Naslovnica > PREDSTAVE > Ivica i Marica (HNK Zagreb)

Ivica i Marica (HNK Zagreb)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Ivica i Marica u ovoj verziji nadmudrit će zlu vješticu kao i obično, ali – pjevajući.

Opera Ivica i Marica njemačkog skladatelja Engelberta Humperdincka ( 1854.-1921. )  jedna je od najizvođenijh opera za djecu.

Praizvedena je u Weimaru 23.12. 1893. godine, a izvedbom je dirigirao Richard Strauss. Libreto je prema bajci braće Grimm napisla skladateljeva sestra Adelaide Wette.

Priča je svima dobro poznata, Ivica i Marica su djeca siromašnog stolara koji ih odvede u  šumu  i tamo ih ostavi, a lutajući po šumi djeca dolaze do kuće od slatkiša, koju počnu jesti. Ubrzo dolazi Vještica, vlasnica te kuće, koja zarobi Ivicu i Maricu, no djeca nadmudre Vješticu i pobjegnu uzevši njezine dragulje te se sretno vrate kući.

Engelbert Humperdinck je njemački skladatelj koji je bio učenik Richarda Wagnera,  a s vremenom je postao i njegov asistent. Dugogodišnje  i uspješno je surađivao s poznatim kazališnim redateljem Maxom Reinhardtom te je skladao glazbu za njegove inscenacije Shakespearovih djela. Opera ‘Ivica i Marica’ je postigla veliki uspjeh te je 1923. godine postala prva opera čija je izvedba iz londonskog Covent Gardena u Londonu u cijelosti emitirana na radiju.

Isti je naslov posljednji put na hrvatskim pozornicama produciran 2007. na sceni Dječjeg kazališta Dubrava, i to u skraćenoj verziji od 50 minuta, dok će predstavu u produkciji HNK Zagreb režirati Ivan Leo Lemo.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter