Naslovnica > PREDSTAVE > Smiješno čudovište

Smiješno čudovište

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Priču o drugima i drugačijima, uz pomoć predloška iz dalekog Japana, u kazalištu Mala scena režira Ana Prolić.

Smiješno čudovište tekst je japanskog autora i redatelja Asaye Fujite, preveden na brojne svjetske jezike, a čijom će inscenacijom sezonu 2013/2014 otvoriti kazalište Mala scena.

Priča je to o neobičnom čudovištu po imenu Bekkanko, koje umjesto da plaši i straši ljude, proizvodi posve suprotan efekt. Njegovo smiješno lice ih - nasmijava. Umjesto da ga se boje i poštuju ga, oni mu se smiju i izruguju, pa zato ne uspijeva vršiti zadaću koju mu je povjerila Božica planina: da uči ljude ispravnosti i dobroti.

Bekkanko susreće djevojku po imenu Yuki, koja je i sama predmet podsmjeha okoline zato jer je drugačija. Yuki je, naime, slijepa.

Bekkanko i Yuki će se  nakon niza perpetija, zavoljeti, a slijepa djevojka jedina će vidjeti "pravo lice" čudovišta, njegovo srce, njegovu nesebičnost i plemenitost, te spremnost da se žrtvuje za druge.

Predstava, kaže službena najava, postavlja pitanje možemo li ih prihvatiti druge i kada izlaze izvan raširenih stereotipa i usko postavljenih okvira? Čini to i doslovno, jer u ansamblu predstave, po prvi put u profesionalnoj produkciji, igra Dajana Biondić dugogodišnja članica Kazališta slijepih i slabovidnih Novi život.

O tome redateljica predstave, Ana Prolić, kaže:

Ovu prvu izazovnu i hrabru Dajaninu suradnju s Malom scenom iznimno interesantnom i po mnogočem jedinstvenom, i u usko kazališnom smislu i u šire društvenom kontekstu, čini činjenica da Dajana glumi slijepu djevojku Yuki. Slijepa glumica u ulozi slijepe djevojke predstavlja velik iskorak u kazališnoj produkciji namijenjoj djeci, kako u našim, tako i u svjetskim okvirima. Iako nije u tematskom središtu predstave, i iako se ne eksploatira, niti dodatno potcrtava, motiv sljepoće, odnos društva prema slijepoj osobi, ulaženje u njezin unutrašnji emocionalni i doživljajni prostor, posreduje se djeci na izravan i osebujan način. Rad na predstavi, koja je odlučila po mnogoćemu biti "svoja" predstavljao je veliki izazov za Dajanu, ali i za ostatak glumačke i autorske ekipe. Izazov koji nas je u mnogoćemu obogatio, suočio nas s vlastitih predrasudama, utjecao na tretiranje same priče, te nam donio jedinstveno iskustvo.

Predstava je namijenjena djeci od 5 godina na više.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter