Naslovnica > PREDSTAVE > Braća Karamazovi

Braća Karamazovi

DATUM PREMIJERE:
GODINA:
PRODUKCIJA:
VRSTA:
OCJENA PUBLIKE:
12345
Posljednji roman F.M. Dostojevskog pretočen je u posljednju premijeru Kazališta Marina Držića u sezoni 2012/2013, a u režiji gosta iz Makedonije Dejana Projkovskog.
autorski tim funkcija
Dejan Projkovskiredatelj
Vlado Gjoreskiscenograf
Goran Trajkoskiskladatelj
Andrej Hiengautor dramatizacije
Fjodor Mihajlovič Dostojevskiautor predloška
Željko Nosićkostimograf
"Najveličanstveniji roman ikad napisan" prema sudu Sigmunda Freuda, posljednje je - i ispostavit će se nedovršeno - djelo velikog ruskog pisca Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.
Filozofski roman koji se bavi unutarnjim i vanjskim bićem čovjeka koji neprestano istražuje svoje postojanje, moral, Boga, te iskupljenje pred istim.

Radnja romana Braća Karamazovi ispletena je oko motiva oceubojstva. Osnovnu je temu romana Dostojevski pronašao u zbilji: priča o nevinu sinu osuđenome za oceubojstvo koje je počinio drugi sin, priča je nesretnika kojega je Dostojevski susreo robujući u omskome zatvoru. Znakovito je kako je piščev otac Mihail Andrejevič ubijen 1839. godine kad je mladomu Dostojevskomu bilo 18 godina. Nikad potvrđene glasine govorile su da ga je ubio jedan od kmetova s njegova imanja, a činjenica da je okrutan otac mučio svoju obitelj, navodi mnoge na pretpostavku kako je mladi Fjodor Mihajlovič potajno priželjkivao očevu smrt te da je osjećaj krivnje nakon očeve smrti uzrok kasnijih piščevih epileptičnih napada.

U romanu se doista i javlja problem moralne odgovornosti lika Ivana Karamazova za oceubojstvo koje je u njegovu slučaju želja, a ne čin (ubojstvo je počinio Smerdjakov, sluga i nezakoniti sin ubijenoga Fjodora Pavloviča). Znakovita je i činjenica da pravi ubojica pati od epilepsije, bolesti koja je mučila Dostojevskoga.

Fjodor Karamazov i njegova tri sina u sebi nose različite osobnosti i ljudska obilježja duše. Intelektualac Ivan, razvratni časnik Dmitrij i pobožni Aljoša imaju različite životne priče i karakter koji se bori s voljom svog oca Fjodora, koji iza sebe ima 2 braka i niz životnih okolnosti koje su dovele do sadašnjeg trenutka.
Ovaj klasik svjetske književnosti na scenu KMD postavlja gost iz Makedonije - Dejan Projkovski.

 

Odgovori

PRATITE NAS I NA
INBOX

Ne propustite naš dnevni Newsletter

Sažetak svih vijesti objavljenih prethodnog dana dostavljamo svakog jutra u vaš inbox

NAJČITANIJE
NAJNOVIJE