Naslovnica > PREDSTAVE > Planet 8 alias Operacija Neptun

Planet 8 alias Operacija Neptun

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju novi je projekt mlade splitske autorice Mirele Ivičević.

Mirela Ivičević diplomirala je kompoziciju u klasi prof. Željka Brkanovića na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, završila poslijediplomski studij medijske kompozicije i primijenjene glazbe na Universität für Musik und darstellende Kunst u Beču u klasi prof. Klausa – Petera Sattlera (Medienkomposition) i Christiana Mühlbachera (Jazz komposition und Arrangement). Piše glazbu za solo instrumente, različite komorne ansamble, simfonijski orkestar, manje jazz ansamble i Big band, kompozicije za instrumente i elektroniku, elektroakustičke kompozicije, kompozicije za folklorne ansamble, aranžmane za različite vokalno-instrumentalne sastave, glazbu za film, te opere, a upravo je po jednoj od njih, Za tri lipe, i najpoznatija domaćoj kazališnoj publici.

U sklopu Ganz novog festivala i produkciji Muzičkog salona Ivičević predstavlja svoj novi autorski projekt podnaslovljen Scenska suita za ansambl i (samo)refleksiju, a koji sama najavljuje ovako:

Dijete miješanog braka kritičkog i zvučnog doživljaja svijeta. Bliski srodnik instrumentalnog teatra Maurizia Kagela i arhetipskog Neptuna za kojeg se zvuk kao izražajno sredstvo najčešće vezuje. Reciklirajući svat, služi se svime što vidi i čuje, tolerantan, ne cenzurira. Ne štedi, preispituje sve što mu dođe pod ruku, pa i onog tj. onu u čijoj je misaonoj galaksiji nastao. Prirodno je stanište glazbenika koji se zbilje ne boje, već u potrazi za subverzivnom snagom glazbe, od krhotina zbilje i postojećih glazbenih elemenata grade novi zvučno-vizualni svijet. Taj svijet zbunjuje, uznemiruje, nasmijava i hrabri: istovremeno je zrcalo ne uvijek idealne stvarnosti, ali i neiscrpnog izvora mogućnosti njezinog preoblikovanja.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter