Naslovnica > VIJESTI > MJUZIKL I OPERA > Gužva u šesnestercu: Broadway iduće sezone

Gužva u šesnestercu: Broadway iduće sezone

Nanese li vas put iduće sezone u New York, neće vam biti lako odabrati koje predstave pogledati. Woody Allen, Robert DeNiro, Hugh Jackman, ali i jukebox mjuzikli sa skladbama Tupac Shakura i Duke Elingtona ili 12 najiščekivanijih brodvejskih naslova...
Share on facebook
Share on twitter

Iduća sezona na Broadwayu obećava gomilu uzbuđenja, a iz sve sile najavljenih projekata za vas smo odabrali 12 koji dosita imaju potencijal pretvoriti se u hitove što na blagajnama što kod kritike.

1. Bullets Over Broadway

89831

Još u veljači prošle godine javili smo vam da se Woody Allen prihvatio adaptiranja vlastitog, za Oscara nominiranog, filma Bullets over Broadway iz 1994. godine.

Radnja istog  smještena je u New York 20-ih godina prošlog stoljeća. Mladi dramatičar David Shayne napisao je sjajan tekst, ali njegov producent Julian Max tvrdi da isti nema komercijalnu vrijednost i odbija ga postaviti. Rješenje se pojavljuje u liku gangstera Nicka Valentija, koji financiranje uvjetuje ulogom za svoju djevojku Olive. Ona je pak vrlo zahtjevna i netalentirana, no zato je njezin tjelohranitelj – pun ideja za predstavu. Kako vrijeme prolazi, Davida sve više izluđuje njegova ekipa: glavna glumica, alkoholičarka Helen Sinclaire, uporno ga želi zavesti, glavni glumac Warner Purcell se opsesivno prejeda i započinje vezu sa Olive, a i djevojka Ellen mu stvara probleme….

U međuvremenu su dovrešni i libreto i odabir glazbe, te okupljen impresivni autorski i izvođački tim, pa predstava - barem u teoriji ima sve sastavnice punokrvnog brovejskog hita.

Glavnu ulogu, a koju je u filmu igrao John Cusack  na opće iznenađenje dobio je komičar - Zach Braff (Scrubs), kojemu će to ujedno biti i brodvejski debi, ali ne i prva surdnja s Allenom, budući je već kao 18-godišnjak igrao u njegovu Manhattan Murder Mystery. 

Uz njega u predstavi će zaigrati Vincent Pastore (The Sopranos), Betsy Wolfe (The Mystery of Edwin Drood), Lenny Wolpe (The Drowsy Chaperone) i Helene Yorke (Grease).

Predstavu će na originalne glazbene brojeve iz 1920-tih godina koreografirati i režirati peterostruka dobitnica nagrade Tony,  Susan Stroman, a prve izvedbe očekuju se u ožujku 2014. na sceni St. James Theatre.

 

2. Hedwig and the Angry Inch

Neil Patrick HarrisNakon što se ove godine po četvrti put dokazao kao izvanredan voditelj dodjele nagarda Tony,  Neil Patrick Harris iduće bi sezone i sam mogao konkurirati za njih. Prihvatio je, naime, glavnu ulogu u novoj produkciji kultnog mjuzikla Hedwig and the Angry Inch, praizvedenog na Off Broadwayu 1998.

Priča je to o transrodnom pjevaču izmišljenog banda iz Istočne njemačke, pa ne čudi što je produkciju istog naslova u San Francisku potpisao nitko drugi do li David Bowie.

Predstava je nakon niza nagrada i ekranizirana, no nikad nije stigla do Broadwaya.

Taj 'propust' ispravit će redatelj Michael Mayer (Spring Awakening, American Idiot), no datum premijere i ostatak podjele još uvijek nisu objavljeni.

 

3. Rocky The Musical

Rocky

Mjuzikl prema najslavnijem Stalloneovu filmu ‘kuha’ se još od 2007., a nakon iznimnog uspjeha svjetske praizvedbe u Hamburgu u studenom, iduće sezone stiže i na Broadway, o čemu smo vam već detaljno pisali u više navrata, posljednji put ovdje.

Američka premijera zbit će se iduće zime, a pretpremijerne izvedbe trebale bi započeti već u veljači na sceni Winter Garden Theatera, i već se sada procjenjuje da će taj pothvat producente, među kojima je i opet Sylvester Stallone, stajati dodatnih 15 milijuna dolara.

Podjela je još uvijek nepoznanica, premda strukovni mediji nagađaju kako je jedan od glavnih kandidata za naslovnu ulogu Benjamin Walker, a koji se proslavio u jednoj od najvećih uspješnica redatelja Timbersa – Bloody Bloody Andrew Jackson.

 

4. Holler If Ya Hear Me

tupacOvih dana u New Yorku upravo traju radionice na kojim redatelj Kenny Leon, (autor hitova Fences The Mountaintop) sa suradnicima brusi novi i posve neočekivani jukebox mjuzikl, temeljem kataloga - Tupac Shakura!Producenti su ponedjeljak objavili kako je priča mjuzikla smještena u industrijski grad na američkom srednjem Zapadu, a u središtu joj je dvoje prijatelja iz djetinjstva koji se "pokušavaju nositi sa izazovima koje pred njihove snove i ambicije postavlja svakodnevica".Reper i glumac Shakur, čiji opus uključuje albume poput 2Pacalypse Now i All Eyez on Me, prodane u višemilijunskim nakladama, ubijen je u rujnu 1996. u dobi od samo 25 godina.Predstavu koja će spomenuti katalog hitova dovesti na Broadway producira nitko drugi do li - Tupacova majka, Afeni Shakur, koja je okupila zanimljiv sutorski tim: libreto piše Todd Kreidler (Radio Golf , Gem of the Ocean), dok je za koreografiju zadužen dobitnik Tonya Wayne Cilento (Wicked, Sweet Charity). 

5. Flashdance
FlashdanceNakon ne baš uspješnih pretpremijernih izvedbi van New Yorka, a potom i probne nacionalne turneje, mjuzikl prema istoimenom hit filmu 1983. konačno bi ipak trebao stići na Broadway iduće sezone.

Konačno, jer su producenti već dva puta najvljivali brodvejske datume, te ih potom odgađali, pravdajući se potrebom da 12 milijuna dolara vrijednu predstavu još - dotjeraju.Kako sad stvari stoje, nakon odgođenog ukazajau kolovozu, Flashdance bi u New York trebao stići do konca iduće sezone.

Libreto su napisali Tom Hedley i Robert Cary, glazbu Robbie Roth, stihove Cary & Roth, dok režijui  koreografiju potpisuje Sergio Trujillo (Jersey Boys).

Tko će međutim zaigrati uologu kojom se proslavila Jennifer Beals - zasad je nepoznanica.

6. Houdindi

JackmanZasad najmanje izvjesna prinova iduće sezone, istovremeno je i mjuzikl o kojem brodvejski kuloari najviše šuškaju. Glazbeno-scenska adaptacija priče o o najvećem iluzionistu svih vremena, Harryu Houdiniju, ugovorno je vezala svoju glavnu zvijezu - Hugh Jackmana. Isto joj međutim nije uspjelo s kraljem walking & talking TV serija – Aaronom Sorkinom, koji je u siječnju ove godine projekt napustio zbog drugih obveza.

No, jedna izjava u intervjuu što ga je dao prije par dana rasplamsala je nagađanja kako se Sorkin ne samo vraća na Broadway, već i u produkciju, koja je u međuvremenu dobila naslov -  Houdindi.

 

/nastavit će se/

ZAŠTIĆENI SADRŽAJ

Zanima vas cijeli tekst?

Teatar.hr financira se isključivo sredstvima svojih čitatelja. Stoga ostatak ovog teksta možete pročitati samo uz pretplatu ili SMS plaćanje. Pretplatiti se možete već za 1 kn dnevno.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter
POVEZANE VIJESTI