Naslovnica > PREDSTAVE > Zagreb gori

Zagreb gori

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Predstava Ksenije Zec i Saše Božića prema tekstu Milana Markovića namijenjena je starijim razredima osnovne škole i srednjoškolcima, a bavi se problemom diskriminacije Roma.

Ivana i Marko žive bez oca, koji je poginuo na ratištu; vrijeme krate dokazujući se u navijačkim grupama (Marko), ili u sitnim krađama sa prijateljicama (Ivana) kako bi nabavila sve modne detalje, koje njene vršnjakinje kupuju u shopping mallovima. S obzirom da većinu vremena provode skitajući se Dubravom, njihove osnovne vrijednosti, način ponašanja i prihvaćanja svoje okoline uvjetovan je zakonom Ulice. No, životi će im se u potpunosti izokrenuti u povijesnim trenucima ulaska Hrvatske u Europsku Uniju. Naime Ivana i Marko saznat će dugo čuvanu obiteljsku tajnu, zbog koje će Marko pobjeći od kuće i biti izgnan iz svoje navijačke grupe, a Ivana postati ponosna vlasnica najnovijih modela i-phonea, modnih krpica i naziva: Prva dama Dubrave.

Što to muči naizgled običnu obitelj Dusper iz mitskog predgrađa metropole, izgubljenu u poratnim i predeuropskim vremenima, saznat ćete u u predstavi Zagreb gori, novom projektu Ksenije Zec i Saše Božića.

Predstava nastaje prema dramskom tekstu višestruko nagrađivanog srpskog autora Milana Markovića (u dramaturškoj prilagodbi Pavlice Bajsić), a namijenjen je starijim razredima osnovne škole i srednjoškolcima.

Kombinirajući elemente klasične tragedijske strukture sa dramaturškim rezovima pop-trash estetike, mjuzikla i fizičkog teatra, ovaj kazališni pastiš bavi se problemom diskriminacije Roma u društvu i otežanim prihvaćanjem različitosti, drugih i drugačijih.

Nakon izvedbi predstave biti će organizirani razgovori sa publikom u kojima će sudjelovati autori i glumci.

Share on facebook
Share on twitter