Naslovnica > PREDSTAVE > A Dance Tribute to Ping Pong

A Dance Tribute to Ping Pong

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Kućni koreograf Norveškog nacionalnog baleta za vlasitu je kompaniju kreirao odu stolnom nogometu iz koje ćete saznati da je isti zapravo - filozofija.

U samo jednoj sezoni, domaća publika je u prilici vidjeti već drugu predstavu koja inspiraciju pronalazi u kineskom nacionalnom sportu - stolnom tenisu iliti ping-pongu. No, za razliku od Ping Pang Qiu, koju je ugostio  Eurokaza, predstava koja stiže na Festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvinčentu rečeni sport ne koristi kao jednu od asocijacija na Kinu već njom propituje simbiozu plesa i sporta.

Riječ je o predstavi koju je za vlastitu kompaniju kreirao renesansni čovjek po imenu Jo Strømgren, plesač, koreograf, redatelj i pisac, a odnedavno i kućni koreograf Norveškog nacionalnog baleta. Ova plesna oda nastavak je niza započetog kontroverznom odom nogometu, odnosno predstavom A Dance Tribute to the Art of Football iz 1997. za koju se kritičari ni nakon više od 500 izvedbi i brojnih nagrada  nikako ne mogu dogovoriti  spada li u populističku zabavu ili pak u najsuvremenije od suvremenog plesa.

Priča o ping-pongu, premijerno izvedena u Francuskoj 2011., ipak nije ni iz bliza tako kontroverzna, no zato bolje ilustrira eklektični Strømgrenov autorski rukopis, koji kombinira lutkarstvo, ples, mimu i osjećaj za dramski trenutak zbog kojeg je jedan od prominentnijih redatelja Ibsenovih drama (!) u domovini.

Naravno, ping-pong je ovdje tek polazište za predstavu o međuljudskim odnosima, ili kako kaže službena najava:

Stolni tenis je naizgled jednostavan, no možda ćete se iznenaditi kad saznate koliko je zapravo zahtjevan i težak. Baš kao i sâm život.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter