Naslovnica > PREDSTAVE > Notti romane / Rimske noći

Notti romane / Rimske noći

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Odnos Anne Magnani i Tennesseeja Williamsa okosnica je predstave koju u HNK Rijeka režira Edvin Liverić.
autorski tim funkcija
Franco D'Alessandroautor teksta
Predrag Potočnjakoblikovatelj svjetla
Marin Lukanovićautor projekcija i videa
Edvin Liverićredatelj
Edvin Liverićscenograf
Edvin Liverićautor izbora glazbe
Manuela Paladin Šabanovićkostimograf
izvođači uloge
Elvia NacinovichAnna Magnani
Mirko SoldanoTennessee Williams

Tekst Rimske noći, višestruko nagrađivanog, suvremenog italoameričkog autora Franca D'Alessandra problematizira univerzalne teme, kao što su ljubav i umjetnost, kroz prizmu kazališnog i filmskog svijeta.

Njezini su protagonisti Anna Magnani i Tennessee Williams, dvoje umjetnika koji su zasigurno obilježili teatar i film 20. stoljeća. Većina je teksta sastavljena iz stvarne korespondencije dvoje protagonista, kao i iz dijelova autentičnih filmskih i dramskih dijaloga.

Povijest o9g neobičnog prijatejstva objasnio je sam redatelj predstave Edvin Liverić:

"Williams spominje da je u New Yorku u nekom art-kinu pogledao film »Rim, otvoreni grad« Roberta Rossellinija iz 1945. godine. Kaže da je bio toliko fasciniran Annom Magnani u ulozi Pine da je još dvaput zaredom otišao gledati film. Zatim je pisao prijatelju Luchinu Viscontiju pitavši ga da li poznaje tu glumicu i izrazivši želju da se upozna s njom. Visconti mu je odgovorio da upravo snima film s Annom Magnani. 

Prije dolaska u Italiju, Williams je glumici slao pisma, ali mu ona nikad nije odgovorila. Kada je Tennessee Williams krajem 1940-ih godina došao u Rim, na jednoj filmskog zabavi konačno upoznaje Annu Magnani i tu kreće cijela priča. Nakon toga on za nju piše »Tetoviranu ružu«, a nakon toga dramu »Orfej silazi«. I Williamsov roman »Rimsko proljeće gospođe Stone« na neki je način inspiriran Annom Magnani. Za nju su pisane i uloge u »Slatkoj ptici mladosti« i »Noći iguane«"

Inscenacijom ovog dramskog teksta HNK Rijeka obilježava  30 godina od smrti dramskog pisca i scenarista Tennesseeja Williamsa, te 40 godina od smrti velike Nannarelle.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE