Naslovnica > VIJESTI > DRAMA > Radio pregled tjedna [9. – 15.8.2013]

Radio pregled tjedna [9. – 15.8.2013]

'Taxi serijal' Bruna Margetića jedina je ovotjedna premijera Dramskog programa Hrvatskog radija. No zato ne manjka repriza u kojima glavne uloge imaju Držić, Bulgakov, Perišić i Martinić...
Share on facebook
Share on twitter

PETAK, 9.kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

LADA MARTINAC KRALJ – LJUBO PAUZIN: „PRIČE JAKOVA BRATANIĆA“ 3.dio

U dokumentarnoj maloj formi kao svjedok vremena govori slikar, povjesničar i omiljeni profesor Jakov Bratanić (1912. – 2001.)

Ton majstor: Tomislav Šamec; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano:  4.01. 2013.

 

14,05 – 14,48; HR I

RADIO IGRA ZA DJECU

MARK TWAIN: “KRALJEVIĆ I PROSJAK”

M.Twain je znak na Mississipiu kojim se obilježava da je rijeka na tom mjestu plovna. Isto tako Mark Twain je bio i jedan kapetan koji je javljao novosti s rijeke Mississipi za neke novine u New Orleansu i potpisivao ih s Mark Twain. I napokon – Mark Twain je onaj koga svi poznajemo, pseudonim Samuela Clemensa koji je “ukrao” ime pokojnoga kapetana koga svi poznajemo i počeo se njime u svom književnom stvaralaštvu koristiti. Pak za roman “Kraljević i prosjak” moglo bi se reći da je sinonim njegovog pisca, Mark Twaina. Radio-igra koju ćete u nedjelju čuti na Prvom programu HR nastala je na osnovu kazališne predstave varaždinskog kazališta. Ova vrlo popularna i omiljena predstava u svom je dramatizatorskom postupku posegnula za narativnim i brechtijanskim postupkom. Pet glumaca prepričava i istovremeno odigrava scene iz romana koje nadopunjuju i songovi.

Dramatizacija i režija: Dubravko Torjanac, urednica: Nives Madunić-Barišić

Premijerno emitirano: 19.01.1997.

SUBOTA, 10.kolovoza

 

18,05 – 18,55; HR I

RADIO SCENA – IZLOG DRAMSKOG PROGRAMA

MIROSLAV PENDELJ: „NESTANAK ČUDOTVORNE IKONE“

Komički dramolet napisan svedenim stilom koji je zaštitni znak autora Miroslava Pendelja. Autor se poigrava vrstom detektivske priče i skiciranjem karaktera na kojima se onda temelji duhovitost i niz obrata.

Režija: Stephanie Jamnicky, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Miro Pijaca, urednica: Lada Martinac-Kralj

Glume: Dražen Bratulić, Duško Modrinić, Rade Radolović, Ana Marija Bokor Vrdoljak, Amanda Prenkaj

Premijerno emitirano: 28.07.2011.

 

NEDJELJA,  11.kolovoza

 

13,00 – 13,30; HR II

PANOPTIKUM

ZVONKO TODOROVSKI: „MORE PRAVOG KAPETANA“ – 1.DIO

Domovi za starije uvijek su zanimljiva inspiracija. Obilje različitih karaktera, najneobičnijih sudbina i životnih priča skupljenih pod jednim krovom u zajedničkom prostoru i sa zajedničkom budućnošću omogućava najrazličitije igre i spojeve. U ovoj komediji Todorovski susreće ženu iz Slavonije i muškarca iz  Dalmacije. Ona nikada nije vidjela more, a on je cijeli život proveo na moru. More ih je spojilo, more će ih nakratko rastaviti, a onda opet spojiti. Spoj dva različita govorna idioma, toplina međuljudskih odnosa, jednostavnost priče i  plastičnost karaktera koji odišu nekim osobitim splinom naivnosti i tragičnosti istovremeno, čine ovaj tekst osobitim. Uploviti u njega znači uploviti u svijet snova  kojih se nikada ne treba odreći.

Urednica i režija: Katja Šimunić

Premijerno emitirano: 22.04.2007.

 

22,00; HR II

RADIO-NAPETICA ILITI KRIMIĆ

FADIL HADŽIĆ: „LJUBAVNI OTROV“

U « Ljubavnom otrovu »  postoje krivotvoreni ček, prijetnja policijskom prijavom, uhođenje, tajno pretraživanje koša za smeće, otrovana kava i davljenje kravatom, sve pretpostavke za jedan klasični krimić. No, ova duo-drama između stanodavke i njezina podstanara, iz pera najizvođenijieg suvremeniog hrvatskiog komediografa, Fadila Hadžića (1922. – 1911.), upravo je ono kako je autor i podnaslovljuje - kriminalistička komedija. O muško-ženskim odnosima na rubu ljubavi i smrti.

Režija: Dejan Šorak, glazbeni urednik: Žarko Joksimović, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Katja Šimunić

Glume : Vera Zima i Boris Svrtan.

Premijerno emitirano:  3.07.2012.

 

PONEDJELJAK,  12.kolovoza

 

9,30 – 9,55; HR III

RADIO-ROMAN

ROBERT PERIŠIĆ: „NAŠ ČOVJEK NA TERENU“ (od ponedjeljka, 12. do petka 16.08.)

„Naš čovjek na terenu“ društveni je roman o današnjim medijima i našim iluzijama - roman kroz koji defiliraju novinari, glumice, poduzetnici, manekenke, buntovnici izvan kontrole, lokalni političari, ljudi opsjednuti televizijom, mali dioničari u potrazi za srećom...

Režija: Dejan Šorak dramatizacija: Iva Gruić, urednik: Branko Maleš

Premijerno emitirano: 24-28.11.2008.

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: „TAXI SERIJAL 1. – KREMATORIJ“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović

Glume:Duško Modrinić, Dražen Bratulić

 

14,00 – 15,00; HR III

PORTRET UMJETNIKA U DRAMI

MARIN DRŽIĆ NA HRVATSKIM POZORNICAMA – II DIO

Drugi dio emisije Marin Držić na hrvatskim pozornicama prikazuje značajna uprizorenja Držićevih djela u razdoblju sedamdesetih i osamdesetih godina prošloga stoljeća. Okosnicu emisije čine tri prijelomna kazališna čitanja Dunda Maroja: Juvančićevo iz 1974. na Dubrovačkim ljetnim igrama, Kunčevićevo iz 1981. u zagrebačkom HNK-u, te Magellijevo iz 1989. ponovno na Dubrovačkim ljetnim igrama. Osim toga, emisija sadrži i prikaz rada Ivice Boban vezanog uz Držića tih godina, što uključuje tri predstave: Play Držić, te dvije Hekube.

U emisiji sudjeluju Joško Juvančić, Ivica Kunčević, Paolo Magelli, Ivica Boban, Mani Gotovac, Matko Sršen i Krešimir Dolenčić. Provodni esej napisao je Hrvoje Ivanković, a urednica emisije je Tajana Gašparović.

Premijerno emitirano: 26.12.2008.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO IGRA

NIKOLA ŠOP – ZLATKO PIBERNIK: „IZVRNUTI PROSTORI“

Prema poemi N.Šopa „Nedohod“ za radio pripremio Zvonimir Mrkonjić

Režija: Darko Tralić, urednik: Hrvoje Ivanković

Premijerno emitirano: 18.12.1984.

 

UTORAK,  13.kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: „TAXI SERIJAL 2. – SJEKIRA“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović

Glume:Duško Modrinić, Dražen Bratulić, Siniša Ružić, Maja Katić, Mirna Medaković

 

14,00 – 15,00; HR III

DOKUMENTARNA RADIO DRAMA

JELENA OBRADOVIĆ: „DANČE, MILOSTI PUNE“

Dokumentarni radijski zapis "Danče milosti pune" nastao je u prigodi obilježavanja 550. obljetnice odluke Senata Dubrovačke Republike o izgradnji lazareta i crkvice Gospe od milosti na Dančama. Lazaret se kasnijih godina preselio u istočni dio Grada, a dumne na Dančama ostaju čuvaricama crkve i groblja. Od početka 18. stoljeća, zajednica živi duhovnu baštinu svetoga Franje, a ovodobni Dubrovnik u časnim Sestrama franjevkama od bezgrešnog začeća prepoznaje vjerodostojan trag svoje duhovne ali i svjetovne tradicije. Zvona crkvice sv. Marije na hridima Danača i danas pozdravljaju brodove u prolazu, a kapetani im uzvraćaju brodskim sirenama i zahvalom za njihov zagovor, koji ih prati morima svijeta. Božidarevićev triptih koji krasi oltar crkve, kontemplativni đardini vrijednih sestara, neposredna blizina Lovrjenca, pogled na morsko plavetnilo i ljeti omiljeno kupalište Dubrovčana na stijenama podno samostana i danas isprepliću vremeplovski suzvuk sjete, nostalgije, tradicije, vjere sa datostima svakodnevlja gdje Danče sa svojim sestrama franjevkama ostaju prizivom molitve i danas, toliko stoljeća nakon, milosti pune.

Urednik: Ljubo Pauzin

Premijerno emitirano: 3.06.2008.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO DRAMA

MIHAIL BULGAKOV: “PURPURNI OTOK”

Obrada poznate teme kazališnog pisca i izvođača, koji na različite načine doživljavaju susrete s cenzurom. Kako u jednom trenutku izgovara jedan od likova u drami, u književnosti “nema nepopravljivih stvari” i stoga na nagovor cenzora mijenjaju kraj kazališnog komada.

Režija: Jasna Mesarić, adaptacija: Iva Gruić, glazbeni urednik: Branka Janjanin-Magdalenić, tonmajstor: Miro Pijaca

Igraju: Pero Juričić, Miljenko Brlečić, Franjo Jurčec, Zoran Gogić, Ksenija Marinković, Sreten Mokrović, Krešimir Zidarić i Ivo Rogulja.

Premijerno emitirano: 21.03.1993.

 

SRIJEDA,  14.kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

BRUNO MARGETIĆ: „PUŠAČI I PUŠIONIČARI“ (premijera)

Režija: Jasna Mesarić, glazbeni urednik: Franka Meštrović, tonmajstor: Marija Pečnik Kvesić, urednica: Željka Turčinović

Glumi: Siniša Ružić

 

14,00 – 15,00; HR III

IZ ARHIVE DRAMSKOG PROGRAMA HR

ALFRED JARRY: „DANI I NOĆI“

Režija: Miro Marotti, prijevod: Zvonimir Mrkonjić, koordinator: Hrvoje Ivanković

Premijerno emitirano: 28.02.1975.

 

18,00 – 19,00; HR III

FANTASTIKA U RADIO DRAMI

SIBILA PETLEVSKI: „DELFINOV POTPIS“

Režija: Dubravko Torjanac, za radio obradila urednica: Nada Zoričić

Premijerno emitirano: 18.08.1993.

 

***

ETNOFANTASTIKA

JASNA MESARIĆ: „SERENE“ – USMENA BAŠTINA DUBROVAČKOG PRIMORJA

Režija: Jasna Mesarić; Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; Tonmajstor: Marija Pečnik-Kvesić; Urednica: Nada Zoričić

Glume: Kruno Šarić, Perica Martinović, Maro Martinović, Matija Prskalo, Maja Posavec, Robert Bošković

Premijerno emitirano: 05.09.2012.

 

20,13 – 21,10; RADIO POSTAJA SLJEME

GOSPON FULIR VAM PREDSTAVLJA DRAMSKI KUTAK

MLADEN RUTIĆ: „SAMOBORSKE RAZGLEDNICE“ 1-5

(Milan Žegarac – peharnik, Franjo Oslaković – medičar i cvjećar, Iz porodičnog albuma gospođe Vere Prelčec, Renata Kruhan – tradicija I i inovacija, Dvorac Podolje)

U pet životopisnih dokumentarnih kratkih formi autor istražuje i ispisuje najzanimljivije samoborske pojave, ljude i događaje u prošlosti povezujući tradiciju s inovacijom.  Ostaci obiteljske baštine, samoborska kajkavština, plemstvo, samoborske stare obitelji (Oslaković), materijalna baština (medenjaci, svijeće, crveni licitarski nakit), iz porodičnog albuma Vere Prelčec, starinska proizvodnja kruha i slastica samo su neke teme koje stvaraju zanimljive slike grada Samobora.

Glazbeni urednik: Žarko Joksimović; Ton majstor: Miro Pijaca; Urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 3.-7.06.2013.

 

ČETVRTAK,   15. kolovoza

 

13,15 – 13,25; HR I

MALE FORME

KATJA ŠIMUNIĆ – ZAGREBAČKE PLESNE ADRESE – ILIRSKI TRG 9.“

U dvije dokumentarne male forme autorica govori o dvije zagrebačke plesne škole, one baletne na Ilirskom  trgu  i one za suvremeni ples  u Bogovićevoj preko dvije istaknute bivše učenice, Andreje Jeličić, baletne pedagoginje i Maše Kolar, plesačice i koreografkinje.

Ton majstorica: Marija Pečnik Kvesić; urednica: Željka Turčinović

Premijerno emitirano: 26.06.2013.

 

14,00 – 15,00; HR III

DRAMSKI ČETVRTAK

MARIN DRŽIĆ: „DUNDO MAROJE“ I. dio

(Premijerno emitirano u emisiji Radio-scena)

Po prvi puta u radio verziji na Hrvatskom radiju  pojavljuje se najomiljenija Držićeva komedija Dundo Maroje u prilagodbi Hrvoja Ivankovića i režiji Stephanie Jamnicky. Iako je sadržaj poznat svakom obrazovanijem slušatelju, prisjetimo se u kratkim crtama glavnih dijelova priče o štedljivom ocu i rasipnom sinu te o još mnogo čemu zanimljivom u njoj. Bogati trgovac Maroje šalje sina u Firencu da za pet tisuća dukata nabavi tkanina za trgovinu i vrati se u Dubrovnik. No Maro umjesto u Firencu odlazi u Rim gdje nije teško spiskati novac živeći na visokoj nozi. Stoga dundo Maroje dolazi u vječni grad ne bi li spasio ono što se spasiti još bude dalo. I tada nastaje niz zapleta u kojima sudjeluje čitava lepeza likova, uglavnom našijenaca od Laure, Pometa, Bokčila, Popive, Pere, Babe do Tudeška, Sadija i ostalih. Komedija kao žanr nije ovdje samo za nasmijati, Držić se razotkriva kao pronicljiv kroničar društvenog i kulturnog podneblja i vremena u kojem živi, filozof života i mentaliteta dijeleći ljude na „ljude nahvao“ i „ljude nazbilj“. Posebna vrijednost izvedbe je dubrovački govor koji nosi komiku, melodiju i mentalitet  prvenstveno zahvaljujući sjajnim glumcima te dinamičnoj i preciznoj režiji. Radijska verzija Dunda Maroja dolazi nam u dva dijela u kojima glume Frano Mašković, Predrag Vušović, Nikša Butijer, Nikša Kušelj, Maro Martinović, Srđana Šimunović, Špiro Guberina, Vilim Matula, Perica Martinović, Mirna Medaković, Zorko Rajčić, Đorđe Kukuljica, Damir Markovina i Alma Prica.

Premijerno emitirano: 15.03.2008.

 

18,00 – 19,00; HR III

RADIO ATELJE

IVOR MARTINIĆ: „DRAMA O MIRJANI I OVIMA OKO NJE“

Jedan od najzanimljivijih dramatičara najmlađe generacije Ivor Martinić napisao je iznimno zreo dramski tekst koji priziva utjecaje suvremene dramaturgije na tragu, primjerice, dramskog pisma Biljane Srbljanović. Martinić svojim psihološki istančanim dramskim licima pristupa sa simpatijom i s blagim ironijskim odmakom, te kroz priče takozvanih malih ljudi, duboko zadire u prepoznatljivo stanje našeg tranzicijskog sada i ovdje. Malo novaca, puno mladenačkih snova i apatičnog prihvaćanja življenja kao pukog trajanja onih u srednjim godinama ono je što karakterizira ovaj tekst u kojem se, dramaturškim postupcima spajanja dokumentarističkog i poetskog stila, razgranato isprepliću priče svih generacija. Redatelj Mislav Brečić obogatio je tekst brojnim radiofonijskim finesama, te kao lajt-motiv proveo pjevanje karaoka majke Mirjane i kćeri kojoj je san otići u Ameriku i postati slavna pjevačica. Osim toga, dramskim je situacijama pridodao poznate, pomno odabrane glazbene citate (glazbena urednica: Adriana Kramarić) čime je, paradoksalno, istovremeno podcrtao ironijski odmak od dramskih situacija, kao i naglasio njihovu emotivnu obojanost.

Režija: Mislav Brečić, urednica: Tajana Gašparović

U glavnim ulogama majke Mirjane i kćeri nastupaju Jelena Miholjević i Anica Tomić.

Premijerno emitirano: 13.02.2009.

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI