Naslovnica > PREDSTAVE > Notti romane / Rimske noći

Notti romane / Rimske noći

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Odnos Anne Magnani i Tennesseeja Williamsa okosnica je predstave koju u HNK Rijeka režira Edvin Liverić.

Tekst Rimske noći, višestruko nagrađivanog, suvremenog italoameričkog autora Franca D'Alessandra problematizira univerzalne teme, kao što su ljubav i umjetnost, kroz prizmu kazališnog i filmskog svijeta.

Njezini su protagonisti Anna Magnani i Tennessee Williams, dvoje umjetnika koji su zasigurno obilježili teatar i film 20. stoljeća. Većina je teksta sastavljena iz stvarne korespondencije dvoje protagonista, kao i iz dijelova autentičnih filmskih i dramskih dijaloga.

Povijest o9g neobičnog prijatejstva objasnio je sam redatelj predstave Edvin Liverić:

"Williams spominje da je u New Yorku u nekom art-kinu pogledao film »Rim, otvoreni grad« Roberta Rossellinija iz 1945. godine. Kaže da je bio toliko fasciniran Annom Magnani u ulozi Pine da je još dvaput zaredom otišao gledati film. Zatim je pisao prijatelju Luchinu Viscontiju pitavši ga da li poznaje tu glumicu i izrazivši želju da se upozna s njom. Visconti mu je odgovorio da upravo snima film s Annom Magnani. 

Prije dolaska u Italiju, Williams je glumici slao pisma, ali mu ona nikad nije odgovorila. Kada je Tennessee Williams krajem 1940-ih godina došao u Rim, na jednoj filmskog zabavi konačno upoznaje Annu Magnani i tu kreće cijela priča. Nakon toga on za nju piše »Tetoviranu ružu«, a nakon toga dramu »Orfej silazi«. I Williamsov roman »Rimsko proljeće gospođe Stone« na neki je način inspiriran Annom Magnani. Za nju su pisane i uloge u »Slatkoj ptici mladosti« i »Noći iguane«"

Inscenacijom ovog dramskog teksta HNK Rijeka obilježava  30 godina od smrti dramskog pisca i scenarista Tennesseeja Williamsa, te 40 godina od smrti velike Nannarelle.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter