Naslovnica > PREDSTAVE > Ribar Palunko i njegova žena (Žar ptica)

Ribar Palunko i njegova žena (Žar ptica)

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Čarobnu sudbinu najpoznatijeg hrvatskog ribara i njegove obitelji u kazalištu Žar ptica režira Dora Ruždjak Podolski.
autorski tim funkcija
Igor Pauškascenograf
Igor Pauškaautor video projekcija
Ivana Brlić Mažuranićautor predloška
Tomislav Zajecautor dramatizacije
Barbara Bourekkostimograf
Dora Ruždjak Podolskiredatelj
Vesna Kolarecoblikovatelj svjetla
Petra Hrašćaneckoreograf
Stanislav Kovačićskladatelj

Ribar Palunko i njegova žena jedna je od najljepših bajki objavljenih u zbirci Priče iz davnine (1916.) ponajveće domaće spisateljice, poznate i pod nadimkom ‘hrvatski Andersen’, Ivane Brlić-Mažuranić.

Kao u svim svojim pričama, autorica pokazuje izvanredan osjećaj i razumijevanje kako za najuzvišenije vrline, tako i za najveće mane ljudske duše, stvarajući na temelju vlastite osebujne mašte i elemenata hrvatske mitologije čudesan svijet protkan lijepim i nenamteljivim humorom.

Ukratko, bajka ide ovako: „Dozlogrdio ribaru Palunku njegov bijedni život.“ Živio je sam i siromašan. Što bi preko dana upecao, to bi navečer pojeo. Čeznuo je za srećom i mislio kako se ona skriva u bogatstvu i raskoši. Umjesto toga, poslala mu Zora-djevojka ženu siromašnu kao što je i on. Rodila mu žena sina Vlatka i živjeli bi njih troje skromno i u miru, ali Palunku pohlepa nije dala mira. Zbog te pohlepe žena mu onijemila, a on je postao privatna luda vlastitom sinu u podvodnom kraljevstvu. Kako će Palunkova žena spasiti muža i sina iz zatočeništva Morskog kralja i hoće li, a naravno da hoće, ljubav i odanost pobijediti ljudske slabosti? Ako sve to već znate, tim bolje – jer priču za djecu uvijek treba ispričati iznova.

 

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE