Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [20. – 26.9.2013.]

Radio pregled tjedna [20. – 26.9.2013.]

'Oko Božje' Ranka Marinkovića i 'Ticalova putovanja' Zorana Pongrašića, radijske su premijere tjedna u kojem još možete poslušati Bartletta, Krležu, Martinića, Bauera...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 20. rujna

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

GIGA GRAČAN: „AZUCENA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Marcel Bačić; ton majstorica: Anka Savić; koordinator: Hrvoje Ivanković.

U emisiji sudjeluju: Ljubica Jović, Dagmar Ruljančić.

Premijerno emitirano u emisiji Dokumentarna radio drama: 22. 04. 1993.

 

SUBOTA, 21. rujna

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

RANKO MARINKOVIĆ: „OKO BOŽJE“

Redatelj: Dejan Šorak; dramatizatorica i urednica: Lada Martinac Kralj; ton majstor: Tomislav Šamec.

Glume: Siniša Popović, Alen Šalinović, Antonijo Franić, Špiro Guberina, Kruno Šarić, Nadežda Perišić Radović

Premijera

Bez obzira što je drugi svjetski rat, to jest - talijanska okupacija Dalmacije, povijesni  okvir u kojem se pripovijest „Oko Božje“ plete, njezinu privlačnost i poslije više od 60 godina od tiskanja (1949.) čini marinkovićevsko „oko“ i način na koji ono promatra malomještanski otočki svijet: ironično osjenčena lica, umorne kale, ljudske prijetvornosti koje izranjaju u „osjetljivim“ vremenima.

Osnovu pripovijetke čini velika i dijaloški razrađena scena između prijatelja iz mladosti od kojih jedan, don Silvestar, traži partnera u borbi za obranu mjesta od komunističke i „partiđanske“ napasti, a drugi, urar i izumitelj, Frane Mandalin, mogućnost da popravi sat na starom zvoniku, te smiješno nadmudrivanje koje iz toga proiziđe.

Zanimljivo je napomenuti da se oba glavna lica (kao i neka sporedna) pojavljuju i u drugim Rankovim novelama iz tog perioda („Ni braća, ni rođaci“, „Sokratovo poniženje“, „Samotni život tvoj“), pa je dramatizacija to uzela u obzir šireći i razvijajući određene motive. Jedan od njih je i onaj motiv otočkog intelektualca koji je u našoj radijskoj inačici ujedno pisac pripovijesti koja se upravo zbiva.

 

NEDJELJA, 22. rujna

 

16,05 – 16,50; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

ZORAN PONGRAŠIĆ: „TICALOVA PUTOVANJA“

Redatelj: Mislav Brečić; tonmajstor: Dubravko Robić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; urednica: Nives Madunić Barišić.

Glume: Krešimir Mikić, Jelena Miholjević, Enes Vejzović, Željko Duvnjak, Hrvoje Kečkeš, Tomislav Krstanović, Goran Grgić.

Premijera

Mali mrav Ticalo ne želi biti običan mrav. Želi poći u svijet i okušati se u nečemu drugom osim skupljanju hrane i čuvanju mravinjaka. Na svom putu susreće slona pa i sam poželi biti slon, ali nedostaje mu surla. Nastojeći pronaći surlu susreće kornjaču koja stalno spava, vukove koji ga pozivaju da i sam bude vuk, sovu a na kraju čak i mravojeda.

Kao i svatko tko u potragu kreće pun nade i otvorena srca tako i Ticalo o svijetu i njegovim stanovnicima saznaje puno toga, ali na kraju shvaća da je lijepo biti ono što jesi.

Tekst koji je prilagođen radiju nagrađen je drugom nagradom za dramski tekst za djecu i mlade „Mali Marulić“ 2012. godine Gradskog kazališta lutaka Split.

 

21,00 – 21,30; HR II

PANOPTIKUM

LUDWIG BAUER: „VJEŠTICA LIZA HAINBURŠKA“

Redatelj: Darko Tralić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Sven Medvešek, Slavica Knežević, Darko Milas, Žarko Savić.

Premijerno emitirano: 10. 04. 2011.

Začudna, šarmantna i optimistična, ali i pomalo nestvarna komedija Ludwiga Bauera „Vještica Liza Hainburška“ posvećena je, citirajmo samoga autora: „ideji jedinstvene Europe, brisanju političkih, zemljopisnih i povijesnih granica, a posebno onih najgorih – granica u ljudskoj svijesti“.

 

PONEDJELJAK, 23. rujna

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

GLUMAC BORIS MIHOLJEVIĆ

Ton majstor: Dubravko Robić; esej napisao: Nino Škrabe; razgovor s Borisom Miholjevićem vodila: Pavlica Bajsić; urednica i autorica: Tajana Gašparović

U emisiji sudjeluju: Georgij Paro, Almira Osmanović, Jakov Sedlar, Darko Tralić i Boris Senker.

Premijerno emitirano: 25. 03. 2013.

Glumac Boris Miholjević nije samo vrhunski stand-up komičar koji svojom prštavom duhovitošću plijeni pažnju publike i kritike, već i iznimni dramski glumac koji je tijekom svoje bogate karijere u Dramskom kazalištu Gavella, a potom i u HNK-u, ostvario zavidni niz uloga, između ostalih u mnogobrojnim Shakespeareovim tragedijama, komedijama i povijesnim komadima. Surađivao je sa svim najznačajnijim hrvatskim redateljima te sa zagrebačkim redateljskim kartelom (Kosta Spaić, Dino Radojević, Georgij Paro, Božidar Violić). Osim toga, istakao se u salonskim komadima, gdje ga stavljaju uz Borisa Buzančića i Relju Bašića. Uz institucionalni angažman, značajno je i Miholjevićevo sudjelovanje u mnogobrojnim filmovima, tv-serijama i radio-dramama te njegov dugogodišnji rad u kazalištu i na filmu s redateljem Jakovom Sedlarom.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

IRENA MATIJAŠEVIĆ: „DANSKA“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbena urednica: Adriana Kramarić; ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednik: Hrvoje Ivanković.

Glume: Alma Prica, Vilim Matula, Ksenija Pajić, Sreten Mokrović, Zlatko Ožbolt.

Premijerno emitirano: 20. 05. 2013.

Poetska dekonstrukcija Hamleta u kojoj pet likova iznosi svoju verziju događanja na danskom dvoru, propitujući pri tom teme istine, ljubavi, te mržnje unutar obitelji i države. Kroz teksturu svevremenog u ovom „višeglasnom monologu“ hrvatske autorice Irene Matijašević, moguće je doprijeti i do brojnih asocijacija na našu suvremenost.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

IVOR MARTINIĆ: „EVA I  MARTIN“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Amar Bukvić, Ivana Zanjko.

Premijerno emitirano: 07. 05. 2013.

Mladi par u deset minuta započinje ljubav, prekida i miri se jer je ljubav jača od svega u njihovom slučaju. Poslušajte, kako je to moguće?

 

UTORAK, 24. rujna

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

MIRO PIJACA: „UNA CAMINATA DESDE VIENNA HASTA LJUBEŠČICA Y LOS ENCUENTROS AT THE BACK STAGE“

Urednik: Ljubo Pauzin.

Premijerno emitirano: 26. 05. 1998.

Autor ovog dokumentarca Miro Pijaca odabrao je ovaj naslov kao parafrazu naslova izvorne skladbe mladog hrvatskog skladatelja kojeg na koncertu u Beču izvodi glavni akter emisije, zagrebački multiinstrumentalist Ratko Vojtek. Emisija prati aktivnosti ovog glazbenika, prati ga na njegovim nastupima, putovanjima i iza pozornice nastojeći približiti slušateljima i onu drugu stranu, nevidljivu, izvan reflektora.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

IRIS SUPEK: „VRLO KIŠNA KIŠOVITA MRTVA KRALJICA IZ ZRCALA“

Redatelj: Mladen Rutić; glazbeni urednik: Davor Rocco; ton majstor: Anka Savić; urednica: Lada Martinac-Kralj.

Glume: Sunčana Zelenika, Sven Medvešek, Slavko Brankov.

Premijerno emitirano: 08. 08. 1993.

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

NIKICA KLOBUČAR: „REMENI“

Ton majstorica: Marija Pećnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 03. 04. 2013.

Dokumentarist Nikica Klobučar prati jednog Roma na tramvajskoj stanici na Remizi kako prodaje remene. Životopisna akustična slika života na ulicama Zagreba.

 

23,00 – 24,00; HR II

RADIO NAPETICA ILITI KRIMIĆ

LADA MARTINAC-KRALJ: „BRODOVI OVDJE VIŠE NE PRISTAJU“

Redateljica: Jasna Mesarić; glazbeni urednik: Žarko Joksimović; ton majstorica: Anka Savić; urednica: Katja Šimunić.

Glume: Ivica Vidović, Tomislav Martić, Katija Zubčić, Joško Ševo, Marija Kohn, Matija Prskalo, Matilda Sorić.

Premijerno emitirano: 17. 05. 2001.

 

SRIJEDA, 25. rujna

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

STEFAN GRABINSKY: „OSVETA DEMONA“

Redateljica: Ranka Mesarić; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Katarina Barišić; urednica: Nada Zoričić.

Glume: Sven Medvešek, Barbara Nola, Pero Juričić, Damir Šaban, Tomislav Krstanović, Barbara Rocco, Igor Hamer.

Premijerno emitirano: 14. 09. 2011.

Stefan Grabinsky (1887-1936), poljski pisac fantastične proze, često je uspoređivan s Poeom. Njegovi romani i pripovijetke odišu mračnom atmosferom, prigušenom histerijom koja sve više raste, oslikavajući primordijalne sile koje izbijaju na površinu ljudske psihe. Fantastična radio-igra „Osveta demona“ nastala je prema istoimenoj pripovijetki o vatrogascu koji opsesivno traga za obrascem po kojem izbijaju požari i koji pokušava pronaći tamnu silu koja se iza njih krije.

***

ETNOFANTASTIKA – RANKA MESARIĆ: „ŠTRIGO“

 

18,05 – 18,15; HR I

MALE FORME

IVOR MARTINIĆ:  „KOLAČ“

Redateljica: Vedrana Vrhovnik; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Dubravko Robić; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Aleksandra Stojaković. Ivana Zanjko.

Premijerno emitirano: 02. 05. 2013.

Ženski razgovori kroz recepte za kolače, koji se obično svedu na muškarce, imaju u ovom slučaju bizaran obrat. Kakav ? Poslušajte u obliku igrane male forme.

 

20,13 – 21,10; Radio Postaja Sljeme

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

MIROSLAV KRLEŽA: „NA RUBU PAMETI“

Redatelj: Darko Tralić; dramatizacija: Lada Martinac-Kralj; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstorica: Nedjeljka Lambaša Milanov; urednica: Željka Turčinović.

Glume: Dragan Despot, Jelena Miholjević, Tomislav Martić, Ivan Brkić, Asja Jovanović, Tomislav Stojković, Siniša Ružić, Vinko Kraljević.

Premijerno emitirano u emisiji Radio scena: 14. 04. 2007.

Jedan od kultnih Krležinih romana, napisan 1938. za radio je uspješno dramatizirala Lada Martinac Kralj temeljeći svoj uradak na pretežno monološkoj formi koju prekidaju dijaloški umetci unoseći dramatičnost i dinamičnost. U tako komponiranoj strukturi fokusirana je teza romana – borba protiv gluposti koju započinje u svojim pedesetim glavni lik, slobodoumni intelektualac, nonkonformist i osjetljivi pojedinac koji u takvoj borbi vidi smisao života. Njegova borba rezultira hajkom na čovjeka, znači slobodu i različito mišljenje što je česta i omiljena Krležina tema.

 

ČETVRTAK, 26. rujna

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

MIKE BARTLETT: „KONTRAKCIJE“

Redateljica: Stephanie Jamnicky; prijevod: Nenni Delmestre; glazbena urednica: Franka Meštrović; ton majstor: Miro Pijaca; urednica: Tajana Gašparović.

Glume: Nina Violić, Marija Šegvić.

Premijera

Propulzivni britanski dramatičar mlade generacije Mike Bartlett (1980.) postao je poznat 2007. godine dramom Moje dijete koja je nominirana za nagradu Olivier za 2008. godinu te praizvedena u londonskom Royal Courtu, gdje su također praizvedene i Kontrakcije, nakon čega igraju u mnogim zemljama, a 2011. godine redateljica Nenni Delmestre režira taj tekst u sklopu Osječkog ljeta kulture. Ova duo-drama progovara o nehumanosti korporacijskog kapitalizma i neoliberalizma u kojem je privatni život zaposlenika u rukama korporacije. Orvelijanska vizija potpune kontrole jezivo je svjedočanstvo o surovom svijetu kojim vlada isključivo profit.

 

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI