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

BRANKA PRIMORAC: „MARTINO OBEĆANJE“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Maja Katić, Petar Cvirn, Sven Medvešek, Nina Erak, Filip Križan, Mladen Vasary, Krunoslav Šarić, Kristijan Jajić.

Premijera

Marta je tipična tinejđerka, zaljubljena, buntovna, nepovjerljiva prema obitelji. Kada naslijedi djedovu zbirku maraka njezine muke tek počinju. Može li pronaći vrijednu izgubljenu marku i raskrinkati prevaranta?

Martino obećanje je krimić za mlade koji je u nastavcima objavljivan u Modroj lasti, a za radio ga je adaptirala sama autorica.

Napeta ali istovremeno i duhovita priča u modernoj i dinamičnoj režiji i dojmljivoj glumačkoj izvedbi svakako će razveseliti slušatelje.

***

RADIO IGRA ZA DJECU VAM DARUJE KUTIĆ POEZIJE

DOBRIŠA CESARIĆ: „PUTUJUĆI SLAVONIJOM, SVJETLO U DOLINI, POPUDBINA, SLAP, JESEN“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Lana Deban; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Vanda Winter, Ivan Kojundžić, Enes Kišević.

Premijera

 

21,00 – 21,30; HR II

PANOPTIKUM

BRANISLAV NUŠIĆ: „ANALFABET“

Redatelj: Mislav Brečić; prilagodio na šokačku ikavicu: Ivan Vidak; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Darko Milas, Goran Grgić, Krešimir Mikić, Suzana Nikolić, Ines Bojanić.

Premijerno emitirano: 15. 01. 2012.

Komediju proslavljenog srpskog komediografa Branislava Nušića (1864.-1938.) “Analfabet”, prilagodio je i na slavonsku ikavicu preveo mladi hrvatski dramski pisac Ivan Vidak.

 

PONEDJELJAK, 11. studenoga

 

09,30 – 09,55 (od ponedjeljka do petka); HR III

RADIO ROMAN

DRAŽEN KATUNARIĆ: “PROSJAKINJA”

Redatelj: Darko Tralić; adaptacija: Ivan Vulić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Dubravko Robić; urednik: Branko Maleš.

Glume: Asja Jovanović, Pero Juričić, Vanda Winter, Sven Medvešek, Silvio Vovk.

Premijerno emitirano u studenome 2012.

Pravnik srednjih godina, Franjo Klobučar šetajući zagrebačkim Gornjim gradom, začuje privlačne tonove ozbiljne glazbe… Upoznaje mladu pijanisticu Ivanu Arko, a “njena pojava obećavala je nešto nježno…”. U sentimentalističko-građanskom romanu, protkanom pasažima ozbiljne glazbe, riječ je o isprva sretnoj ljubavi…

U roman je integriran i indikativan ulomak o policiji i prisluškivanju i praćenju građana… a Franjo Klobučar, u potrazi za prosjakinjom (bivšom ljubavi), apsurdno i groteskno, obraća se za pomoć ministru policije…

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

PORTRET KOSTADINKE VELKOVSKE

Razgovor vodio: Matko Botić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstor: Zoran Sajko; urednica i autorica: Tajana Gašparović.

U emisiji sudjelovali: Želimir Orešković, Milka Podrug Kokotović, Nina Erak Svrtan, Gradimir Gojer, Toni Eterović.

Premijera

Kostadinka Velkovska rođena je u Skoplju, no studij glume završila je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Božidara Violića. Odmah po završetku studija dobiva angažman u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića gdje ostaje dvije sezone te ostvaruje niz zapaženih uloga, nakon čega se vraća u Zagreb i 1975. godine pridružuje ansamblu tadašnjeg Kazališta Vidra (danas Kerempuh) gdje ostaje do danas. Dobitnica je mnogih nagrada. Bavi se i pjevanjem, naročito šansonom.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

MATE MATIŠIĆ: “ŽENA BEZ TIJELA”

Redateljica: Ranka Mesarić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Anka Savić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Franjo Dijak, Božidarka Frajt, Marija Kohn, Vili Matula, Marinko Prga.

Premijerno emitirano: 16. 10. 2006.

Drugi dio Matišićeve “Posmrtne trilogije” potresna je drama o hrvatskom branitelju koji je spletom okolnosti istodobno postao grešnikom i žrtvom. Suočen s opakom bolešću i liječničkom dijagnozom koja mu ostavlja samo još nekoliko mjeseci života, on u svoj stan dovodi prostitutku Emu i nudi joj brak, kako bi joj poslije njegove smrti ostala mirovina. Tobožnja Ema dio je ratne priče koja ga proganja, no njegovim suborcima neće se svidjeti put iskupljenja koji je odabrao…

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

IVAN VIDIĆ: „SVEVIDLJIVOST – Četvrti dio: FARADAYEV KAVEZ“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović.

Glumi: Ozren Grabarić.

Premijera

U monološkoj formi Ivan Vidić piše četiri dijela biografije jednog prosječno ambicioznog, obiteljskog čovjeka i Hrvata. Radi se o političkoj i društvenoj satiri u kojoj je žrtva mali čovjek kontroliran i praćen od svevidljivih sila današnjice.

 

 

UTORAK, 12. studenoga

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

INES PRICA – LJUBO PAUZIN: „RADIO GANGA“

Ton majstorica: Marija Pečnik-Kvesić; urednik: Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 05. 04. 2011.

Radio ganga je dokumentarna priča o jednom velikom radio entuzijastu, Tomislavu Matkoviću iz Imotskog koji na maloj lokalnoj radio postaji „Radio Grude“ u susjednoj Hercegovini već godinama uređuje i vodi emisiju „Hit dana“, što svakako ne bi bilo iznenađujuće da uz šlagere lakih nota Tomo ne emitira i snimke gange koje je sam snimao obilazeći mjesta i ljude u okolici Imotskoga i Gruda i tako postao svojevrsni melograf i skupljač tih izvornih i po mnogo čemu neuobičajenih napjeva.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

IVAN VIDAK: „OBIŠLI SMO CILI STEVICIN SOKAK“

Redatelj: Mislav Brečić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Delka Lambaša Milanov; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume:  Nada Subotić, Darko Milas, Vlasta Ramljak, Helena Buljan, Krešimir Mikić, Živko Anočić, Boris Svrtan, Ivan Brkić, Mladen Vulić, Goran Grgić.

Premijerno emitirano: 20. 12. 2008.

Iz pera mladoga Ivana Vidaka dolazi jedan vrlo neobičan dramski tekst. Temelji se na predaji, mitu o Stevici koji je odlučio postati svinjče. Čudan je bio svat, a još čudnija njegova odluka. Selo pokušava razotkriti enigmu zvanu Stevica Čatalinac; djecu njime plaše, a nitko ne zna pravu istinu. U kodu naivne seoske logike kreće istraga tko je zapravo Stevica i kakva je njegova sudbina. Posebno je zanimljiva slavonska arhaična ikavica kojom autor piše, a je li enigma otkrivena, poslušajte u radio verziji koju s puno radiofonskog senzibiliteta režira Mislav Brečić.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

HRVOJE IVANKOVIĆ: „PASTIČERIJA, BETULE PLACA – MALI DUBROVAČKI MEMENTO“

Ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Premijera

 

23,00 – 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

FADIL HADŽIĆ: „MED I MLIJEKO“ – 1. dio

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Zoran Sajko; urednica: Katja Šimunić

Glume: Dora Polić Vitez, Frano Mašković, Žarko Potočnjak, Romano Nikolić, Srđana Šimunović.

Premijerno emitirano: 26. 05. 2013.

Duhovita kriminalistička drama iz pera najizvođenijeg suvremenog hrvatskog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), suočava nas s mafijaški obojenom zagrebačkom svakodnevicom. U prvom dijelu ove napetice upoznajemo se s udovicom jednog od vođa mafijaške utjecajne skupine, s njegovim nasljednikom u mutnim poslovima i odvjetnikom koji te poslove "legalizira". Svjedočimo pucnjavi u kafiću i raznesenom udovičinom automobilu te njezinu pokušaju da preuzme "poslove".

 

SRIJEDA, 13. studenoga

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

STEPHANIE JAMNICKY: „PROSJAK I NEBO“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Ivana Boban, Ana Marija Bokor, Božidar Boban, Dražen Bratulić, Dušan Bućan, Hana Hegedušić, Hrvoje Klobučar, Slavko Juraga, Tomislav Martić.

Premijerno emitirano: 20. 09. 2006.

Nadahnuta starom kineskom bajkom, radio-igra govori o čovjeku, Lu Dziu, koji je od bogataša postao prosjakom i koji na tom putu susreće starog čarobnjaka. Starac mu velikodušno pomaže da opet postane bogat, ali ne bez interesa. Čarobnjak želi steći besmrtnost, a to može samo ako Lu Dzia ostane miran pred svim iskušenjima koja mu dolaze na put. I doista, sve prepreke su savladane, osim jedne – iskušenja ljubavi.

***

ETNOFANTASTIKA

IVICA KASUMOVIĆ – MIODRAG KRENCER: „PREKMURSKA GIBANICA – SASTOJCI“

Glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Nada Zoričić.

U emisiji sudjeluje: Ema Krencer Tomljenović

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

BRANKO MALEŠ: „VIJESTI“ (poezija)

Redatelj: Mario Kovač; ton majstor: Srđan Nogić; urednica: Željka Turčinović.

Poeziju govore: Vili Matula, Jelena Miholjević, Nikša Marinović.

Premijerno emitirano: 01. 07. 2013.

Pred nama je autorsko čitanje poezije jednog od najboljih postmodernističkih Branka Maleša iz redateljske palice Marija Kovača.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

MLADEN RUTIĆ: SAMOBORSKE RAZGLEDNICE:

FRANJO OSLAKOVIĆ – MEDIČAR I CVJEĆAR

RENATA KRUHAN – TRADICIJA I INOVACIJA

DVORAC PODOLJE

MILAN ŽEGARAC – PEHARNIK

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano u emisiji Male forme, u lipnju 2013.

U životopisnim dokumentarnim kratkim formama autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom. Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

 

ČETVRTAK, 14. studenoga

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

MISLAV BREČIĆ: „ISPOČETKA“

Dramatizacija i režija: Ranka Mesarić; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Sreten Mokrović, Krešimir Mikić, Franjo Dijak, Katarina Bistrović Darvaš.

Premijerno emitirano: 18. 04. 2013.

Iznimno zanimljiva i kompleksna struktura dramskog teksta Ispočetka priziva utjecaje Pirandella, Becketta ili pak Schimmelpfenniga, no iznad svega ona, kako na razini sadržaja, tako i na razini forme progovara o rasutosti identiteta današnjega svijeta. Nukleus teksta jest obitelj na kojoj se lome ne samo raznorazne histerije tako tipične za suvremeni način života, već i vječna egzistencijalna, čak ontološka propitivanja. Svako je dramsko lice duboko uvjetovano određenom pričom koju ne može otpustiti, a kroz te se priče propituju razne univerzalne, a opet posve aktualne teme: od nemogućnosti življenja u sadašnjem trenutku, preko mogućnosti oprosta i kretanja iznova, duboke žudnje za potpunim uranjanjem u svijet sna, pa sve do mogućnosti revolucionarnog djelovanja u svijetu vođenom pohlepom i profitom. Ono na što nas, međutim, ovaj tekst poziva jest da na trenutak zastanemo i osjetimo što se zbiva kada samo bivamo i dišemo.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI