Naslovnica > PREDSTAVE > Ping Pang Qiu

Ping Pang Qiu

GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
NAZIV IZVORNIKA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Španjolska 'sociopatkinja pod kontrolom' koja umjesto srca ima 'mljeveno meso', u svojoj najnovijoj predstavi intimu i bol istražuje na primjeru - Kine.
autorski tim funkcija
Angélica Liddellscenograf
Angélica Liddellkostimograf
Angélica Liddellredatelj
Lana Svetlanaizrada kostima
Antonio Navarrooblikovatelj zvuka
Carlos Marquerieoblikovatelj svjetla
Xin Feiprevoditelj
José Luis Sánchezprevoditelj
Gao Xingjianautor predloška
Gumersindo Pucheproducent

Angélica Liddell svestrana je španjolska kazališna autorica, redateljica, dramatičarka, glumica, dobitnica brojnih nagrada u domovini, a  za čiju je međunarodnu karijeru ‘krivo’ njezino gostovanje u Avignonu 2010. godine.

1993. godine u Madridu je osnovala vlastitu kompaniju Atra Bilis, a čije je ime ujedno i najbolji opis opusa ove autorice. To je naime latinski naziv na tzv. crnu žuč, tvar koja se prvi put  spominje u djelu Corpus hippocraticum, nastalom u posljednjoj trećini petog stoljeća prije Krista, a za koju se dugo smatralo da izaziva – melankoliju. Sama Liddel sebe definira kao sociopata pod kontrolomparadoksalnu anarhisticu, koja razbija društveni pakt kako bi na sceni oslobodila mjesto za osamljenike poražene mržnjom i nepovjerenjem, a svoj opus pornografijom duše. Na mjestu moga srca nalazi se mljeveno meso, kaže Liddell.

Njezine su trajne okupacije intima i bol, pa se nerijetko i samoranjavanjem okreće vlastitom tijelu kao sredstvu koje generira istinu, a što je možda ponajbolje vidljivo u njezinim performansima Yo no soy bonita Te haré invencible con mi derrota.

Ping Pang Qiu intimom i boli se pak bavi kroz prizmu Kine, a nastao je iz nekoliko temeljnih poticaja - autoričine odluke da nauči 4000 kineskih znakova kako bi mogla čitati na kineskom, kineskog nacionalnog sporta ping-ponga (stolnog tenisa), njegove političke inačice, ping-pong-diplomaciju između Kine i SAD-a sedamdesetih godina, te Biblije osamljenika pisca Gao Xingjiana, koju su kineske vlasti stavile na popis nepoćudne literature.

Rečenu knjigu tijekom pokusa se jednom od kineskih izvođača neprestano čitalo u maniri policijske torture, a službena najava kaže kako je "iz osluškivanja Kinezove iracionalne unutarnje histerije opreza, mentalnih grčeva otpora koje je provocirala u dalekoj Kini zabranjena knjiga", zapravo nastala predstava.

Odgovori

Share on facebook
Share on twitter